Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Miten käytän luottoa?

Arvopapereita vastaan myönnettävän lainan maksimimäärä on arvopapereiden markkina-arvo kerrottuna arvopaperikohtaisella lainoitusarvoprosentilla. Sinun on tärkeää huomioida se, että lainan maksimimäärä vaihtelee markkinoiden liikkeiden mukaan. Siksi luoton käyttö vaatii sekä oman riskitason tarkkaa tiedostamista että markkinaliikkeiden aktiivista seurantaa salkun omistajalta. Luottokorko lasketaan päivittäin käytössä olevan luoton osalta ja veloitetaan salkustasi kerran kuukaudessa kuun vaihteessa jälkikäteen.

Käyttämättömästä luottolimiitistä Nordnet ei peri luottoprovisiota tai muita maksuja.

Esimerkki:

Ollin salkun käteissaldo on miinuksella 1000 EUR. Ollilla on salkussaan A-osakkeita, joiden markkina-arvo on 1700 EUR ja niiden lainoitusarvo on 1360 EUR (osakkeiden lainoitusarvo on 80 % niiden markkina-arvosta).

Ollin salkun tilanne näyttää siis tältä:

saldo -1000

markkina-arvo 1700

lainoitusarvo 1360   

Tässä tilanteessa kaupankäyntiin käytettävissä oleva summa on yhtä kuin lainoitusarvo - saldo, eli 1360 - 1000 = 360 EUR.

Lainoituksen avulla Olli on lisännyt salkkuunsa ”vipua”, eli hän on ostanut osakkeita enemmän kuin ilman lainoitusta. Jos osakkeen arvo nousee, lainoitus lisää Ollin voittoa. Jos osakkeen arvo laskee, myös tappiosta tulee suurempi.

Pörssipäivä on kuitenkin Ollin kannalta tänään huono, joten osakkeiden arvo laskee 30% (markkina-arvo siis vähenee).

Ollin salkun tilanne näyttää siis tältä:

saldo -1000         

markkina-arvo 1190

lainoitusarvo 952

Nyt Ollin salkku on ylilainoitettu, koska saldo ylittää lainoitusarvon eli 952 – 1000 = -48 EUR. Osakkeiden lainoitusarvo ei siis tässä tapauksessa riitä velan vakuudeksi. Ollin on purettava ylilainoitustilanne tallettamalla tilille rahaa, siirtämällä tilille muualta lainoituskelpoisia osakkeita tai myymällä osakkeita pois.

Katso myös: näin tulkitset luottonäkymää.

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki