Siirry pääsisältöön

Lainoitus.

Rahan lainaamista arvopapereita vakuutena käyttäen kutsutaan osakelainaukseksi tai kaupankäyntiluotoksi. Lainaamillasi rahavaroilla voit ostaa lisää arvopapereita salkkuusi tai nostaa rahan salkusta ja käyttää sen muuhun tarkoitukseen.

Testaa tietosi.

Kun olet lukenut lainoituksesta, on aika testata tietämyksesi. Jos pääset testin läpi, olet oikeutettu hakemaan ja käyttämään lainoitusta sijoituksissasi.

Lainoituksen potentiaaliset hyödyt.

Kaupankäyntiluoton avulla voit parantaa tuottomahdollisuuksia ja maksaa tekemäsi osakeostot kauppapäivän sijasta vasta kauppojen selvityspäivänä (T+2), ilman korkoseuraamuksia. Luotto toimii varakassana osakeostoihin tai muuhun haluamaasi tarkoitukseen.

On tärkeää tiedostaa, että lainan käyttäminen sijoituksissa lisää riskiä sekä oman että vieraan pääoman menettämisestä tilanteessa, jossa vakuutena olevien sijoitusten arvot kehittyvät huonoon suuntaan.

Luoton takaisinmaksu.

Nordnetin kaupankäyntiluotossa ei ole ennalta määrättyä takaisinmaksusuunnitelmaa, joten voit pitää lainoitusta niin kauan kuin haluat. Maksat korkoa vain käytössä olevasta luotosta, eli siltä osin kuin salkkusi saldo on miinuksella (salkun saldo - luottosaldo = käytössä oleva luotto).

Voit milloin tahansa maksaa luoton pois tai lyhentää sitä siirtämällä salkkuusi rahavaroja.

Velkavipu lyhyesti.

Ostaessasi arvopapereita lainarahalla, syntyy sijoituksiisi velkavipu. Voit siis näin kasvattaa positiotasi tietyissä sijoituskohteissa käyttämättä omaa rahaasi.

Velkavipua käyttämällä tuottosi on suurempi kuin mitä se olisi ilman velkavipua, jos sijoituskohteen arvo kehittyy positiivisesti. Kuitenkin myös riskit ovat velkavipua käyttäessä suuremmat: jos sijoituksen arvo laskee, tappiot ovat suuremmat kuin tilanteessa, jossa velkavipua ei ole käytetty.

Esimerkki
Haluat käydä kauppaa Nokialla käyttäen velkavipua. Omistat jo 10 000 € arvosta Nokiaa. Koska Nokian lainoitusaste on kirjoitushetkellä 70 %, sinulla on käytettävissäsi 7000 € lainapääomaa uusiin Nokia-sijoituksiin.