Tervetuloa asiakaspalveluun

Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä etsimääsi, ota meihin yhteyttä.

020 198 5898 Asiakaspalvelu ma-pe 9.00-18.30 Meklarit ma-pe 9.00-19.00

Asiakaspalvelu / Korot ja valuuttatilit

Mitä valuuttatilit ovat?

Nordnetin asiakkaana sinulla on mahdollisuus ottaa käyttöön eurovaluuttatilin lisäksi valuuttatilejä viidessä muussa valuutassa:

  • Ruotsin kruunu (SEK)
  • Norjan kruunu (NOK)
  • Tanskan kruunu (DKK)
  • Yhdysvaltain dollari (USD)
  • Kanadan dollari (CAD)

Valuuttatilit tarjoavat sinulle joustavuutta ulkomaiseen kaupankäyntiin ja mahdollisuuden hallita valuuttariskejä itsellesi sopivimmalla tavalla.

Huomioithan, että kun valuuttatili on aktivoitu, kaikki pörssikaupat kyseisessä valuutassa noteeratuilla arvopapereilla (ml. välityspalkkio) tapahtuvat valuuttatilin kautta.

Miten voin aktivoida valuuttatilin?

Voit aktivoida valuuttatilin sisäänkirjautuneena Nordnetin verkkopalveluun kohdassa Salkku > Valuuttatilit. Tutusti ohjeisiin ja paina Avaa tili -painiketta.

Miten itse tehty valuutanvaihto eroaa automaattisesta valuutanvaihdosta?

Mikäli olet aktivoinut käyttöösi valuuttatilejä kohdassa Salkku > Valuuttatilit ja käyt kauppaa ulkomaisilla arvopapereilla, toimeksiannon ostohinta ja välityspalkkio veloitetaan kyseisen kaupankäyntimarkkinan valuuttatililtäsi. Vastaavasti myyntihinta ja mahdolliset osingot maksetaan ulkomaiselle valuuttatilillesi.

Tehdessäsi valuutanvaihdon itse valuutan osto- ja myyntikurssin erotus on 0,15 % riippumatta vaihdettavista valuutoista. Valuutanvaihtokulu on tällöin 0,075 %. Jos esimerkiksi valuuttakaupassa käytettävä EUR/USD kurssi on 1,32, valuutanvaihtokulujen jälkeen vaihtokurssiksi tulee ostettaessa 1,32099 ja myytäessä 1,31901.

Mikäli sinulla ei ole käytössä valuuttatilejä ja teet kaupan ulkomaisella arvopaperilla, kauppasumma ja välityspalkkio veloitetaan eurotililtäsi ja Nordnet tekee valuutanvaihdon puolestasi toimeksiannon toteutuessa. Tällöin osto- ja myyntikurssin erotus on 0,50 % valuuttaparista riippumatta eli valuutanvaihtokulu on 0,25 %.

Automaattinen valuutanvaihto on siis hieman itse tehtyä valuutanvaihtoa kalliimpi toimenpide, mutta tällöin sinun ei myöskään tarvitse itse huolehtia valuutanvaihdon tekemisestä.

Jos haluat tehdä valuutanvaihtoja itse sen sijaan, että Nordnet tekee valuutanvaihdon puolestasi, voit aktivoida käyttöösi haluamasi valuuttatilit kirjautuneena sisään verkkopalveluun kohdasta Salkku > Valuuttatilit. Samalla sivulla voit myös halutessasi lopettaa käytössäsi olevia valuuttatilejä. Nordnetin käyttämän ennakoivan valuuttakurssin näet Valuuttatilit-sivulta.

Mitä kuluja valuuttatilien käyttöön liittyy?

Valuuttatilin avaaminen on maksutonta. Valuutanvaihdosta ei peritä muita palkkioita kuin valuutanvaihtokulu. Valuutanvaihtokulu on 0,075 % jos valuuttatili on aktiivinen ja 0,25 %, jos et ole aktivoinut valuuttatilejä ja Nordnet tekee valuutanvaihdon puolestasi.

Kulu veloitetaan Nordnetin saamasta valuuttakurssista. Toteutunut kurssi voi poiketa alustavasta valuuttakurssista. Huomioi myös, että toteutuvaan valuutanvaihtokurssiin sisältyy Nordnetin valuutanvaihtokulun lisäksi valuutanvaihdon tarjoavan kolmannen osapuolen kustannus osto- ja myyntikurssin välisen erotuksen muodossa. Toteutuva vaihtokurssi voi siten poiketa arvioidusta kurssista huomattavastikin.

Miten pörssinoteeraamattomien sijoitusrahastojen valuutanvaihto tapahtuu?

Jos käyt kauppaa pörssinoteeraamattomilla rahastoilla ja rahaston valuutta on muu kuin euro, valuutanvaihto toteutetaan automaattisesti Nordnetin toimesta riippumatta siitä, onko sinulla kyseisen valuutan valuuttatili aktiivisena vai ei. Rahastojen merkintä- tai lunastustoimeksiannot annetaan verkkopalvelussamme euromuotoisesti, mutta välissä tehdään Nordnetin toimesta valuutanvaihto. Tällöin osto- ja myyntikurssin erotus on 0,50 % valuuttaparista riippumatta eli valuutanvaihtokulu on 0,25 % merkinnän tai lunastuksen yhteydessä.

Milloin valuutanvaihdot toteutetaan?

Valuutanvaihdot toteutetaan pankkipäivisin klo noin 12.30, 18.00 ja 23.00. Voit syöttää valuutanvaihtotoimeksiannon milloin vain, mutta ne toteutetaan edellä mainittuina aikoina. Viikonloppuisin tai pyhäpäivisin Nordnetin järjestelmiin syötetyt valuutanvaihdot toteutetaan seuraavana pankkipäivänä, joten esimerkiksi lauantaina syöttämäsi valuutanvaihto toteutuu maanantaina.

Valuuttatilisi saldo päivitetään salkkunäkymään valuutanvaihtopäivän aikana toteutetun valuutanvaihdon jälkeen.

Miten valuuttaa vaihdetaan?

Kohdassa Salkku > Valuuttatilit voit vaihtaa valuuttaa kahdella eri tavalla:

1) Vaihda kaikki

Jos olet ostanut esimerkiksi Yhdysvalloista osakkeita ja sinulla on negatiivinen saldo USD-valuuttatililläsi, voit kätevästi kattaa koko osakekaupan kustannukset valitsemalla ”Vaihda kaikki”. Tällöin järjestelmä näyttää sinulle ensin negatiivisen valuuttasaldosi USD-muodossa ja tätä vastaavan alustavan euromääräisen saldon. Tässä tapauksessa sinä myyt euroja Yhdysvaltain dollareita vastaan.

2) Osta/myy valuuttaa

Valitse ensin haluatko ostaa vai myydä valuuttaa. Sen jälkeen voit valita, mitä valuuttaa haluat ostaa tai myydä. Tämän jälkeen valitset, millä valuutalla haluat ostaa tai myydä aiemmin valitsemaasi valuuttaa.

Esimerkiksi jos haluat ostaa Yhdysvaltain dollareita euroilla, valitse ”Haluan [Ostaa] Valuuttaa [USD] Valuutalla [EUR] Summa [X]USD”.

Huomioithan, että valuutanvaihdoissa ostetaan aina jotain valuuttaa toista valuuttaa vastaan. Varmista aina Avoimet valuutanvaihdot -taulukosta, että valuutanvaihto on haluamassasi muodossa.

Mitä minun pitää huomioida valuutanvaihtoja tehdessäni?

Suosittelemme valuutanvaihdon suorittamista ostotoimeksiannon yhteydessä aikaisintaan seuraavana päivänä, jolloin loppusummassa on mukana myös kaupasta peritty välityspalkkio. Tee valuutanvaihto viimeistään kaupan selvityspäivänä (T+2), jos et halua maksaa negatiivisesta valuuttatilin saldosta hinnaston mukaista valuuttatilin lainakorkoa.

Mikäli olet puolestaan myynyt ulkomaisia osakkeita ja haluat vaihtaa niistä saadun rahamäärän euroiksi, valuutanvaihto kannattaa tehdä vasta selvityspäivänä (T+2). Jos teet valuutanvaihdon ennen tätä, joudut maksamaan negatiivisesta valuuttatilin saldosta hinnaston mukaista valuuttatilin lainakorkoa.

Voit halutessasi suojautua valuuttariskiä vastaan jättämällä valuutanvaihdon tekemättä silloin, kun ostat jossakin muussa valuutassa kuin euroissa noteerattua arvopaperia, mutta tästä sinulle syntyy ulkomaan valuuttalainakorkoa negatiivisen valuuttasaldon osalta. Lainakorkoa syntyy vasta selvityspäivän jälkeiseltä päivältä.

Mahdollinen lainakorko veloitetaan valuuttatililtäsi kuukauden viimeisenä päivänä.

Huomioi, että toteutuvaan valuutanvaihtokurssiin sisältyy Nordnetin valuutanvaihtokulun lisäksi valuutanvaihdon tarjoavan kolmannen osapuolen kustannus osto- ja myyntikurssin välisen erotuksen muodossa. Toteutuva vaihtokurssi voi siten poiketa arvioidusta kurssista huomattavastikin.

Missä näen tekemieni valuutanvaihtojen tiedot?

Kun olet tehnyt valuutanvaihtotoimeksiannon, näet sen kohdasta Salkku > Valuuttatilit > Avoimet valuutanvaihdot. Kun valuutanvaihto on toteutunut, löydät tapahtuman samalta sivulta Historia-välilehden alta. Toteutunut valuutanvaihtotapahtuma päivittyy myös Tapahtumat ja laskelmat -sivulle samana päivänä. Tapahtumat ja laskelmat -sivulta näet myös käytössäsi olevien valuuttatiliesi saldot kyseisissä valuutoissa.

Saldo näkyy myös euroissa, jotta sinulla on tarvittavat tiedot verotusta varten.

Miten voin sulkea aktiivisen valuuttatilin?

Voit sulkea valuuttatileja sivulla Salkku > Valuuttatilit. Valitse tämän jälkeen ”Sulje tili” sen valuuttatilin osalta, jonka haluat sulkea. Valuuttatilin saldon tulee olla nolla (0) voidaksesi sulkea sen.

Huomioithan, että jos sinulla on valuuttatilillä ulkomaista valuuttaa, sinun tulee ennen valuuttatilin sulkemista tehdä valuutanvaihto jollekin toiselle käytössäsi olevalle valuuttatilille palvelussamme.

Jos sinulla on valuuttatilillä negatiivista saldoa ja/tai syntynyttä lainakorkoa, ei valuuttatilin sulkeminen onnistu ennen kuin lainakorko on veloitettu valuuttatililtä ja saldo tämän jälkeen vaihdettu nollaan joltain toiselta valuuttatililtä valuuttaa siirtämällä.

Jos sinulla on kysyttävää valuuttatilien sulkemisesta, soita asiakaspalveluumme puh. 020 198 5898.

Lisää aiheesta

Korot ja valuuttatilitPuh. 020 198 5898
Asiakaspalvelu ma–pe 9.45–18.30
Meklarit ma–pe 9.45–19

Alkuun

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.