Tervetuloa asiakaspalveluun

Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä etsimääsi, ota meihin yhteyttä.

020 198 5898 Asiakaspalvelu ma-pe 9.00-18.30 Meklarit ma-pe 9.00-19.00

Asiakaspalvelu / Luotto ja lainoitus

Miten saan luoton käyttöön?

Nordnetissä voit ottaa luottoa osakkeita, rahastoja ja muita arvopapereita vastaan. Luotto toimii joustavasti limiittiluottona, jossa luoton vakuus muodostuu lainoituskelpoisista arvopapereistasi.

Myönnettävän luoton maksimisumma on normaalisti kolme kertaa salkun velaton arvo. Voit valita itse hakemasi luoton määrän, minimisumma on 10 000 €. Luottoa voit nostaa haluamasi määrän.

Jos haluat luoton käyttöösi, sinun tulee tulostaa, täyttää ja lähettää meille allekirjoitettuna luottohakemuspaketti, joka koostuu seuraavista asiakirjoista:

 1. Luottosopimus ja edelleenpanttaussopimusavautuu uuteen ikkunaan
 2. Kopio kuvallisesta henkilötodistuksesta
 3. Kopio viimeisimmästä verotuspäätöksestäsi (yhteenvetosivu) tai kopiot kolmesta viimeisimmästä palkkatositteesta

Kun vastaanotamme hakemuksesi ja mahdolliset liitteet, suoritamme normaalin luottoarvioinnin ja teemme luottopäätöksen. Ilmoitamme luottopäätöksestä viestikeskuksen kautta.

Kun arvopaperisi muodostavat lainan vakuuden, lainan määrä määräytyy arvopapereiden lainoitus- eli vakuusarvon perusteella. Osakkeiden lainoitusaste vaihtelee arvopapereilla 0–85 % välillä. Nordnet voi laskea arvopapereiden lainoitusastetta milloin tahansa, mikäli se katsotaan välttämättömäksi.

Huomioithan, että velkasaldosi ei saa olla suurempi kuin omistustesi yhteenlaskettu lainoitusarvo tai kyse on ylilainoitustilanteesta.

Lue lisää lainoituksesta.

Kuinka paljon voin ostaa osakkeita luotolla?

Saat tämän selville yhtälöllä: KÄYTETTÄVISSÄ KAUPANKÄYNTIIN / (1-LAINOITUSASTE).

Esimerkki

Leevillä on käytettävissä kaupankäyntiin 10 000 EUR ja hän haluaa ostaa osaketta, jonka lainoitusaste on 70%. Hän voi tehdä korkeintaan 33 333 EUR toimeksiannon.

LASKELMA: 10 000 / (1-0,7) = 10 000 / 0,3 = 33 333,3333…

Miten käytän luottoa?

Arvopapereita vastaan myönnettävän lainan maksimimäärä on arvopapereiden markkina-arvo kerrottuna arvopaperikohtaisella lainoitusarvoprosentilla. Sinun on tärkeää huomioida se, että lainan maksimimäärä vaihtelee markkinoiden liikkeiden mukaan. Siksi luoton käyttö vaatii sekä oman riskitason tarkkaa tiedostamista että markkinaliikkeiden aktiivista seurantaa salkun omistajalta. Luottokorko lasketaan päivittäin käytössä olevan luoton osalta ja veloitetaan salkustasi kerran kuukaudessa kuun vaihteessa jälkikäteen.

Käyttämättömästä luottolimiitistä Nordnet ei peri luottoprovisiota tai muita maksuja.

Esimerkki:

Ollin salkun käteissaldo on miinuksella 1000 EUR. Ollilla on salkussaan A-osakkeita, joiden markkina-arvo on 1700 EUR ja niiden lainoitusarvo on 1360 EUR (osakkeiden lainoitusarvo on 80 % niiden markkina-arvosta).

Ollin salkun tilanne näyttää siis tältä:

 • saldo -1000        
 • markkina-arvo 1700
 • lainoitusarvo 1360

Tässä tilanteessa kaupankäyntiin käytettävissä oleva summa on yhtä kuin lainoitusarvo - saldo, eli 1360 - 1000 = 360 EUR.

Lainoituksen avulla Olli on lisännyt salkkuunsa ”vipua”, eli hän on ostanut osakkeita enemmän kuin ilman lainoitusta. Jos osakkeen arvo nousee, lainoitus lisää Ollin voittoa. Jos osakkeen arvo laskee, myös tappiosta tulee suurempi.

Pörssipäivä on kuitenkin Ollin kannalta tänään huono, joten osakkeiden arvo laskee 30% (markkina-arvo siis vähenee).

Ollin salkun tilanne näyttää siis tältä:

 • saldo -1000         
 • markkina-arvo 1190
 • lainoitusarvo 952

Nyt Ollin salkku on ylilainoitettu, koska saldo ylittää lainoitusarvon eli 952 – 1000 = -48 EUR. Osakkeiden lainoitusarvo ei siis tässä tapauksessa riitä velan vakuudeksi. Ollin on purettava ylilainoitustilanne tallettamalla tilille rahaa, siirtämällä tilille muualta lainoituskelpoisia osakkeita tai myymällä osakkeita pois.

Mitkä tekijät vaikuttavat asetettuun lainoitusasteeseen?

Lainoitusasteen määrittelyssä otetaan huomioon muun muassa seuraavat tekijät:

 • arvopaperin likviditeetti ja muutokset likviditeetissä
 • volatiliteetti
 • toimiala ja toimialan kilpailutilanne
 • ulkoiset ja sisäiset yhtiö- ja toimialakohtaiset riskit.

Mitä kustannuksia salkun ylilainoituksesta aiheutuu?

Salkkusi on ylilainoitettu, kun lainoitusarvo ei riitä kattamaan negatiivista saldoa.

Ylilainoituksesta veloitamme ylilainoituskorkoa, joka on peruskorko + lainoituskorko.

Lue lisää ylilainoituksesta

Katso käyttämämme korot

Miten saan käyttööni korkeamman luottorajan?

Yksityishenkilö

Mikäli haluat korottaa luottolimiittiäsi, sinun tulee lähettää vapaamuotoinen korotuspyyntö viestikeskuksen kautta sisäänkirjautuneena Nordnetin verkkopalvelussa.

Korotuspyyntö voi olla täysin vapaamuotoinen, mutta siitä tulee selvästi käydä ilmi, mihin summaan toivot luottolimiittisi korotettavan. Luottolimiitin korotuspyynnön liitteeksi tulee toimittaa kopiot kolmesta viimeisimmästä palkkatositteesta tai kopio viimeisimmästä verotuspäätöksestä (jos edellisestä luottopäätöksestä on kulunut yli 6 kk).

Luotto-osastomme käsittelee korotushakemuksia päivittäin, jonka jälkeen saat tiedon luottopäätöksestä viipymättä. Korotuspäätös tehdään maksutta.

Yritysasiakas

Kirjaudu yrityksen salkkuun ja lähetä meille vapaamuotoinen korotuspyyntö viestikeskuksen kautta. Toimita meille myös seuraavat asiakirjat:

 • Viimeisin tilinpäätös
 • Kopio sopimuksen allekirjoittajan voimassaolevasta kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta
 • Takaussitoumus, mikäli aiemmin meille toimittamasi takaussitoumus ei riitä kattamaan haluamaasi korotettua luottorajaa. Lähetä lisäksi kopiot takaajan kolmesta viimeisimmästä palkkatositteesta tai viimeisimmästä verotuspäätöksestä sekä takaajan voimassaolevasta henkilöllisyystodistuksesta.

Voit lähettää muut asiakirjat sähköisesti viestikeskuksen kautta liitteinä, mutta takaussitoumus tulee toimittaa meille postitse alkuperäisenä kappaleena.

Mitkä arvopaperit ovat lainoituskelpoisia?

Arvopapereiden lainoitusaste on ennalta määrätty ja se voi vaihdella 0–85 %:n välillä arvopaperin markkina-arvosta. Osakkeiden ja pörssilistattujen sijoitusrahastojen (ETF) lainoitusasteet ovat 0–85 %, sijoitusrahastojen 0–90 % ja joukkovelkakirjojen, strukturoitujen tuotteiden, johdannaisten ja listaamattomien osakkeiden lainoitusaste on 0 %.

Kaikkia arvopapereita emme automaattisesti lainoita, mutta mikäli haluat jollekin arvopaperille lainoitusarvon, voit pyytää sitä lähettämällä viestin meille.

Katso eri osakkeiden ja rahastojen lainoitusasteetavautuu uuteen ikkunaan

Mikä on lainoitusarvo ja lainoitusaste?

Lainoitusarvo on kattosumma sille, kuinka paljon voit ottaa lainaa arvopapereitasi vastaan. Lainoitusarvo esitetään EUR-muotoisesti ja se lasketaan muodossa MARKKINA-ARVO * LAINOITUSASTE.

Lainoitusarvo muuttuu arvopaperin arvon muuttuessa.

Huomioithan että mikäli luoton limiitti on matalampi kuin lainoitusarvo, luoton limiitti määrittää, kuinka paljon voit ottaa lainaa. Negatiivinen saldo ei voi koskaan olla suurempi kuin luoton limiitti lainoitusarvosta riippumatta!

Lainoitusaste puolestaan kuvastaa osakkeen prosentuaalista lainoitusosuutta. Toisin sanoen lainoitusaste ratkaisee sen, kuinka paljon asiakas voi lainata rahaa osakeostoihin ja kuinka paljon ostoon pitää varata omaa rahaa.

Esimerkki

 • osakkeiden markkina-arvo: 1000 EUR
 • lainoitusaste: 50 %
 • lainoitusarvo: 500 EUR

Miten käytettävissä oleva saldo lasketaan?

Käytettävissä kaupankäyntiin oleva saldo lasketaan yhtälöstä: SALDO + LAINOITUSARVO – VAKUUSVAADE.

Korkojen ilmoittaminen verottajalle

Nordnet ilmoittaa verottajalle verovuonna asiakkaalle kertyneet luottokorot automaattisesti. Lainan käyttötarkoitus ilmoitetaan sijoitustoiminnan tulonhankkimisvelkana. Mikäli luottohakemuksessa ilmoitettu lainan käyttötarkoitus on muuttunut, ilmoita muuttunut käyttötarkoitus suoraan verottajalle.

Automaattisen ilmoittamismenettelyn toimivuudesta huolimatta suosittelemme tarkastamaan veroehdotuksesta itse, että luottokorot on ilmoitettu oikein.

Milloin luotto pitää maksaa takaisin?

Luotto toimii kuten joustava bullet-laina. Sillä ei ole päättymispäivää tai määriteltyä takaisinmaksuohjelmaa. Voit tehdä lyhennyksiä ja käyttää luottoa, milloin itse haluat.

Lisää aiheesta

Luotto ja lainoitusPuh. 020 198 5898
Asiakaspalvelu ma–pe 9.45–18.30
Meklarit ma–pe 9.45–19

Alkuun

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.