Siirry pääsisältöön

Hyväntekeväisyyssalkut.

Hyväntekeväisyyssalkku mahdollistaa lukiolaisille sijoittamisen omasta varallisuudesta riippumatta.

Lukiolaisten sijoittajakoulu on 2,5 vuotta kestävä kurssi, jonka aikana harjoitellaan oman talouden hallintaa ja tutustutaan suomalaiseen yritysmaailmaan. Osaksi kurssia on tehty hyväntekeväisyyssalkkukonsepti, joka tarjoaa kaikille opiskelijoille omasta varallisuudesta riippumatta mahdollisuuden kokeilla sijoittamista käytännössä.

Mallissa oppilaitos hankkii oman yrityssponsorin, joka sponsoroi tietyn pääoman opiskelijoiden sijoitettavaksi. Sponsoroitua pääomaa sijoitetaan kaksi vuotta, jonka jälkeen sijoitusten mahdolliset tuotot annetaan kunkin opiskelijaryhmän valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

Hyväntekeväisyyssalkkua sponsoroiva yritys, tältä sivulta löydät ohjeet arvo-osuustilin avaamiseen Nordnetiin ja koulun vastuuopettajan valtuuttamiseen.

Nordnetissä et maksa arvo-osuustilistä avaus-, verkkopankkitunnus- tai kuukausimaksuja. Pörssilistattujen kotimaisten ja ulkomaisten osakkeiden, ETF:ien ja rahastojen säilytys on maksutonta.

Talous ja nuoret TAT logo

Hyväntekeväisyyssalkut lyhyesti.

  • Opettaja/koulu hankkii itselleen yrityksen sponsoriksi.
  • Yritys avaa hyväntekeväisyyssalkkua varten itselleen arvo-osuustilin Nordnetiin ja tallettaa tilille rahat.
  • Yritys valtuuttaa vastuuopettajan hoitamaan kyseistä salkkua.
  • Kurssin aikana opettaja tekee salkkuun sijoituksia yhdessä lukiolaisten kanssa.
  • Kurssin loputtua lukio ja yritys voivat lahjoittaa mahdolliset tuotot valitsemalleen hyväntekeväisyyskohteelle.

Ohjeet yritykselle salkun avaamiseen ja opettajan valtuuttamiseen.

Näin avaat arvo-osuustilin.

  1. Avaa osake- ja rahastosalkku klikkaamalla alla olevaa painiketta ja täyttämällä digitaalinen lomake. Liitä mukaan lomakkeella luetellut liitteet.
  2. Sopimusasiakirjat allekirjoittaa kaupparekisteriotteen mukainen nimenkirjoitusoikeutettu/oikeutetut henkilö(t) pankkitunnuksilla. Jos pankkitunnuksia ei ole tai sinulla on kysyttävää lomakkeesta, ota yhteyttä asiakaspalveluumme numerossa 020 198 5898.
  3. Jos yritykselläsi ei ole vielä LEI-tunnusta, hanki sellainen. Yritykset, joilla ei ole LEI-tunnusta eivät voi käydä arvopaperikauppaa.
  4. Sisäänkirjautumistunnisteet saat postitse kahdessa erillisessä lähetyksessä.
  5. Kirjaudu sisään ja talleta tilille rahat hyväntekeväisyyssalkkua varten.

Hyväntekeväisyyssalkun kaupankäyntikustannukset veloitetaan hinnaston mukaan. Välityspalkkio määräytyy edellisen kuukauden kaupankäyntiaktiivisuuden perusteella. Uutena asiakkaana käyt kaksi ensimmäistä täyttä kalenterikuukautta kauppaa hinnaston edullisimmalla tasolla 1.

Huomioithan, että tilihakemuksen käsittelyssä voi mennä noin neljä viikkoa.

EU-lainsäädäntö vaatii arvopaperikauppaa käyviltä yrityksiltä kansainvälisen LEI-tunnuksen (Legal Entity identifier). LEI-tunnuksella parannetaan rahoitusmarkkinoiden läpinäkyvyyttä.

Yritykset, joilla ei ole LEI-tunnusta eivät voi käydä arvopaperikauppaa 3.1.2018 jälkeen. Vaatimus koskee kaikkia pörssilistattuja arvopapereita, kuten osakkeita ja ETF:iä. Vaatimus ei koske kauppaa noteeraamattomilla, ns. perinteisillä rahastoilla. LEI-tunnusvaatimus koskee myös yritystä, joka hallinnoi valtakirjalla muita Nordnet-tilejä ja yrityksen tiliä, jota hallinnoidaan valtakirjalla.

Voit hakea LEI-tunnuksen suoraan Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuiltalinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan tai muilta toimijoilta, kuten NordLEIlinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Muista ilmoittaa Y-tunnus
Muista ilmoittaa LEI-tunnushakemuksessa myös yrityksesi Y-tunnus. Y-tunnuksen avulla Nordnet tunnistaa automaattisesti yrityksen asiakkuuden Nordnetissä ja tunnistaa siihen liitetyn LEI-tunnuksen. Tällöin sinun ei tarvitse erikseen lähettää Nordnetille LEI-tunnusta rekisteröimistä varten.

LEI-tunnus on voimassa vain vuoden kerrallaan, joten muistathan päivittää tunnuksen vuosittain. Voit tarkistaa yrityksesi LEI-tunnuksen statuksen gleif.org-sivuston hakutoiminnollalinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Näin valtuutat opettajan.

Jotta lukiolaiset ja opettaja voivat tehdä sijoituksia hyväntekeväisyyssalkussa, yrityksen tulee antaa valtuutus vastuuopettajalle tilinavauksen jälkeen.

Ennen opettajan valtuuttamista yrityksen tulee täyttää nimenkirjoitusoikeutettujen valtakirja:

Sen jälkeen yrityksen henkilö, jolle on rekisteröity nimenkirjoitusoikeutetun valtakirja, voi täyttää yhdessä opettajan kanssa alla olevan valtakirjan, jolla valtuutetaan opettaja. Lomakkeella tulee antaa sen arvo-osuustilin salkkunumero, jota valtuutus koskee. Sekä valtuuttajan että valtuutetun (opettajan) on allekirjoitettava valtakirja verkkopankkitunnuksillaan.

Jos valtuutettu on jo Nordnetin asiakas, valtuutettu salkku tulee näkyviin hänen asiakkuutensa alle palveluun ja valtuutettu voi käyttää nykyisiä sisäänkirjautumistunnuksiaan. Jos valtuutettu ei ole vielä Nordnetin asiakas, hänelle lähetetään postissa sisäänkirjautumistunnisteet.

Jos valtakirjojen tiedoissa on kaikki kunnossa, valtuutus astuu voimaan muutamassa päivässä. Muutoin käsittelyssä voi mennä muutama viikko.

Jaa tili Sharevilleen asiakkuuden avauksen jälkeen.

Shareville on Nordnetin sosiaalinen sijoitusverkosto. Kun yritys jakaa salkun Sharevilleen, sitä voi seurata julkisesti. Muut käyttäjät näkevät omistusten jakauman, tehdyt kaupat ja kehityksen. Vain salkun omistaja näkee omistusten arvon.

Jaa salkku Sharevilleen kohdasta Sivuni > Oma profiilini & asetukset > Tilit > Shareville. Valitse käyttäjätunnus ja profiilikuva. Nimimerkiksi voit valita esim. koulun nimen ja hyväntekeväisyyssalkun sponsorin, kuten ”Töölön yhteiskoulun Kotipizza-salkku”.

Liity Sharevillessä myös Lukiolaiset-ryhmään.

Shareville

Sijoituskurssin päätyttyä.

Kurssin loputtua lukio ja yritys voivat lahjoittaa mahdolliset tuotot valitsemalleen hyväntekeväisyyskohteelle.

Yritys vastaa mahdollisiin luovutusvoittoihin liittyvistä veroista. Mikäli salkku tuottaa tappiota, yrityksellä on mahdollisuus vähentää nämä tappiot verotuksessa. 

Sijoituskurssin päätyttyä salkun hallinta luovutetaan takaisin yritykselle. Valtuutuksen voi poistaa lähettämällä viestiä Nordnetin asiakaspalveluun viestikeskuksen kautta.