Miten voimme auttaa?

Osingonmaksut - Kenellä on oikeus osinkoon?

Osakeyhtiölain mukaan oikeus osinkoon on osakkeenomistajalla, joka yhtiökokouksessa määrättynä osingon täsmäytyspäivänä on merkitty osakkeenomistajaksi yhtiön osakasluetteloon.   

Osingon saa osakkeenomistaja, joka ostaa tai omistaa osakkeen viimeistään yhtiökokouspäivänä. Tällöin ostaja on täsmäytyspäivänä kaupan selvitessä (T+2, kauppapäivä plus kaksi selvityspäivää) merkitty osakkeenomistajaksi.   

Osingon täsmäytyspäivä: Yhtiö määrää osingonmaksun täsmäytyspäivän ja osingon maksupäivän Euroclear Finland Oy:n sääntöjen mukaisesti. Täsmäytyspäivä voi olla aikaisintaan toinen selvityspäivä yhtiökokouspäivän jälkeen. Käytännössä suurin osa yhtiöistä noudattaa tätä aikataulua.   

Osingon irtoamispäivä: Osingon irtoamispäivä on yleensä yhtiökokouksesta seuraava päivä (käytännössä osinko irtoaa yhtiökokouspäivän ja sitä seuraavan päivän välisenä yönä klo 24). Jos osakkeen ostaja tekee kaupan osingon irtoamisen jälkeen, ostaja ei ole oikeutettu osinkoon (vaikka se olisi ennen täsmäytyspäivää). Osinko jää tuolloin myyjälle.   

Osingon maksupäivä: Osingonmaksupäivä on yleensä viides pankkipäivä täsmäytyspäivästä. Osingonmaksupäivää ei kuitenkaan ole määrätty Euroclear Finland Oy:n säännöissä, vaan yhtiö voi itse päättää maksupäivän.   

Lähde: Euroclear Finland Oy   

Englanninkielisiä osingonmaksutermejä: 

  • osingon julkistuspäivä - declaration date 
  • osingon irtoamispäivä - ex-dividend date tai ex-date 
  • osingon täsmäytyspäivä - date of record 
  • osingon maksupäivä - first date of dividend payment tai date of payment tai payable date   

Kauppalehti.fi – Osinkokalenteri

linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin