Hoppa till huvudinnehållet

Aktieplockning: så lyckas du med dessa fem tips.

Indexinvesteraren når utan möda och besvär den genomsnittliga avkastningen på den valda marknaden och övervinner därmed största delen av de professionella inom placeringsbranschen. Så varför borde man anstränga sig och plocka aktierna själv?

Happy woman on laptop outdoor.jpg

Aktieplockning är givande och lärorikt

Då man aktieplacerar lär man sig enormt mycket om såväl investeringar och ekonomi, men också till exempel psykologi och historia. Grunderna för placering kan tas i besittning även på relativt kort tid, men aktieplockaren har nästan obegränsade möjligheter att utveckla sitt kunnande och utnyttja olika branschers kunnande i sin placeringsverksamhet.

Det är alltid en fin känsla när bitarna börjar falla på plats och arbetet med aktieval börjar ge resultat. Det egna handavtrycket syns både i portföljens avkastning och förluster och motiverar till att bli en allt bättre investerare.

Flera vinnande strategier

En av finesserna med aktieplockning är alternativen och valfriheten, eftersom det inte finns någon enskild vinnande strategi, utan man kan framgångsrikt plocka aktier i sin portfölj på många olika sätt. Du kan till exempel jaga nästa tenbagger bland små tillväxtraketer, bygga upp en portfölj av de bästa företagen på börsen som klarar sig i alla väder eller söka informationsfördel genom att fokusera på företag inom en viss bransch eller i ett visst land.

Aktieplockaren håller alla trådar i sina egna händer. Indexinvesterare kan påverka stora riktlinjer, men på nivån för enskilda placeringsobjekt saknas valfrihet. Aktieplockaren kan i sin tur plocka ut just de bolag som är i linje med sin egen investeringsstrategi och sina egna värderingar.

Hur kommer man igång med aktieinvestering?

Låter DCF-modellen, rörelsemarginalen, EV/EBIT eller CAPEX helt hebreiska? Det är ingen fara. Ingen föds till aktieplockare och man behöver inte kunna allt genast. Det lönar sig visserligen att före de första placeringsbesluten studera de mest väsentliga grunderna till exempel i form av en ljudbok på bara 45 minuter, men man kommer bäst i gång genom att göra det själv.

Man kan börja plocka aktier till exempel från sina egna favoritvarumärken. Tycker du att en produkt eller tjänst som du använder är exceptionellt bra eller av hög kvalitet? Med stor sannolikhet är företaget noterat på börsen, så att du kan placera i dess aktier och följa till exempel hur nya produktlanseringar eller andra betydande händelser påverkar aktiekursen. Som aktieägare kommer man på ett helt nytt sätt att fästa uppmärksamhet vid företagets utveckling och informationen samlas på samma sätt som ränta på ränta-effekten.

I början lönar det sig dock att vara lite försiktig med satsningarna, så att man inte helt och hållet lyckas skaffa sin egen ekonomi i sticket när man får sig en läropeng. Det är inte nödvändigtvis lönt att hålla fast vid aktierna i ett enskilt bolag, eftersom aktiekurserna också kan sjunka trots de otaliga memesen om "Stonks Only Go Up".

Aktiesparkontot – en långsiktig aktieplockares vän

Världen förändras i rasande takt, så den traditionella köp- och hållstrategin fungerar inte längre som den gjorde förr, när börsbolagens livslängd sjunker för varje år. Ännu på 1960-talet var medellivslängden för de amerikanska S&P 500-bolagen cirka 60 år, men i dag närmar man sig i rask takt redan 10 år. På lång sikt ställs aktieplockaren alltså oundvikligen inför situationer där det finns skäl att byta placeringsobjekt.

I en sådan situation stiger aktiesparkontot till ett högt värde. På försäljningar eller utdelningar inom aktiesparkontot tas ingen skatt ut förrän pengarna lyfts från kontot, så placeringsobjektet kan vid behov bytas utan skattepåföljder så att nyttan av ränta på ränta-effekten maximeras.

Aktiesparkontot lämpar sig särskilt för aktieplockare som har en lång placeringshorisont och som placerar i finländska aktier eller i utländska bolag som i stället för att betala utdelning placerar vinstmedlen tillbaka i sin affärsverksamhet. Du kan bekanta dig närmare med aktiesparkontots beskattning här.

Andra sidan av myntet

På lång sikt kräver det hårt arbete för att få överavkastning och det är betydligt lättare sagt än gjort. Det är svårt att hitta bra placeringsobjekt och inte ens de bästa bolagen är bra placeringsobjekt till vilket pris som helst. Vid första anblick finns det ofta fällor i företag som verkar billiga och som förklarar den låga värderingen.

Att investera är mer konst än vetenskap. Beroende på granskaren kan man dra flera olika slutsatser av samma information, och ingen kan med full säkerhet veta företagets gängse värde eller förutsäga framtidens kursrörelser perfekt. Vi kan bara göra välinformerade gissningar, så turen har även sin del i det hela.

Även om aktieplockning är givande och intressant är det bra att komma ihåg att det inte passar alla. Det är inte lätt att plocka aktier, det krävs betydligt aktivare uppföljning av aktiemarknaden än indexplaceringar och i värsta fall kan det vara stressigt att göra affärer. Om tid eller intresse saknas, kommer indexplacering sannolikt att ge bättre avkastning med mindre ansträngning.

5 tips för aktieplockaren.

  1. 1

    Var beredd att ändra din åsikt i ljuset av den nya informationen. Långsiktighet är bra, men det lönar sig inte alltid att hålla fast vid den ursprungliga planen när fakta förändras. Om den ursprungliga placeringsidén på ett eller annat sätt visar sig vara dålig, är det i allmänhet bättre att vara ödmjuk och erkänna sitt misstag än att vänta på en lyckospark och en eventuell vändning.

  2. 2

    Låt dig inte slås ner av misslyckanden. Alla gör misstag och varje investeringsbeslut kan inte träffa mitt i prick. Warren Buffetts karriär har också innehållit många misslyckade investeringsbeslut, men det har inte hindrat honom från att bli en av världens mest kända investerare. Det viktigaste är att lära av misstagen. Ofta räcker det med ett par mycket lyckade placeringar för att kvitta eventuella förluster som orsakats av små snedsteg.

  3. 3

    Låt dig inte vilseledas av enskilda nyckeltal. Även i dessa tider kan man hitta bolag med ensiffriga P/E-tal, men det finns oftast goda skäl till det. Jakten på det billigaste P/E-talet eller den högsta utdelningsavkastningen kan låta som en lockande genväg till lycka, men leder tyvärr inte till överavkastning på lång sikt.

  4. 4

    Att köpa till stigande kurser är ok. Den gamla placeringsvisdomen – buy low, sell high – är en strategi som fungerar då den förstås på rätt sätt, men med undantag för allmänna marknadspaniker och andra specialfall är en sjunkande aktiekurs i allmänhet en följd av att affärsverksamheten utvecklats i fel riktning. Det mänskliga sinnet har en tendens att förankra sig i den ursprungliga köpkursen och undvika att köpa dyrare, men att köpa även till stigande kurser är ofta ett fungerande val om fundamenten är i skick, verksamheten växer som planerat och värderingen inte är helt bubblig.

  5. 5

    Ha tålamod. Du behöver inte följa börskurserna varje dag. Att titta på aktiekurser i stället för att fokusera på företagets verkliga värde ger lätt en känsla av att behöva köpa eller sälja aktier, även om det inte finns någon rationell anledning till det. Långsiktiga utsikter och affärsutveckling är avgörande, så fokusera på dem istället för att undra över de dagliga kursrörelserna .

Till aktieplockarens evolution hör flera faser, som t.ex. Dunning-Kruger-effekten. Till en början känns allt skrämmande svårt, tills man efter några lyckade framgångar krönar sig själv till nästa Buffett. Men några få misstag får investeraren att snabbt återvända till jordens yta, varefter det viktigaste steget, det vill säga kontinuerlig inlärning och självutveckling, börjar. Aktieplockarens resa är ofta lång och stenig, men den belönar desto mer furstligt – såväl ekonomiskt som i lärdom.

Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Universitetsgatan 5, vån. 3 | 00100 Helsingfors