Siirry pääsisältöön

Finnairin osakeanti 2023

Läs artikeln på svenska här.

Finnairin merkintäoikeusanti on käynnissä. Jos olet Finnairin osakkeenomistaja, olet todennäköisesti saanut salkkuusi merkintäoikeuksia. Jos et merkitse uusia osakkeita merkintäoikeuksilla tai myy niitä, ne erääntyvät arvottomina. Myyntimahdollisuus päättyi 13.11.2023.

Lue ehdot ja syyt osakeannin taustalla kokonaisuudessaan tästä linkistä. Osakennissa osakkeenomistajat saivat yhden Merkintäoikeuden jokaista Osakeannin Täsmäytyspäivänä 31.10.2023 omistamaa Yhtiön osaketta kohden. Merkintähinta on 0,03 euroa Tarjottavalta Osakkeelta (”Merkintähinta”).

Lue lisää alta ja katso myös yllä oleva ohjevideo.

Näin Finnairin osakeanti etenee:

30.10.2023: Ensimmäinen kaupankäyntipäivä ilman Merkintäoikeuksia. Osakkeet tuli omistaa 27.10. pörssipäivän päätteeksi, jos halusi Merkintäoikeuksia aiempiin omistuksiin perustuen. 30.10. alkaen uudet osakeostot eivät siis oikeuta uusiin Merkintäoikeuksiin.

3.11.2023: Merkintäoikeusannissa Tarjottavien osakkeiden merkintäaika alkaa klo 9.30. Finnairin osakkeenomistajana ja Nordnetin asiakkana voit hyödyntää Merkintäoikeutesi ja tehdä merkinnän verkkopalvelun kohdasta Sivuni > Yhtiötapahtumat & osakeannit. Jokaiset kaksi (2) Merkintäoikeutta oikeuttavat merkitsemään kaksikymmentäseitsemän (27) Tarjottavaa Osaketta Merkintähintaan. Merkinnän voi tehdä vain selaimen kautta, ei Nordnetin mobiilisovelluksessa.

Löydät Merkintäoikeudet Nordnetin palvelusta nimellä Finnair Oyj MO 2023.

6.11.2023: Kaupankäynti väliaikaisilla osakkeilla alkaa. Löydät ne Nordnetistä kaupankäyntitunnuksella Finnair Oyj New Shares 2023. Katso alta kohta “Mitä ovat väliaikaiset osakkeet?”

13.11.2023: Viimeinen kaupankäyntipäivä Merkintäoikeuksilla Helsingin pörssissä, eli viimeinen päivä myydä Merkintäoikeudet.

17.11.2023 klo 16.30: Merkintäoikeusannissa Tarjottavien osakkeiden merkintäaika päättyy. Käyttämättömät Merkintäoikeudet erääntyvät arvottomina.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin:

Mitä minun Finnairin merkintäoikeuksien omistajana nyt kannattaa tehdä?

Kannattaako antiin osallistua? Nordnet ei voi pankkina ottaa kantaa tähän kysymykseen, mutta esimerkiksi Inderesin, Sijoittaja.fi:n ja Sharevillen kaltaisista palveluista löydät muiden sijoittajien ja analyytikoiden näkemyksiä aiheesta.

Varmaa on kuitenkin se, että jos omistat Finnairin merkintäoikeuksia (Finnair Oyj MO 2023), sinun kannattaa lukea antiin liittyvä virallinen materiaali läpi ja tehdä päätös: joko hyödynnät Merkintäoikeudet ja teet merkinnän, tai jätät ne käyttämättä, jolloin ne erääntyvät arvottomina salkussasi. Voit myös käyttää vain osan Merkintäoikeuksistasi.

Finnairin virallisen materiaalin lisäksi Merkintäoikeusantia on käsitelty verkossa useissa videoissa, artikkeleissa ja podcasteissa, joista pieni otos alla. Huomioi, että alla mainitut materiaalit ovat vain esimerkkejä sisällöistä, joista voit löytää apua päätöksentekoosi. Ne eivät ole virallista Merkintäoikeusantiin liittyvää materiaalia, eivätkä ne edusta Nordnetin mielipidettä. Kullakin rivillä on alussa mainittu sisällön julkaisupäivämäärä.

15.11.2023: Nordnet Traders’ Club -jakso 198, kohdasta 28:24 eteenpäin (YouTube)

13.11.2023: Finnairin toimitusjohtaja Karo Hämäläisen haastattelussa (YouTube)

7.11.2023: Mihin sitä säästäis – Sijoitatko Finnairiin? | KATSO TÄMÄ! (YouTube)

6.11.2023: Jussi Halme – Finnairin Osake ja Merkintäoikeudet – EXTRA (YouTube)

1.11.2023: Nämä asiat sijoittajan tulee tietää Finnairin merkintäoikeusannista – SIJOITTAJA-podcast 26

24.10.2023: Inderes – Finnair Q3’23: Elpyvää tulosta ja osakeantia (YouTube)

8.10.2023: Osakeantirahoilla osinkoja. Aki Pyysing, Sijoitustieto-artikkeli

Peritäänkö merkinnän tekemisestä välityspalkkio?

Merkintäoikeuksien käyttämisestä eli merkinnän tekemisestä osakeannissa ei peritä välityspalkkiota. Jos päätät ostaa tai myydä Merkintäoikeuksia pörssissä, siitä peritään hinnastomme mukainen välityspalkkio.

Haluan osallistua Finnairin osakeantiin. Milloin merkintään tarvittavat varat on oltava salkussani?

Osakkeiden merkintään tarvittavien varojen on oltava salkussa sinä päivänä, kun teet merkinnän. Tee merkintä Nordnetin verkkopalvelussa kohdassa Sivuni > Yhtiötapahtumat & osakeannit. Huomioi, että merkinnän voi tehdä vain selaimen kautta, ei Nordnetin mobiilisovelluksessa.

Miten varmistan, että merkintäni on mennyt oikein?

Kaikki on mennyt oikein, jos:

  1. Olet jättänyt vastauksen kohdassa Sivuni > Yhtiötapahtumat & osakeannit > Listautumisannit (IPOt), uusmerkinnät, ym.
  2. Sinulla on riittävä määrä varoja käytettävissä siinä salkussasi, johon olet tehnyt merkinnän.
  3. Voit tarkistaa, että merkintäsi näkyy kohdassa Sivuni > Yhtiötapahtumat & osakeannit > Vastaukseni.
  4. Huomioi, että merkityt osakkeet eivät heti näy salkussasi, vaan vasta seuraavana arkipäivänä.
Mitä eroa on ensisijaisella ja toissijaisella merkintäoikeudella?

Yhtiön osakkeenomistajat ja muut sijoittajat voivat antaa merkintätoimeksiannon osakkeista, joita ei annin lopussa ole merkitty ensisijaisen merkintäoikeuden perusteella, eli Merkintäoikeuksia omistavien sijoittajien toimesta. Toissijaisessa merkinnässä osakkeiden merkintä tapahtuu antamalla merkintätoimeksianto ja samanaikaisesti maksamalla tarjottavien osakkeiden merkintähinta.

Käytännössä toissijaiseen merkintään siis liittyy riski, että osakkeita ei (ainakaan täysimääräisesti) saa, jos Finnairin merkintäoikeuksien omistajat ovat aktiivisia merkitsemään Tarjottavia osakkeita ensisijaisilla oikeuksillaan. Katso tarkemmat tiedot toissijaisesta merkintäoikeudesta sekä allokaatiosta esitteeseen sisältyvistä osakeannin ehdoista.

Mitä ovat väliaikaiset osakkeet?

Väliaikaiset osakkeet ovat nimensä mukaisesti osakeannin aikaisia, väliaikaisia osakkeita. Ne yhdistetään aikanaan Finnairin varsinaiseen osakesarjaan, eli osakeannin päätyttyä Finnairilla on jälleen vain yksi osakesarja Helsingin pörssissä. Väliaikaisilla osakkeilla voi annin aikana käydä kauppaa samaan tapaan kuin Finnairin vanhoillakin osakkeilla.

En pääse kirjautumaan Nordnetiin. Miten toimin?

Katso tämä linkki.

Minkä arvoisia Merkintäoikeudet ovat ja missä niillä voi käydä kauppaa?

Merkintäoikeuksien arvo määräytyy Helsingin pörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan, samaan tapaan kuin Finnairin vanhojenkin osakkeiden kurssi. Löydät ne nimellä Finnair Oyj MO 2023.

Voit ostaa ja myydä merkintäoikeuksia osake- ja rahastosalkun (AOT) kautta. Jos sinulla on merkintäoikeuksia osakesäästötilillä (OST), voit halutessasi myydä omistamasi merkintäoikeudet, mutta niiden ostaminen ei ole mahdollista. Rajoitus johtuu lainsäädännöstä: osakesäästötilille voi ostaa vain osakkeita, ei muita instrumentteja, kuten merkintäoikeuksia.

Huomioi, että jos haluat ostaa merkintäoikeuksia, sinun tulee suorittaa ensin niihin liittyvä tietämystesti.

Kaupankäynti Merkintäoikeuksilla päättyi 13.11.2023.

Ostin tänään merkintäoikeuksia pörssistä. Voinko tehdä niillä heti merkinnän? Koska saan uudet osakkeet salkkuun tehtyäni merkinnän?

Koska pörssikaupoissa on kahden päivän selvitysaika (T+2), voit hyödyntää ostamiasi merkintäoikeuksia vasta kahden arkipäivän päästä. Laita siis itsellesi vaikka kalenterihälytys, niin eivät unohdu salkkuusi. Jos ostat merkintäoikeuksia esimerkiksi perjantaina, voit merkitä niillä osakkeita vasta tiistaina. Merkitsemäsi osakkeet kirjataan tällöin salkkuusi keskiviikkona, jolloin voit myös halutessasi myydä ne pörssissä.

Finnairin osakekurssi näytti laskevan rajusti 30.10.2023. Olenko pahasti tappiolla sijoitusteni kanssa?

Finnairin osakekurssi laski, koska Merkintäoikeudet irtosivat. Jos omistit 27.10. pörssipäivän päätyttyä Finnairia, sait Merkintäoikeudet salkkuusi 3.11. Tällöin omistuksesi markkina-arvo on yhtä kuin Merkintäoikeudet + vanhat Finnair-omistuksesi. Arvoa siis vain siirtyi Merkintäoikeuksiin.

Voit hyödyntää Merkintäoikeudet – eli merkitä Tarjottavia osakkeita – tai myydä ne pörssissä. Nordnet ei ota kantaa tai näkemystä Finnairin tulevaan kurssikehitykseen tai siihen, kannattaako Merkintäoikeuksilla merkitä uusia osakkeita. Huomioi, että mahdollisuus myydä Merkintäoikeudet pörssissä päättyi 13.11.2023.

Lisätietoja Finnairin osakeannista.

Lisätietoja osakeannista löydät Finnairin sijoittajasivuilta.

Tutustu Finnairiin sijoituskohteena osoitteessa nordnet.fi/finnair (kaupallinen yhteistyö).

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
93 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Jere
Jere
17.11.2023 22:25

Merkitsin osakkeita. Maksu meni, mutta uusia osakkeita ei näy salkussa?

O.L
O.L
16.11.2023 22:18

En pysty vastaamaan tarjoukseen vaikka minulla on 10 merkintäoikeutta, ja omasta mielestäni ainaki tarpeeksi varoja niiden maksamiseen. Mikä avuksi?

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  O.L
17.11.2023 07:52

Olethan jättämässä vastauksen samalle Nordnet-tilille, jolla merkintäoikeudet ovat? Tunnistat oikeudet nimestä “Finnair Oyj MO 2023”. Kehotan katsomaan blogissa ylimpänä olevan ohjevideon ja jos merkintä ei ohjeidenkaan avulla ota onnistuakseen, niin asiakaspalvelumme auttaa.

Jani
Jani
16.11.2023 14:41

Minulla on nyt salkussani Finnair Oyj vanhoja osakkeita joiden arvo 0,047 ja sitten uusia Finnair Oyj New Shares 2023 joiden arvo on 0,035.

Onko kannattavaa myydä nuo vanhat osakkeet ja ostaa niillä rahoilla uusia osakkeita tällä hetkellä, vai menetänkö jotain oikeiuksia kun osakkeet yhdistyvät ja minulla ei olekkaan enää vanhoja osakkeita vaan pelkästään uusia?

Jani
Jani
Vastaa  Jani
16.11.2023 14:45

Käytännössä jos nyt myyn siis vanhat osakkeet, eli käytännössä jos myyn 10 000kpl vanhoja osakkeita ja ostan samalla rahalla uusia osakkeita niin saan niitä about 13 000kpl. Mutta onko jokin asia jota en osaa tässä huomioon?

Annu
Annu
16.11.2023 14:37

Ostin maanantaina merkintäoikeuksia ja haluaisin merkitä ne osakkeiksi. Sivu antaa vain vaihtoehdon merkitä toissijaisia osakkeita – oliko tämä ihan kosher vai pitäisikö ostetut merkintäoikeudet näkyä tässä (Käytä merkintäoikeuksia harmaana ja lukee Sinulla ei ole merkintäoikeuksia käytettävissä),

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  Annu
16.11.2023 15:51

Jos sinulla on salkussasi merkintäoikeuksia (Finnair Oyj MO 2023), sinun tulisi pystyä tekemään ensisijainen merkintä niillä. Olethan tekemässä merkintää samaan salkkuun, missä sinulla on merkintäoikeudet? Jos ongelma ei liity tähän, niin oletko tehnyt jo aiemmin merkinnän tähän antiin liittyen (merkinnän, joka on jo veloitettu salkustasi)? Jos olet, voit kokeilla poistaa kyseisen merkinnän roskakorikuvakkeesta kohdassa Sivuni > Yhtiötapahtumat & osakeannit > Vastaukseni. Joskus vanhat vastaukset voivat jäädä kummittelemaan ja aiheuttaa tällaista ns. bugitusta. Kokeile tämän jälkeen uudelleen.

Annu
Annu
Vastaa  Henri/Nordnet
16.11.2023 18:03

Tarkistin vielä, samassa salkussa merkintäoikeudet. En ole tehnyt aiempia merkintöjä myöskään, joten siitä ei pitäisi olla kyse. Miten kannattaisi edetä?

Annu
Annu
Vastaa  Annu
16.11.2023 18:10

Eikun hittolainen, taisin kuitenkin vahingossa ostaa jo osakkeiksi merkittyjä oikeuksia, kun ovat Finnair Oyj New Shares 2023. Eli tästä lienee kyse?

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  Annu
17.11.2023 07:54

Finnair Oyj New Shares 2023 on tosiaan uusi, väliaikainen osakelaji, jota merkintäoikeuksiaan käyttäneet ovat saaneet salkkuihinsa ja jolla voi myös käydä kauppaa pörssissä. Niiden avulla ei voi tehdä ensisijaisia merkintöjä annissa, mutta voit toki edelleen halutessasi tehdä toissijaisen merkinnän.

Päivi Vihervalli
Päivi Vihervalli
16.11.2023 14:08

Laitoin postiin vastauksen merkintä oikeuden käytöstä heti kun sain kirjeen. Verkkopankissa ei näy mitään muutosta, eikä veloitusta. En, jos kirje ei kerkeä perille ennen 17.11?

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  Päivi Vihervalli
16.11.2023 16:09

Jos merkintäoikeutesi ovat Nordnet-salkussa, sinun tulee itse tehdä merkintä verkkopalvelussa yllä blogissa olevien ohjeiden mukaan. Merkintöjä ei voi tehdä kirjeitse. Emme osaa ottaa kantaa täällä Nordnet Blogissa muiden pankkien asiakkaiden tilanteeseen.

Linda
Linda
14.11.2023 14:12

Tämä alkukuukausi on ollut hirmuisen kiireinen ja nyt olen ollut poissa kotoa viikon, en ole huomannut mitään ilmoitusta puhelimeni sovelluksessa. Yleensä käytän palvelua vain puhelimella, en useinkaan tietokoneella.
Merkintäoikeus on siis jo päättynyt. En ole tehnyt mitään

Mitä tämä tarkoittaa nyt osakkeilleni? Nämä raukeavat nyt siis arvottomina? Ja katoavat tililtäni jossain vaiheessa ja jollain viiveellä?

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  Linda
14.11.2023 17:11

Voit edelleen halutessasi osallistua merkintäoikeusantiin eli käyttää oikeutesi. Jos et käytä merkintäoikeuksia, ne erääntyvät arvottomina 17.11.2023 klo 16.30.

Opi
Opi
13.11.2023 14:00

Yrittäessäni myydä merkintäoikeusksia saan ilmoituksen: “Your order could not be placed. This account type is not allowed to trade this instrument on the specified market”. Miks ja miten myyn näitä?

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  Opi
13.11.2023 14:43

Yleisin selitys tälle virhesanomalle on käyttäjän virhe, joka on voinut sattua jossakin seuraavista kohdista:
1) On yritetty myydä merkintäoikeuksia tililtä, jolla niitä ei ole,
2) On klikattu “Osta” kun piti klikata “Myy”, tai
3) On yritetty myydä suurempaa määrää merkintäoikeuksia kuin mitä salkussa todellisuudessa on.
Jos haluat meidän katsovan tarkemmin sinun tilannettasi, voit olla meihin salkun viestikeskuksen kautta yhteydessä.

opiskelija budjetti
opiskelija budjetti
13.11.2023 13:50

Hei ! Mitä tapahtuu kun minulla on vain yksi merkintäoikeus ? 😀 tuossa lukee että tarvitsen min 2 ja pitää olla 2 jaollinen

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  opiskelija budjetti
13.11.2023 14:12

Merkintään vaaditaan tosiaan parillinen määrä merkintäoikeuksia. Merkintäoikeutta ei myöskään ole järkeä myydä, jos välityspalkkio on suurempi kuin summa, jonka saisit myymisestä. Tässä tapauksessa voi siis olla järkevää antaa merkintäoikeuden erääntyä arvottomana, tai jos olet kiinnostunut antiin osallistumisesta, voit ostaa lisää merkintäoikeuksia markkinalta tai tehdä toissijaisen merkinnän haluamallasi summalla.

Markku Laakso
Markku Laakso
11.11.2023 08:06

Finnairi rupesi heti suunnittelemaan osakemäärän splittausta. Mikä oli odotettua. Mutta mitä veikkaatte koska se tapahtuu. Onko jo ennen kesää.

Timo
Timo
10.11.2023 13:22

Mitä en nyt ymmärrä? Finnairin arvo ennen antia X, annilla kerätään yhtiöön lisää varoja Y. Eikö noin suurusluokaltaan yhtiön arvo jatkossa pitäisi siis olla luokkaa X+Y? Jos kuitenkin katsoo vanhojen osakkeiden ja uusien merkittävien osakkeiden arvoa tänään, niin vanhojen osakkeiden arvo niiden muuttuessa uusiksi on alle 10% arvosta X. Ja uusien osakkeiden arvo (jos niitä ostaa) on n. Y + 10%. Eli jos nämä laskee yhteen ja vähentää yhtiöön pumpatun uuden pääoman Y, niin vanhasta yhtiön arvosta X on jäljellä vain noin 20%. Eli osaako joku selittää mihin vanhasta yhtiön arvosta juuri hävisi 80%?

Elina
Elina
10.11.2023 10:40

Apua! Palasin juuri matkalta keskelle tätä merkintähässäkkää. Minulla 1519 jotakin? merkintäoikeutta? Jos käytän ne itse, mitä merkitsen merkintäoikeuksiin ja paljon tarvitsen rahaa. En saa nyt lomapäällä mitään tolkkua tähän. T. avusta kiitollinen

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  Elina
10.11.2023 11:43

Jos haluat jatkaa Finnairin osakkeenomistajana ja uskot yhtiöön, niin kannattaa tutustua osakeantiin liittyvään materiaaliin ja harkita merkinnän tekemistä. Jos et halua jatkaa Finnairin osakkeenomistajana, voi olla järkevintä myydä merkintäoikeutesi pörssissä. Tämä on ymmärrettävästi vaikea valinta, johon emme voi pankkina antaa suositusta. Jos et tee mitään, salkussasi näkyvät Finnair Oyj MO 2023 -merkintäoikeudet menettävät arvonsa 17.11. klo 16.30. Kun olet tehnyt päätöksesi, voit katsoa yllä olevasta videosta, miten merkintä tai myynti tehdään verkkopalvelussamme. Jos salkussasi on 1519 merkintäoikeutta (näkyvät nimellä “Finnair Oyj MO 2023”) ja haluat tehdä merkinnän koko potilla, siitä veloitetaan noin 616 euroa. Huomioi kuitenkin, että tässä annissa merkintämäärän… Lue lisää >>

gig
gig
09.11.2023 21:56

Hei! ihan sekaisin minulle, minulla on vanhoja osakkeita ostin kuukausi sitten, Mitä minun pitää tehdä ? Jos en tee mitään ,Onko sillä vaikutusta vanhoihin osakkeisin ? miksi hinta on alhalla nyt ostin sillion 0.35e nyt 0.03e, tule minus monta tuhanta nyt melken nolla tilillä ,en ymmärä just pääsen lomalta. voiko antaa neuvo minulle , mitä minun pitää tehdä?

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  gig
10.11.2023 08:55

Jos haluat jatkaa Finnairin osakkeenomistajana ja uskot yhtiöön, niin kannattaa tutustua osakeantiin liittyvään materiaaliin ja harkita merkinnän tekemistä. Jos et halua jatkaa Finnairin osakkeenomistajana, voi olla järkevintä myydä merkintäoikeutesi pörssissä. Tämä on ymmärrettävästi vaikea valinta, johon emme voi pankkina antaa suositusta. Jos et tee mitään, salkussasi näkyvät Finnair Oyj MO 2023 -merkintäoikeudet menettävät arvonsa 17.11. klo 16.30. Kun olet tehnyt päätöksesi, voit katsoa yllä olevasta videosta, miten merkintä tai myynti tehdään.