Siirry pääsisältöön

GameStop vs. pump’n dump

Tapaus GameStop on kaikkien viimeaikaisten “kurssiraketointien” emo. Siinä taustalla oli poikkeuksellinen vinoutuma. Kurssinousun takana eivät niinkään olleet yksittäiset koordinoidusti käyttäytyvät sijoittajat, vaan osakeostoihin pakotetut institutionaaliset lyhyeksi myyjät ja johdannaismarkkinatakaajat, olkoonkin, että yksityissijoittajat vauhdittivat tapauksen kulkua.

GameStopissa ammattilaiset mokasivat ja oli aivan oikein, että he joutuivat siitä maksamaan. Myös joidenkin muiden yhtiöiden isot lyhyeksimyyntimäärät ovat joutuneet suurennuslasin alle ja räjähdysmäisen kurssinousun kohteeksi. Ei siinäkään mitään. Joukkoistettu markkinavoima on nähnyt päivänvalon ja korjannut vinoutumat.

Mutta myös joukkoistettu kurssimanipulaatio on saattanut nähdä päivänvalon. Rajanveto perustellun kurssiliikkeen ja kurssimanipulaation välillä on kuin veteen piirretty viiva. Siltä osin kuin keskusteluryhmän “johtohahmot” ryhtyvät kannustamaan jonkin osakkeen ostoa vain, koska porukalla pystytään nostamaan sen kurssia, astutaan reguloidun rajan väärälle puolelle.

Silloin porukan sankareiksi tulleilla “johtohahmoilla” on tilaisuus ensin ostaa itselleen jonkin osakkeen halpoja osto-optioita, ohjata muita ostamaan kyseisen osakkeen kurssin taivaaseen ja kotiuttaa valtavat tuotot. Näin on mahdollisesti käynyt Nokian kohdalla. Nokia ei ole erityisen lyhyeksi myyty, Yhdysvalloissa noin 13 prosenttia sikäläisen osakkeen määrästä.

Tällaisessa yhtäläisyydet Wolf of Wall Street -elokuvassakin keskeisessä asemassa olleesta ilmiöstä, “pump and dumpista”, ovat ilmeiset. Ostetaan jotakin osaketta, pumpataan sen arvo ylös synnyttämällä siihen iso kysyntäpiikki, minkä jälkeen myydään osakkeita (tai johdannaisia) valtavalla voitolla. Tämä ei ole uusi ilmiö. Riskinä on, että nyt siihen valjastetaan sosiaaliset alustat.

Siksi nyt kannattaa olla erityisen tarkkana. Vaikka GameStop-tapaus oli suorastaan briljantti, kaikki sitä muistuttavat seuraavat tapaukset eivät välttämättä sitä ole. Aivan kuten pyramidihuijauksessa, suurimman hyödyn saavat kuvioon ensimmäiseksi tulleet. He laittavat myöhemmin tulleiden rahat – suoraan tai välillisesti – omaan taskuunsa. Kunnes uusia tulijoita ei enää ole.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinPaasi ja puhelimitse numerosta 050 591 8292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
11 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.02.2021 17:39

Puhut GameStopista jo ohimenneenä tapauksena. Redditissä keskustelu käy edelleen kuumana GameStopin ympärillä ja siellä ollaan sitä mieltä että squeeze on vielä tulossa. Kurssi laskee heidän mielestään keinotekoisesti ‘short ladder attackien’ vuoksi. Tämä on siellä hyvin yhtenäinen mielipide, johon en tosin itse ota kantaa.

Reddit ei siis vielä ole päällepäin nähden luovuttanut, vaikka media niin väittää (spekuloidaan ostettua promootiota). Se selviää nopeasti lukemalla WSB:n postauksia.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.02.2021 17:56

Voit olla oikeassa, mutta ilmeisesti shortin osuus enää 40-50 prosenttia. Huomaa, että ammattilaisten short squeeze ja pakotettu positioiden sulkeminen nouseviin kursseihin on ollut merkittävä vaikutus tässä kaikessa. Ei pelkästään reddit porukan ostot.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.02.2021 15:41

Nykyistä shorttiosuutta on ymmärtääkseni vaikea osoittaa, kun virallinen data kerätään kahden viikon (15. ja kuun viimeinen päivä) välein ja julkaisussa on 8 päivän viive. Tätä osuutta voidaan muutoin vain arvioida, vaikkakin varmasti kohtalaisen tarkasti. http://www.nasdaqtrader.com/trader.aspx?id=shortintpubsch FINRA member firms are required to report their short positions as of settlement on (1) the 15th of each month, or the preceding business day if the 15th is not a business day, and (2) as of settlement on the last business day of the month.* The reports must be filed by the second business day after the reporting settlement date. FINRA compiles the short… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
02.02.2021 07:46

Yritys on yritys sen takia yritys ei joudu vastuuseen mistään, ei ole koskaan joutunut eikä tule koskaan joutumaan, hyväveliverkosto, lobbaus jne. Jos yksityisenä henkilö teet samat jutut niin silloin joudut vastuuseen, näin on aina mennyt ja tulee menemään, hyväveliverkoston ja lobbauksen takia.

En puollusta noita rahastoja ja pankkeja jne.
Mutta en myöskään lähde mukaan näihin hype osakkeisiinkaan jotka ovat samaa kuraa. Juuri tuon takia mitä Martin kirjoitti. Viimeisenä tullut häviää, ensimmäiset voittavat.

Nimetön
Nimetön
01.02.2021 13:35

HF:t tehneet markkinamanipulaatiota (“Idea Dinner”) vuosikymmeniä eikä siihen ole puututtu. Naurettavaa pelleilyä lähtä syyllistämään yksityisiä ihmisiä tai someplatformeja yhtään mistään. Vinouma?! Yli 120% prosenttia lyhyeksi myyntiä on vinouma?! Ups, totta, kun HF tekee jotain ni se on sallittu, mutta jos yksityinen tekee vastaavaa edes lähelle niin se on rikollinen. Puhuttaisiin asioista asioiden oikeilla nimillä, 120% lyhyeksimyynti on rikos eikä mikään vinouma. Osalle porukkaa (isojen treidaus talojen ulkopuolella siis) markkinoiden rikollinen käyttäytyminen ja rikolliset teot ovat olleet selvillä vuositolkulla. Nyt rikollisen toiminnan laajuus tulee miljoonien (tai ainakin satojen tuhansien) ihmisten tietoisuuteen. En kuitenkaan pidätä hengitystäni että asian johdosta mikään muuttuisi –… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
31.01.2021 12:01

Itse vain tykkään näistä osakkeista 🙂

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
01.02.2021 14:04

Timanttikädet tykkää

Nimetön
Nimetön
29.01.2021 18:59

Mikä on näkemyksesi menestyvätkö joukkokanteet välittäjiä kohtaan?
Haastajat väittävät markkinamanipulaatioksi kun voi vaan myydä muttei ostaa.
Välittäjä taas väittää rahojensa loppuvan, jolloin on oikeus rajoittaa.

Nimetön
Nimetön
29.01.2021 14:15

Onko ≥ prosenttilukua missä shorttaajat alkavat olla “red flag”? Eli pystyykö pienelläkin shorts of float prosentilla polkemaan hinnan alas suuressakin osakeyhtiössä jossa suuret volyymit. Blogissa mainitaan 13% että olisi “vähäinen”.

Nimetön
Nimetön
29.01.2021 13:21

o-o-onneksi eivät siellä citadelin päässä markkinoita manipuloi ollenkaan. Arvo tippuu vaikka vaihta kutistuu ja samalla suljetaan ostajat ulos? Ketähän täällä tätä pyramidia pyörittää?

Nimetön
Nimetön
29.01.2021 12:21

Kuten eilisestä GME analyysistä, voi tästäkin olla kolumnistin kanssa samaa mieltä. Olisi pienoinen ihme, ellei jotain tämän tapaista tultaisi näkemään GME:n jälkimainingeissa.
USAlaiset markkinakommentaattorit ovat hedge-miljardöörien puolella ja pitävät piensijoittajia tyhminä, mikä vie pohjan myös heidän aiheellisilta varoituksiltaan.