Siirry pääsisältöön

Ränteplacering: Räntefonder och ränte-ETF:er.

Funderar du på ett alternativ till aktieplaceringar? Är du intresserad av masskuldebrev eller obligationer? I Nordnets tjänst hittar du ett brett utbud av räntefonder och ränte-ETF:er.

Om du vill ha ett alternativ till aktier finns det ett brett utbud av ränte-ETF:er. Enkelt sagt lånar du genom ränte-ETF:er pengar till staten och bolag. En högre kreditrisk ger oftast möjligheten till högre avkastning men ökar samtidigt risken för att förlora det investerade kapitalet. Det innebär oftast en lägre risk att låna till stater.

För att hjälpa dig att hitta intressanta ränte-ETF:er har vi samlat de populäraste ETF:erna bland Nordnets kunder.

Tre fördelar med ränte-ETF:er:

  • Ett enkelt sätt att diversifiera dina investeringar i räntor.

  • Ett kostnadseffektivt alternativ med låga förvaltningsavgifter.

  • ETF:er är ett bra tillägg vid sidan om aktieinvesteringar.

Observera att historisk och simulerad avkastning inte garanterar framtida avkastning. Värdet på finansiella instrument kan stiga och sjunka. Det finns en risk att du inte får tillbaka det investerade kapitalet.

Du bör bekanta dig med prospektet och faktabladet innan du investerar i fonder. Prospektet får du av fondbolaget och faktabladet hittar du på nordnet.fi-sidan på fondens översiktssida och på ordersidan.

De mest populära räntefonder hos Nordnet.

Räntemarknaden är i allmänhet stabilare än aktiemarknaden. Genom att låna till stater och regeringar kan du få en relativt stabil avkastning, även om man naturligtvis måste komma ihåg att även stater ibland hamnar i trubbel på grund av sin ekonomiska politik.

Att låna till företag innebär en högre risk än att låna till stater, men ger också en högre avkastningspotential.

Företag med låg kreditvärdighet och ränteinstrument med hög nominell avkastning kallas High Yield. De ger som namnet antyder högre avkastning, men till kostnaden av en högre kreditrisk. Räntefonder erbjuder ett decentraliserat sätt att investera i en omfattande korg av High Yield-krediter, vilket minskar den höga risken som ett enskilt företag har.

De populäraste ränte-ETF:erna hos Nordnet.

Räntemarknaden är i allmänhet stabilare än aktiemarknaden. Genom att låna till stater och regeringar kan du få en relativt stabil avkastning, även om man naturligtvis måste komma ihåg att även stater ibland hamnar i trubbel på grund av sin ekonomiska politik.

Företag med låg kreditvärdighet och ränteinstrument med hög nominell avkastning kallas High Yield. De ger som namnet antyder högre avkastning, men till kostnaden av en högre kreditrisk. ETF:er erbjuder ett decentraliserat sätt att investera i en omfattande korg av High Yield-krediter, vilket minskar den höga risken som ett enskilt företag har.

Finlands bästa räntefondförvaltare hos Nordnet.

Samarbete med Aktia.

Räntorna har stigit kraftigt och ränteplaceringen är på allas läppar igen. Det bästa tillfället att börja investera i ränta är från toppen, precis innan räntorna börjar sjunka. Det är ingen som med säkerhet kan förutse när en vändning kommer att ske, men det verkar ändå som om en viss vändning på marknaden väntar.

Ränteplacering med alla dess nyanser är ett område där räntefonder som förvaltas med hög kvalitet, särskilt för privata investerare, är ett smart sätt att vara med på marknaden. Även här gäller det att börja från toppen. Aktia har i den oberoende Morningstars jämförelse återigen utsetts till Finlands bästa räntefondförvaltare.

Morningstar Awards transparent badge 2023

Vanliga frågor om räntefonder, ränteplacering och obligationer.