Siirry pääsisältöön

Kuolinpesä: ohjeet kuolinpesän asioita hoitavalle.


Kuolinpesä tarkoittaa kuolleen henkilön varojen ja velkojen muodostamaa taloudellista kokonaisuutta. Kuolinpesän osakkaita ovat kuolleen perilliset, elossa oleva puoliso avio-oikeuden nojalla sekä mahdollinen yleisjälkisäädöksen saaja/saajat.

Kuolinpesään liittyviä oikeudellisia seikkoja ovat muun muassa perunkirjoitus, perinnönjako ja lesken oikeus hallita jäämistöä jakamattomana. Kuolinpesä tunnetaan myös nimellä perikunta.

Olemme koonneet tälle sivulle ohjeita kuolinpesän asioita hoitavalle.

kuolinpesa-fb.jpg

Kuolinpesän käsittely Nordnetissä.

Nordnet saa tiedon asiakkaansa kuolemantapauksesta automaattisesti Väestötietojärjestelmästä. Tiedon saatuamme lähetämme saldotodistuksen kuolinpesän osoitteeseen.

Toimita Nordnetiin seuraavat asiakirjat kuolinpesän pankkiasioiden hoitamista varten:

Huomioi, että Nordnet hyväksyy ainoastaan sellaiset sähköisesti allekirjoitetut asiakirjat, jotka on allekirjoitettu joko Docue- tai Visma Sign -palvelulla.

Perukirjan yleisimmät liitteeksi tarvittavat asiakirjat:

  • Testamentti

  • Testamentin tiedoksisaanti- ja/tai hyväksymisilmoitukset 

  • Avioehtosopimus

  • Ensin kuolleen puolison perukirja liitteineen

  • Jos edesmenneen puolison pesä on jo jaettu, tulee toimittaa myös ositus- ja jakokirja

  • Kirjallinen perinnöstä luopumisilmoitus ja luopuneen henkilön katkeamaton virkatodistusketju 15 vuoden iästä alkaen


Jos kuolinpesän varat jaetaan osakkaille, toimita myös:

Muuta huomioitavaa.

Edellä listattujen lisäksi saatamme tarvita tarkentavia asiakirjoja. Esimerkiksi jos puolisoilla on ollut avio-oikeuden poissulkeva avioehto, toimita meille kopio rekisteröidystä avioehtosopimuksesta.

Kun pesässä on vain yksi osakas, tulee kuolinpesän tili lopettaa. Lopettamista varten toimita kaikki edellä mainitut asiakirjat, mutta perinnönjakokirjan sijasta alkuperäinen perukirja.

Nostaessasi kuolinpesän tililtä varoja yli kymmenen tuhannen euron edestä muulle kuin perukirjaan merkitylle kuolinpesän tilille, toimita samalla myös kopio tilinhaltijan tiliotteesta.

Jos osakkailla ei ole pankkitunnuksia, toimita Nordnetiin paperilomakkeiden lisäksi kopiot allekirjoittaneiden osakkaiden henkilöllisyystodistuksista. Paperiset versiot lomakkeista löydät kohdasta Asiakaspalvelu > Lomakkeet > Kuolinpesän asiakirjat > Paperilomakkeet.

Asiakirjojen toimitus Nordnetiin.

Ne yllä mainitut asiakirjat, jotka Nordnet hyväksyy kopiolähetyksinä, voi toimittaa liitteenä Nordnetin verkkopalvelun viestikeskuksen kautta (verkkopalvelun kohta VIESTIT) tai jos asiakkuutta ei ole, tästä linkistä löytyvällä lomakkeella.

Alkuperäisenä vaaditut asiakirjat voit toimittaa Nordnetiin postimaksutta käyttäen palautusosoitettamme:

Nordnet Bank AB Suomen sivuliike
Tunnus 5018590
00003 VASTAUSLÄHETYS

Huomioi, että rahasto-osuuksia ei voi siirtää toiselle tilille, vaan ne tulee myydä lopetuksen yhteydessä.

Perimme hinnaston mukaisen toimenpidemaksun kuolinpesän tililtä (300 € sisältäen arvo-osuuksien siirrot Nordnetin sisällä) toimitettuasi kaikki tarvittavat kuolinpesän asiakirjat. Siirrot Nordnetistä suoritamme hinnaston mukaisesti. Tarkista voimassa oleva hinnasto tästä.

Laadi juridisesti pätevät asiakirjat kätevästi netissä.

Oletko miettinyt, kuka hoitaa sijoituksiasi, jos et itse siihen enää pysty? Tai kuka perii varallisuutesi ja onko aviopuolisollasi siihen yhtäläinen oikeus? Juridisilla asiakirjoilla turvaat omaisuutesi ja voit etukäteen järjestää asiasi siten kuin ne itse haluat.

Nordnetin asiakkaana saat 20 euron lahjakortin yhteistyökumppanimme Docuen palveluun, jossa voit tehdä netissä helposti vaikkapa edunvalvontavaltuutuksen, testamentin, avioehdon tai muun yksityiselämän asiakirjan.

Docuen palvelusta löydät maan kattavimman valikoiman juridisia asiakirjamalleja. Kaikki sisällöt ovat juristien kehittämiä ja vastaavat ajantasaista Suomen lainsäädäntöä. Laatimisen lisäksi myös allekirjoitat, arkistoit ja hallitset kaikki henkilökohtaiset tai yrityksesi asiakirjat.

Lue lisää Docuesta ja lunasta etu
Woman working on laptop.jpg

Usein kysyttyä: kuolinpesät