Siirry pääsisältöön

Sijoita kuin guru -kirjoja lahjoitetaan nuorten taloustaitojen tukemiseksi

On aika laittaa sijoituskirjoihin taltioidut opit vahvistamaan taloustaitoja tulevaisuuden Suomessa. Lahjoitettavia sijoituskirjoja jaetaan yläasteiden ja seuraavan oppiasteen koulujen kirjastoihin yhteiskäyttöön ympäri Suomen.

**

Oma sijoittajatarinani alkoi yläasteikäisenä, jolloin kiinnostuin osakesijoittamisesta. It-kupla oli juuri puhjennut, eikä sijoittaminen ollut silloin muodin huipulla. Tarvittava kipinä innostukselleni sinkosi koulun yhteiskuntaopin tunneilta. Lisäksi tärkeänä sijoitustiedon lähteenäni toimi alussa Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin.

Vuosien 2008–2009 finanssikriisissä luin Kim Lindströmin Vaurastu arvo-osakkeilla, joka johdatteli ajatteluani arvosijoittamisen tielle. Saarion ja Lindströmin teosten moninkertaisen läpikahlaamisen jälkeen jatkoin sijoitustietämyksen omaksumista erityisesti yhdysvaltalaisen sijoituskirjallisuuden avulla.

Lienen esimerkki siitä, että sijoituskirjallisuus voi vauhdittaa omistajuuden syntyä ja kasvua Suomessa. Samalla se voi myös vahvistaa yleisiä taloustaitoja ja ymmärrystä talouden toiminnasta yhteiskunnassa.

Kanavoin omaa sijoitusinnostustani kansien väliin vuonna 2012, jolloin julkaisin ensimmäisen itse kirjoittamani sijoituskirjan. Tähän päivään tultaessa yksin tai yhdessä Karo Hämäläisen ja/tai Jarkko Ahon kanssa julkaistuja sijoituskirjoja on jo seitsemän. Suurimmasta osasta niistä on ehditty julkaista päivitetty versiokin.

Sijoittaminen on parasta, kun mukana on sisäinen innostus

Kirjailijakumppanina useimmissa julkaisuissani toiminut Karo Hämäläinen on toistuvasti sanonut, että hänellä on missio saada suomalaiset sijoittamaan, ja saada heidät sijoittamaan paremmin. Karo pitää sijoittamista paitsi järkevänä taloudenhoitona myös inspiroivana harrastuksena. Harrastuksena, jossa pääsee haarukoimaan pörssiyhtiöiden tulevaisuutta, perkaamaan taseita ja arvioimaan kassavirtoja. Näihin sanoihin on helppo yhtyä.

Yleisemmällä tasolla olemme toivoneet sijoituskirjallisen tuotantomme seuraukseksi sitä, että mahdollisimman moni seuraavan sukupolven edustaja kokisi saman innostuksen, joka meihin itseemme tarttui nuorina.

Taloustaidoista on sitä enemmän hyötyä, mitä nuorempana ne opitaan

Arvioidessani oman sijoitustoimintani kannalta merkityksellisintä osatekijää, se on ollut varhain aloittaminen. Pitkällä sijoitusajalla on ollut korkoa korolle -mekanismin kautta suurempi merkitys kuin yksittäisten sijoituskohteiden valinnoilla tai niiden vuositason tuotoilla. Toisaalta varhain omaksutut taloustaitojen perusteet ovat auttaneet väistämään suurempien virheiden tekemisen raha-asioissa elämän eri osa-alueilla. Se on osaltaan tietenkin ollut edellytys mahdollisuudelle säästää pitkäjänteisesti.

Kun sijoituskirjojen, joissa olen saanut olla mukana yhtenä kirjoittajana, yhteenlaskettu painosmäärä ylitti 100000 kappaleen rajan, olin yhteydessä kahteen oman sijoittajapolkuni varhaiseen esikuvaan. Tiedustelin heidän näkemyksiään kotimaisen sijoituskirjallisuuden merkityksestä.

Seppo Saario kiteytti olennaisen: ”Sijoittamisessa tieto on valtaa. Mitä enemmän tiedät yhteiskunnan toiminnasta ja sijoittamisesta, sitä paremmat ovat edellytyksesi vaurastua”. Näin Seppokin siis korostaa nimenomaan taloustaitojen ja -tietojen roolia. Menestys talousasioissa ei ole sattumankauppaa.

Kim Lindström puolestaan lausui ajatuksen, joka minullakin oli päällimmäisenä mielessä: ”Yli puolen vuosisadan kokemuksen perusteella uskon, että tärkeintä sijoittamisessa on aloittaminen”. Kotimaisen omistajuuden ja taloustaitojen edistämiseksi on siis mahdollisimman tehokkaasti madallettava kynnystä taloustaitojen oppimiselle.

Siksi on aika lahjoittaa sijoituskirjoja seuraavan sukupolven taloustaitojen tueksi

Jokaista elo-syyskuussa Nordnetin kautta tehtyä uutta sijoituskirjatilausta (minkä tahansa kirjan tai kirjapaketin tilausta) kohden lahjoitetaan kaksi Sijoita kuin guru -kirjaa (yhdessä Karo Hämäläisen kanssa) yläasteiden ja seuraavan oppiasteen koulujen kirjastoihin yhteiskäyttöön. Lahjoitettavia kirjoja jaetaan ympäri Suomen.

Vuoden 2023 uutuuskirja Nykyajan sijoitusgurut on nyt julkaistu ja sitä toimitetaan heti! Myös seitsemän sijoituskirjan paketti on saatavilla Nordnetin kautta.

Nordnetin kautta tilattavissa sijoituskirjoissa on tarkasteltu sijoitusstrategioita Helsingin pörssin arvo-, kasvu-, laatu- ja pienyhtiöiden näkökulmista. Kirjat sisältävät pyynnöstä myös signeerauksen. Tutustu kirjoihin ja tilaa omasi osoitteessa nordnet.fi/sijoituskirjat.

Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Blogi sisältää Nordnetin markkinointilinkin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit