Siirry pääsisältöön

Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG on Suomen suosituin rahasto. Emme juhli.

Suomen Sijoitustutkimus julkaisee kuukausittain Rahastoraportin, jossa kerrotaan kotimaisten osakerahastojen nettomerkinnät ja pääoman muutos. Raportilta on mielenkiintoisia seurata osuudenomistajien määrää eri rahastoissa. Useiden lähteiden mukaan Suomessa on lähes 1,5 miljoonaa rahastosijoittajaa ja moni omistaa useampia rahastoja. Harva rahasto kuitenkaan kerää Suomessa edes 100 000 osuudenomistajaa.

Vajaat yhdeksän vuotta sitten aloittaneet Nordnetin pohjoismaiset indeksirahastot, alkuperäiseltä nimeltään Superrahastot, ovat kulkeneet pitkän matkan noustessaan suosituimpien rahastojen kärkeen Suomessa. Nyt se on virallista: Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG (aiemmalta nimeltään Superrahasto Suomi) on, ei ainoastaan Nordnetin, vaan koko Suomen suosituin rahasto. Sillä oli helmikuun 2023 lopussa 206 836 suomalaista rahasto-osuudenomistajaa. Tämä on uutinen, josta olemme erittäin ylpeitä ja joka on hieno asia suomalaisen kansankapitalismin kannalta.

Emme kuitenkaan halua erityisemmin juhlistaa tätä merkkipaalua, koska kyseessä on myös Suomen ainoa täysin kuluton indeksirahasto, joka on toiminut jo vuodesta 2014 eräänlaisena sisäänheittotuotteena Nordnetille. Jokainen Indeksirahasto Suomeen sijoitettu euro tuottaa tosiasiallisesti tappiota meille, joten kyseessä on itse asiassa uusasiakashankintaan liittyvä markkinointikulu. Se on kuin ilmainen ämpäri, jollaisia jaamme sillä tausta-ajatuksella, että asiakkaaksi tultuaan ja indeksirahastoa merkittyään ihmiset sijoittavat johonkin muuhunkin.

Helsingin pörssi on suomalaisten suosikkimarkkina, mutta kauemmaksikin kannattaa katsoa.

Nordnetin yli 520 000 suomalaisesta asiakkaasta 53 %:lla on rahastoja. Rahastoasiakas omistaa keskimäärin 3,2 rahastoa. Kannustamme asiakkaitamme hajauttamaan jatkossakin rahojaan myös Suomen ulkopuolelle.

Hajauttaminen todistetusti kannattaa, niin ajallisesti kuin maantieteellisestikin. Ei kannata laittaa kaikkia rahoja samaan ämpäriin, vaikka ämpäri olisi niinkin hyvä ja laadukas kuin Helsingin pörssi. Viime vuodet ovat nimittäin opettaneet, että pienen reunamarkkinan sijoitukset eivät välttämättä riitä koko sijoitussalkuksi, jos salkkuun haluaa vakautta erilaisia kriisiaikoja silmällä pitäen. Ensimmäinen askel hajautukseen on valita salkkuun muitakin rahastoja tai vaikka korillinen suoria ulkomaisia osakkeita.

Liity siis juhlistamaan kanssamme Nordnet Indeksirahasto Suomen lähes kymmenvuotista taipaletta ja vinkkaa kaverillekin säännöllisen säästämisen eduista. Ehdotan, että juhlitaan kuitenkin perinteiseen suomalaiseen tapaan, eli ei tehdä tästä mitään kovin isoa numeroa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
9 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Joopa
Joopa
31.03.2023 21:47

Suurin osa rahastoa omistavista asiakkaista on tainnut ostaa sitä ennen kuin joku keksi, että Tokmanni on hyvesignaloinnin kannalta parempi sijoituskohde kuin maailman vastuullisimpien yritysten joukkoon valittu Neste.
Holdari ei ehkä tuon takia lunasta sijoituksiaan, mutta uudet rahat voi mennä jonnekin muualle.

Nordnetin asiakkaiden rahastotilastosta: onko siihen laskettu vain tavalliset rahastot vai myös etf:t?

Tuomas
Tuomas
31.03.2023 10:19

Taas väitrtään että ajallinen hajautus kannattaa, mutta eikö tämä ole rahoitusteorian vastaista ja soveltuu vain ihmisille, jotka ovat tarpeeksi riskiä karttavia portfolionsa suhteen ja ovat siksi valmiita uhraamaan selvästi paremmat tuotot?

Rami
Rami
27.03.2023 17:36

Olen sitä mieltä että muutos ESG-rahastoksi olisi pitänyt hyväksyttää omistajilla. Osakeyhtiöissäkin omistajat päättävät. On sen verran suuri muutos, eikä suinkaan selkeästi positiivinen.

Nyt pohdin pitäisikö osuudet myydä vai mitä niillä tekisin. Suorastaan ärsyttävä teko teidän puolelta! Ainakin hyvin pitkä siirtymäaika olisi auttanut, olisi ehtinyt miettiä muutosta jo ennen sen tapahtumista.

Igor
Igor
27.03.2023 13:10

Lähestyykö hetki jolloin Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG muuttuu maksulliseksi?

Ilkka
Ilkka
22.03.2023 15:12

Kuinka paljon on pääomia rahastossa?

Rahaneuvos
Rahaneuvos
21.03.2023 15:44

Nordnet Indeksirahasto Suomi, kuten myös Ruotsi ja Tanska olivat ennen aivan erinomaisia osakerahastoja. Nykyisellään ne ovat enää vain hyviä. On valitettavaa että indeksirahastojen vertailuindeksit vaihdettiin ESG-indekseihin, sillä tämä romuttaa klassisen indeksisijoittamisen perusajatuksen ja tekee osakevalinnasta aktiivisempaa. Ja mikä vielä pahempaa on se, että ESG-kriteerit ovat erittäin läpinäkymättömiä ja kyseenalaisia. Eikä tälläinen ESG-rahasto millääntavoin edistä niitä sinällään hyviä tavoitteita, mitä esimerkiksi ympäristön suhteen tulisi tehdä. Joidenkin vanhojen tutkimusten mukaan ESG-sijoittamisella on saatavissa ylituottoa, mutta uusimpien tutkimusten mukaan ESG-rahastoihin sijoittaminen johtaa ennemminkin alituottoon. Jos haluan sijoittaa “vastuullisesti”, niin sijoitan yrityksiin kuten Neste Oyj. Jonka strategian keskiössä on nimenomaisesti muuttaa vanhaa ympäristölle haitallista… Lue lisää >>