Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Mitä lyhyeksi myynti tarkoittaa?

Asiakaspalvelumme saa ajoittain kysymyksiä siitä, lainaako Nordnet asiakkaidensa omistamia osakkeita lyhyeksimyyjille eli shorttaajille. Nordnet Suomi ei tee tällaista minkään markkinapaikan osalta.

​Lyhyeksi myynti eli shorttaus tai shorttaaminen (engl. short selling) tarkoittaa tilannetta, jossa myyt osakkeita, joita et todellisuudessa omista. Lyhyeksi myynti on yksi tapa spekuloida osakkeiden hinnan laskulla. Lainaat osakkeita kolmannelta osapuolelta ja myyt ne markkinalla toivoen, että hinta laskee, jotta voit ostaa osakkeet takaisin alemmalla hinnalla. Lisätietoja osakelainauksesta sekä tarvittavista asiakirjoista löydät verkkopalvelustamme kohdasta Palvelut > Luotot ja lainat.

Voit sulkea lyhyeksi myydyn position ostamalla pörssistä samanlaatuisia osakkeita kuin olet lainannut, ja näin palautat ne 3. osapuolelle eli osakkeiden lainaajalle (ns. ”position kattaminen”). Sekä pidempiaikainen että päivänsisäinen lyhyeksi myynti vaatii lyhyeksi myynti -sopimuksen tekemistä.

Lyhyeksi myynti on kannattavaa, jos osakkeen hinta laskee ja osaketta on mahdollista ostaa myöhemmin sen myyntihintaa halvemmalla hinnalla. Voitto muodostuu tällöin myynti- ja ostohinnan erotuksesta kaupankäyntikulut huomioiden.

Sinun lisäksi hyvä tiedostaa, että voit joutua ostamaan lyhyeksi myymäsi osakkeet takaisin myyntihintaa korkeammalla hinnalla, jolloin sinulle syntyy tappiota. Näin ollen lyhyeksi myynti on aina varsin riskialtista, koska se on aina lainaksi ostamista. Lyhyeksi myyjän ottamalla riskillä ei käytännössä ole ylärajaa.

Lyhyeksi myynti vaatii, että sinulla on voimassaoleva luotto- ja edelleenpanttaussopimus. Lue lisää ja täytä vaaditut hakemukset täältä.

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki