Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Miten osakesäästötilille kertyvää tuottoa verotetaan?

Osakesäästötilillä olevat varat ovat koska tahansa nostettavissa. Osakesäästötililtä voidaan nostaa vain rahaa (eli mahdolliset osakkeet pitää realisoida ennen nostamista). Asiakkaan saamaa osakesäästötilin tuottoa verotetaan, kun hän nostaa varoja tililtä.

Osakesäästötililtä nostettaessa varat jaetaan 1) tuoton ja 2) pääoman nostamiseen.

1) Tuoton nostaminen on Verottajan näkökulmasta muuta veronalaista pääomatuloa. Hankintameno-olettamaa ei siis voida soveltaa.

2) Pääoman nostaminen ei ole veronalaista. Huomioi, että jos osakesäästötilille on kertynyt tuottoa (kaikkien tilillä olevien omistusten kehitys ja osingot nettona) ja teet sinne talletuksen, et voi nostaa tallettamaasi summaa enää takaisin vastatilille ilman veroseuraamuksia. Kyseessä ei siis tällöin ole pelkän pääoman nostaminen, vaikka et olisikaan ehtinyt sijoittaa tallettamaasi summaa osakkeisiin ja myydä niitä.

Osakesäästötilin tuoton laskemiseksi sen käyvästä arvosta vähennetään tilille tehdyt rahasuoritukset ja lisätään tililtä aiemmin nostetuista määristä pääoman nostoksi katsottu osuus. Näin saadaan selville osakesäästötilillä olevan tuoton määrä. Tuoton verotuksen kannalta ei ole merkitystä, mistä tuotto on syntynyt (osinko, korko, sijoituskohteen arvonnousu, muussa valuutassa kuin euroissa oleva tilin valuuttakurssivoitto) ja missä järjestyksessä. Siten esimerkiksi osakkeiden realisoituneiden luovutusvoittojen lisäksi myös tilille hankittujen osakkeiden realisoitumaton arvonnousu on osakesäästötilin tuottoa, kun tililtä nostetaan varoja. Osakesäästötilin tappio on verovähennyskelpoinen vasta kun tili lopetetaan.

→ Lue lisää ja katso esimerkkilaskelmat

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki