Siirry pääsisältöön

Lainoitus.


Mitä kaupankäyntiluotto tarkoittaa?

Kaupankäyntiluotto tarkoittaa, että lainaat rahaa käyttäen arvopapereitasi lainan vakuutena. Tämä mahdollistaa kaupankäynnin lainarahalla, mikä antaa mahdollisuuden vivuttaa sijoituksiasi, mutta kasvattaa myös riskejä.

Miten kaupankäyntiluotto toimii?

Myönnetty luottolimiitti on enimmäissumma, jonka voit lainata niin kauan kuin salkkusi omistusten yhteenlaskettu lainoitusarvo vastaa vähintään luottolimiittiä.

Tietyn arvopaperin lainoitusarvo määräytyy kertomalla arvopaperin markkina-arvo lainoitusasteprosentilla. Salkun kokonaislainoitusarvo määräytyy salkun lainoitusarvoa sisältävien arvopapereiden lainoitusarvon summana.

Esimerkki:

Yhtiö Oyj:n lainoitusaste on 80 prosenttia. Salkun markkina-arvo, joka koostuu vain Yhtiö Oyj:n osakkeista, on 10 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että salkussa on käytettävissä 8 000 euron edestä ostovoimaa edellyttäen, että luottolimiitti on 8 000 euroa tai korkeampi.

Jos arvopapereiden arvo laskee, myös lainoitusarvo laskee, mikä voi johtaa salkun ylilainoitukseen. Tämä ei ole sallittua. Voit korjata ylilainoitustilanteen tallettamalla salkkuun rahaa tai myymällä omistuksiasi.

Mitä riskejä kaupankäyntiluoton käyttöön liittyy?

On tärkeää pysyä ajan tasalla riskeistä, ​​koska voit menettää sekä omalla että vieraalla pääomalla tekemäsi sijoitukset. Kun ostat arvopapereita lainarahalla, syntyy vipuvaikutus, joka antaa sinulle suuremman altistuksen ilman, että sinun tarvitsee käyttää omia rahojasi. Tuloksena on suurempi tuotto, jos sijoitusten arvo kehittyy oikeaan suuntaan. Huomioi kuitenkin myös, että tappiot voivat olla suurempia kuin sijoittamasi pääoma, jos sijoitusten arvo kehittyy väärään suuntaan.

Tämä johtuu siitä, että altistut kurssivaihteluille, kun otat luottoa salkkuasi vastaan. Kurssilasku tai muutokset lainoitusasteissa voivat johtaa salkkusi lainoitusarvon alenemiseen, mikä voi johtaa ylilainoitukseen, eli siihen, että käytössäsi on enemmän luottoa kuin mihin salkkusi lainoitusarvo oikeuttaa.

Arvopaperimarkkinoiden tapahtumat voivat aiheuttaa kurssilaskun ja johtaa koko oman pääomasi menetykseen. Jos käytät luottoa, riskinä on, että menetät enemmän kuin sijoittamasi oman pääoman ja jäät velkaa Nordnetille. Jos luotolla ostamiesi arvopapereiden kurssit laskevat, olet silti velvollinen maksamaan takaisin koko lainasumman korkoineen.

Esimerkki:

Haluat ostaa Sampoa 10 000 eurolla ja käyttää sijoitukseen lainapääomaa. Osakkeen lainoitusaste on 85 prosenttia, mikä tarkoittaa, että voit käyttää ostoon 8 500 euroa lainapääomaa. Sinun on lisäksi talletettava 1 500 euroa omaa pääomaa, jotta osto voi toteutua.

Mitä tapahtuu kurssin laskiessa?

Jos edellä mainitussa esimerkissä Sammon kurssi laskisi 10 prosenttia, positiosi arvo laskisi 1 000 eurolla ja tappion suuruus olisi noin 66 % suhteessa tallettamaasi 1 500 euron omaan pääomaan.

Mitä tapahtuu kurssin noustessa?

Jos edellä mainitussa esimerkissä Sammon kurssi sen sijaan nousisi 10 prosenttia, positiosi arvo nousisi 1 000 eurolla ja voiton suuruus olisi noin 66 % suhteessa tallettamaasi 1 500 euron omaan pääomaan.

Mitä tapahtuu, jos salkkuni ylilainoittuu?

On erittäin tärkeää, että olet asiakkaana tietoinen vastuistasi ja seuraat jatkuvasti sijoitustesi kehitystä. Olet itse vastuussa siitä, että pysyt ajan tasalla markkina-arvojen, lainoitusasteiden ja lainoitusarvojen muutoksista sekä siitä, että salkkuun ei synny ylilainoitusta.

Mikäli ylilainoitusta ei korjata, Nordnetillä on oikeus, mutta ei velvollisuutta, myydä arvopapereitasi siinä laajuudessa, kuin se on tarpeen ylilainoituksen korjaamiseksi. Tämä tarkoittaa, että arvopaperisi voidaan myydä sellaiseen aikaan tai hintaan, joka on tahtosi vastainen, ns. pakkomyynti. Pakkomyyntiä edeltää yleensä ilmoitus, jossa sinua kehotetaan korjaamaan syntynyt ylilainoitus, mutta Nordnetillä on oikeus pakkomyydä arvopaperisi ilman tällaista ilmoitusta.

Voit vähentää ylilainoituksen riskiä olemalla hyödyntämättä lainoitusasteita maksimaalisesti.

Mitä kaupankäyntiluoton käyttäminen maksaa?

Lyhennysvaatimuksia ei ole – voit pitää luottoa niin kauan kuin haluat. Maksat korkoa siitä summasta, joka vastaa nettoluottoasi niiltä päiviltä, ​​jolloin käytät luottoa. Korko lasketaan ja veloitetaan luottosopimuksesi mukaisesti. Luotto aktivoituu käyttöön vasta silloin, kun teet tilisi saldoa suuremman oston tai noston.

Voit milloin tahansa maksaa luoton takaisin siirtämällä rahaa tilille, jolla luotto on. Luottosaldo, josta maksat korkoa, pienenee automaattisesti, kun saat rahat tilillesi. 

Testaa tietosi.

Kun olet lukenut lainoituksesta, on aika testata tietämyksesi. Jos pääset testin läpi, olet oikeutettu hakemaan ja käyttämään lainoitusta sijoituksissasi.

Testaa tietämyksesi kaupankäyntiluotosta
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki