Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Miten voin lahjoittaa osakkeita tai ETF-rahastoja?

Tee lahjoitus täyttämällä digitaalinen lomake

Mikäli haluat lahjoittaa Nordnetissä säilytyksessä olevia osakkeita tai ETF-osuuksia, voit tehdä sen täyttämällä tästä linkistä löytyvän digitaalisen lomakkeen.

Vapaamuotoinen lahjakirja

Jos edellä mainitun linkin takaa löytyvän digitaalisen lomakkeen täyttämisessä ilmenee ongelmia, voit laatia vapaamuotoisen lahjakirjan (ks. malli). Siitä tulisi käydä ilmi ainakin lahjan antajan ja saajan tiedot (nimet, henkilötunnukset, arvo-osuustilien numerot), lahjoitettavat arvopaperit ja niiden kappalemäärä, allekirjoitukset ja päivämäärät.

Lahjakirja on hyvä tehdä kolmena kappaleena ja todistettuna; yksi lahjanantajalle, yksi lahjansaajalle ja yksi Nordnetille. Pyydämme myös toimittamaan henkilöllisyystodistusten kopiot niin lahjansaajalta kuin lahjanantajalta. Jos lahjansaaja on alaikäinen, tulee molempien huoltajien allekirjoittaa lahjakirja lapsen puolesta ja liitteeksi tarvitaan molempien huoltajien (sekä lahjanantajan) henkilötodistuksista kopiot. Lahjoitusta tehdessä on syytä muistaa, että veloitamme toimenpiteistä hinnaston mukaisen palkkion (kohta toimenpidemaksut).

Tarvitsemme lahjakirjasta alkuperäisen version, jonka voi postittaa meille maksutta vastauslähetysosoitteellamme:
Nordnet Bank AB Suomen sivuliike
Tunnus 5018590
00003 VASTAUSLÄHETYS

Tietoa lahjaverosta ja osakesäästötilistä (OST)

Huomioithan, että lahjansaajan tulee maksaa lahjaveroa, jos lahjan arvo ylittää tietyn summan. Tarkista ajankohtaiset lahjaveroon ja lahjaveroilmoitukseen liittyvät säädökset verottajalta.

Jos olet aikeissa tehdä esimerkiksi arvopapereiden siirtoja omien Nordnet-tiliesi välillä tai muualla säilytyksessä olevan arvo-osuustilin siirron Nordnetiin, tai jos olet vastaanottamassa arvopapereita lahjana tai perintönä, niin huomioi, että osakesäästötiliä (OST) ei voi hyödyntää tällaisissa siirroissa. Arvopapereita voi siirtää ainoastaan osake- ja rahastosalkkujen (AOT) välillä.

Osakkeiden lahjoitus toisesta pankista Nordnetiin

Jos lahjoitus on tarkoitus tehdä toisesta pankista Nordnetissä olevalle arvo-osuustilille ja lahjoitettavat osakkeet ovat kotimaisia, luovuttavan pankin asiakaspalvelu ohjeistaa miten lahjoitus etenee. Sinun ei tarvitse olla Nordnetin asiakaspalveluun yhteydessä tällaisissa tilanteissa. Tarvitset lahjakirjaan Nordnetissä olevan tilisi arvo-osuustilinumeron – katso tästä ohje sen hakemiseen. Jos toisesta pankista lahjoitettavat osakkeet ovat ulkomaisia, ohjeista siirto yllä olevan mukaisesti luovuttavaan pankkiin, mutta täytä myös Nordnetin siirtovaltakirja.

Hankintahinnat

Lahjoitettujen osakkeiden hankintahinnan voimme pyrkiä lisäämään vasta vuoden kuluttua lahjoituksesta, koska ennen sitä osakkeilla tulisi käyttää lahjanantajan hankintamenoa. Hankintatietojen päivittämisestä veloitetaan hinnaston mukainen käsittelykulu. Katso tämä linkki ja kohta "Tärkeää tietoa hankintahinnoista".

→ Lue lisää arvopaperien ja rahan lahjoittamisesta ja tulosta lahjakirja/lahjakortti

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki