Tervetuloa asiakaspalveluun

Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä etsimääsi, ota meihin yhteyttä.

020 198 5898 Asiakaspalvelu ma-pe 9.00-18.30 Meklarit ma-pe 9.00-19.00

Asiakaspalvelu / Luotto ja lainoitus

Mikä Intraday-limiitti on?

Intraday-limiitti on Nordnetin tarjoama maksuton niin sanottu kaupankäyntilimiitti päivänsisäiseen kaupankäyntiin. Se antaa huomattavaa liikkumavaraa sijoitusten tekemiseen lisäämällä päivän sisällä ostovoimaa siten, että se jopa tuplaa salkun arvon. Koska Intraday-limiitti on tarkoitettu vain päivänsisäiseen kaupankäyntiin, avoimet positiot tulee sulkea (tallettaa rahaa tai osakkeet myydä) aina ennen markkinoiden sulkeutumista.

Intraday-limiitti muodostuu seuraavasti: SALDO + OMISTUKSIESI MARKKINA-ARVO (- mahdolliset johdannaispositiot, noteeraamattomat osakkeet ja vakuusvaatimukset)

Huomaathan, että Intraday-limiitiä ei voi käyttää, mikäli salkun markkina-arvon on alle 10 000 SEK (n. 1050 EUR). Voit kuitenkin aktivoida Intraday-limiitin, vaikka salkkusi markkina-arvo olisi alle 10 000 SEK, jolloin se aktivoituu käyttöösi minimirajan ylityttyä. Intraday-limiittiä sinulla voi olla korkeintaan 3 000 000 SEK (n. 310 000 EUR).

Intraday-limiittiä ei voi käyttää pidempiaikaiseen lainoitukseen tai lyhyeksi myyntiin. Mikäli salkusta löytyy arvopapereita, voidaan niistä muodostuvaa lainoitusarvoa hyödyntää pitkäaikaisessakin lyhyeksi myynnissä. Periaatteena on, että lainavakuudet katetaan 120 prosenttiin asti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos osakkeita myydään lyhyeksi 10 000 eurolla, salkusta tulee kaupan jälkeen (10 000 euroa) löytyä lisäksi 2 000 euroa rahavaroja tai arvopapereita, joiden lainoitusarvo on 2 000 euroa.

Intraday-limiitin käyttö merkitsee sitä, että salkun riski kasvaa eli mahdollisuus tavallista suurempiin voittoihin ja tappioihin kasvaa. Tämä johtuu siitä, että päivänsisäinen ostovoima koostuu tällöin oman omistuksesi ja saldosi markkina-arvon summan lisäksi päivänsisäisestä lainavarasta, lisäostovoimasta.

Miten Intraday-limiitti toimii?

Esimerkki 1

Joonaksen salkussa on 10 000 EUR saldoa ja salkun markkina-arvo on 5000 EUR. Intraday-limiitin avulla Joonas voi käydä kauppaa 25 000 EUR:lla (saldo 10 000 EUR + Intraday-limiitti 15 000 EUR).

Esimerkki 2

Annan salkussa on saldoa 7000 EUR, osakkeiden markkina-arvo on 10 000 EUR ja salkussa olevien johdannaisten markkina-arvo on 2000 EUR. Intraday-limiitin avulla Anna voi käydä kauppaa 24 000 EUR:lla (saldo 7000 EUR + Intraday-limiitti 17 000 EUR).

Johdannaisten markkina-arvo ei sisälly Intraday-limiittiin.

Esimerkki 3

Kallen salkussa on seuraavat positiot:

  • saldo 1000 EUR
  • osakkeiden markkina-arvo 5000 EUR
  • lainoitusarvo 1500 EUR
  • käytettävissä 500 (vakuus + saldo)

Kalle voi käydä kauppaa 4500 eurolla (käytettävissä kaupankäyntiin 500 EUR + Intraday-limiitti 4000 EUR).

Intraday-limiittiä käyttäessäsi sinun tulee kuitenkin huomioida, että lainoitusarvon on katettava negatiivinen saldo.

Mitä ehtoja ja sääntöjä Intraday-limiittiin liittyy?

Intraday-limiitti on tarkoitettu vain ja ainoastaan päivänsisäiseen kaupankäyntiin, joten kaikki positiot on suljettava aina ennen markkinoiden sulkeutumista. Intraday-limiittiä ei tule käyttää yön yli tapahtuvaan lainoitukseen, sillä mikäli Intraday-limiittiä ei sulje, salkku on ylilainoitettu seuraavana aamuna. Mikäli näin tapahtuu, Intraday-limiittti suljetaan 7 päiväksi ja ylityksestä veloitetaan 10 EUR.

Mikäli Intraday-limiitti jää jatkuvasti kattamatta, se voidaan sulkea pidemmäksi ajaksi.

Intraday-limiittiin ei itsessään liity hallinnointi- tai avauskustannuksia.

Mitä Intraday-limiitin saamiseksi vaaditaan?

​Intraday-limiitin käyttöönotto vaatii:

  • hakija on vähintään 18-vuotias
  • hakijan salkku ei ole ylilainoitettu
  • hakijan salkku ei ole ollut ylilainoitettu hakupäivää edeltävään 7 vuorokauteen.

Intraday-limiitin käyttöönotto tai käyttö ei vaadi erillistä sopimusta, vaan se aktivoidaan käyttöön hakupäivää seuraavan 1–2 pankkipäivän kuluessa.

Intraday-limiittiä haetaan Salkku > Sopimukset ja palvelut -kohdasta.

Lisää aiheesta

Luotto ja lainoitusPuh. 020 198 5898
Asiakaspalvelu ma–pe 9.45–18.30
Meklarit ma–pe 9.45–19

Alkuun

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.