Siirry pääsisältöön
Velkavipu suomalaissijoittajien käytössä.

Näitä osakkeita ja rahastoja suomalaiset ostavat velkavivulla.

Mitä velkavipu tarkoittaa?

Velkavivun käyttö tarkoittaa strategiaa, jossa omalla rahalla ostettuja osakkeita tai rahasto-osuuksia vakuutena käyttämällä sijoittaja hankkii lisää omistuksia velkarahoituksella. Nordnetissä velkavivun käyttö tarkoittaa käytännössä sitä, että aktivoidaan kaupankäyntiluotto ja ostetaan osakkeita tai rahastoja enemmän kuin mihin oma pääoma riittää, jolloin salkun saldo menee negatiiviseksi.

Velkavipua käyttävä sijoittaja uskoo saavansa velalla tehdyille sijoituksille tuottoa – kurssinousua, osinkotuottoa tai molempia – joka ylittää velasta maksetut korot. Ihannetilanteessa tuotot riittävät velan lyhentämiseen tai uusiin sijoituksiin. Tällöin sijoittajan oma pääoma kasvaa nopeammin kuin tilanteessa, jossa sijoittajalla ei olisi käytössään velkaa eli vierasta pääomaa. Tästä nimi "vivuttaminen": omaa pääomaa pyritään vipuamaan eli kasvattamaan vieraan pääoman avulla nopeammin kuin olisi mahdollista pelkän oman pääoman turvin.

Vipu kuitenkin toimii myös toiseen suuntaan. Jos sijoitukset eivät menekään odotetusti, velkavipua käyttävä sijoittaja voi pahimmassa mahdollisessa tilanteessa menettää kaiken oman pääomansa ja jäädä vielä pankille velkaa. Lainarahalla sijoittaminen sopiikin siksi vain kokeneelle sijoittajalle, jolla on erityistä kiinnostusta, kokemusta ja tietämystä arvopaperisijoittamisesta ja joka ymmärtää, että lainarahan käyttö myös kasvattaa riskiä – etenkin jos velkaa on käytössä paljon ja jos salkku ei ole hyvin hajautettu.Voit lukea lisää velkavivun käytöstä täältä.

luottoinfograafi.png

Näitä osakkeita ja rahastoja suomalaiset Nordnet-asiakkaat ostavat velkavivulla.

Yleisimmin omistetut osakkeet ja rahastot salkuissa, joissa kaupankäyntiluotto aktivoituna. Listat päivitetty 6/2023.

Vivutetuimmat suomalaisosakkeet.
Rahoituspalvelut
+9,57%
Rahoituspalvelut
−7,16%
Teknologia
−35,05%
Yhdyskuntapalvelut
−12,81%
Perusteollisuus
−6,42%
Energia
−25,13%
Kuluttajatuotteet ja -palvelut, sykliset
−18,27%
Teollisuustuotteet ja -palvelut
+59,69%
Viestintäpalvelut
−10,85%
Teollisuustuotteet ja -palvelut
+0,39%
Vivutetuimmat ulkomaiset osakkeet.
Kuluttajatuotteet ja -palvelut, sykliset
+40,11%
Teknologia
+53,14%
Teknologia
+38,86%
Viestintäpalvelut
−12,33%
Kulutustuotteet - defensiiviset
−7,76%
Viestintäpalvelut
+42,18%
Kiinteistöt
−15,27%
Kuluttajatuotteet ja -palvelut, sykliset
+66,65%
Rahoituspalvelut
+15,45%
Kuluttajatuotteet ja -palvelut, sykliset
−32,05%

Tietoa Nordnetin kaupankäyntiluotosta.

Kaupankäyntiluotto eli sijoituslaina tarkoittaa luottoa, jossa käytät salkkusi omistuksia luoton vakuutena. Luoton avulla voit parantaa tuottomahdollisuuksiasi ja maksaa tekemäsi osakeostot kauppapäivän sijasta vasta kauppojen selvityspäivänä (T+2), ilman korkoseuraamuksia. Luotto toimii varakassana osakeostoihin tai muuhun haluamaasi tarkoitukseen. Voit hyödyntää luottoa myös osakesäästötilillä. Ei aloitus- tai kuukausimaksuja. Korkoa maksat vain käyttämäsi luoton osalta – eli kun salkkusi saldo on negatiivinen – et koko myönnetystä luotosta.

→ Lue lisää Nordnetin kaupankäyntiluotosta.

Luotolla sijoittamiseen liittyy merkittävä riski. Jos luotolla ostamiesi rahoitusvälineiden arvo laskee, olet edelleen velvollinen maksamaan takaisin koko luottopääoman sekä korko-osuuden. Kurssien lasku tai muutokset lainoitusasteissa voivat tarkoittaa sitä, että salkun lainoitusarvo laskee ja salkkuun syntyy ylilainoitustilanne. Tämä ei ole sallittua.

Jos salkkuun syntyy ylilainoitustilanne, sinun tulee korjata tilanne viipymättä. Muussa tapauksessa riskinä on muun muassa, että rahoitusvälineitäsi pakkomyydään. Pakkomyynti voi johtaa tappioihin, joiden suuruus voi ylittää alkuperäisen luoton määrän.

Video: Näin Nordnetin kaupankäyntiluotto/sijoituslaina toimii.
Video: Näin Nordnetin kaupankäyntiluotto/sijoituslaina toimii.

Nordnetin kaupankäyntiluotto pähkinänkuoressa ja alle kahdessa minuutissa.


Tietoa kaupankäyntiluottoon liittyvistä riskeistä.

Jos käyt kauppaa luotolla, markkinariskisi nousee. Jos sijoituksesi onnistuvat, saat suuremman tuoton rahoillesi. Samoin tappiot voivat olla suurempia, jos sijoituksesi eivät onnistu odotetusti. Voit menettää pääomasi jopa kokonaan.

Muutokset arvopaperimarkkinoilla voivat johtaa kurssien laskuun ja koko sijoitetun pääoman menetykseen. Jos asiakas käyttää lainoitusta, voi hän menettää enemmän kuin sijoitetun pääoman ja jäädä velkaa Nordnetille. Siinä tapauksessa, että velkaa ei makseta, peritään se takaisin normaaliin tapaan. Varovainen lainoituksen käyttö vähentää tällaisten tappioiden syntymisen mahdollisuutta. Lue lisää kaupankäyntiluoton riskeistä.

"Velan järkevä käyttäminen on ensisijaisesti riskien hallintaa ja vasta toissijaisesti tuottojen maksimointia."
- Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju artikkelissaan "Osinkotuottojen vivuttamisen ABC".

Lisää ostovoimaa kaupankäyntiluotolla.Lue lisää sijoituslainasta