Tervetuloa uuteen Nordnet.fi-palveluun!Lue lisää tästä.
Verkkosivustomme käyttää evästeitä. Käyttämällä palvelujamme hyväksyt evästeiden käytön.Lue lisää

Opi lisää.

Miten pörssilistatut tuotteet toimivat?

Bull- ja Bear-sertifikaatit sekä minifutuurit ovat korkean riskitason sijoitustuotteita, joihin sijoittamalla voi menettää koko sijoittamansa pääoman. Tämän vuoksi on tärkeää ymmärtää, miten tuotteet toimivat ja millaisia ehtoja tuotteisiin liittyy. 

Olemme koonneet tälle sivulle yleistietoa siitä, miten Bull- ja Bear -sertifikaatit, Unlimited turbot ja minifutuurit toimivat.

Bull- ja Bear-sertifikaatit.

Mitä ovat Bull- ja Bear-sertifikaatit?

Bull- ja Bear-sertifikaatit ovat ns. ETN-tuotteita, eli pörssilistattuja todistuksia (Exchange Traded Notes). Näiden tuotteiden avulla voit ansaita esimerkiksi osakkeiden, pörssi-indeksien ja raaka-aineiden kurssiliikkeiden avulla, niin nousevien kuin laskevien kurssien aikana. Jos ostat Bull-sertifikaattia, hyödyt silloin kun sertifikaatin kohde-etuuden arvo nousee. Jos ostat Bear-sertifikaattia, hyödyt silloin kun kohde-etuuden arvo laskee.

Bull- ja Bear-sertifikaatteja löytyy niin vivutettuina kuin ilman vipua. Mitä korkeampi vipu sertifikaatissa on, sitä suurempi on mahdollisuutesi tienata rahaa. Vipu toimii myös toiseen suuntaan: Mitä suurempi vipuvaikutus, sitä suurempi on myös rajujen tappioiden mahdollisuus. Et voi kuitenkaan koskaan menettää enempää kuin sijoittamasi pääoman.

Mitä tarkoittaa kohde-etuus?

Jokaisen Bull- ja Bear-sertifikaatin arvo on linkitetty aina tietyn kohde-etuuden arvoon. Yleisiä kohde-etuuksia ovat esimerkiksi kulta, öljy ja pörssi-indeksit. Sertifikaatin hinta kehittyy suhteessa kohde-etuuden hinnan kehitykseen. Jos esimerkiksi kullan hinta nousee, silloin myös niiden Bull-sertifikaattien arvo nousee, joiden kohde-etuutena kulta on. Samaan aikaan vastaavien Bear-sertifikaattien arvo laskee.

Miten vipuvaikutus toimii?

Markkinoilta löytyy sekä vipuvaikutuksella varustettuja että ilman vipuvaikutusta olevia Bull- ja Bear-sertifikaatteja. Vipuvaikutus tarkoittaa sitä, että sertifikaatin arvo kehittyy tietyllä kertoimella suhteessa sertifikaatin kohde-etuuden hinnan kehitykseen. Sijoittajan on tärkeää ymmärtää, että Bull- ja Bear-sertifikaatin vipuvaikutus lasketaan päivittäin. Pitkällä aikavälillä Bull- ja Bear-sertifikaatin tuotto ei siis muodostu koko aikavälin tuotosta kerrottuna sertifikaatin vipukertoimella, vaan päivittäisten muutosten summana.

Näin tulkitset tuotteiden nimiä.

Jokaisella Bull- ja Bear-sertifikaatilla on oma tunnuksensa pörssissä. Esimerkki: BULL OMX X5 NORDNET. BULL kertoo, että hyödyt, jos kohde-etuuden arvo nousee. OMX kertoo, että sertifikaatti seuraa OMXS30TM-indeksin kehitystä. X5 kertoo, että sertifikaatin päivänsisäinen vipuvaikutus on X5. NORDNET kertoo, että kyseessä on Nordnetin tarjoama tuote.

Miten pitkä juoksuaika Bull- ja Bear-sertifikaateissa on?

Bull- ja Bear-sertifikaateilla ei ole ennaltamäärättyä päättymispäivämäärää, vaan ne ovat ns. open-end-tuotteita. Tämä tarkoittaa, että sertifikaatit ovat voimassa, kunnes liikkeeseenlaskija päättää poistaa arvopaperin kaupankäynnin piiristä. Päätät itse, miten pitkän sijoituksen teet: Pidätkö sertifikaattia muutamia minuutteja, päivän vai useita vuosia. Kun sertifikaatin osto- ja myyntitarjousten väli (spread) kasvaa tarpeettoman suureksi, liikkeeseenlaskija päättää yleensä poistaa arvopaperin.

Näin käyt kauppaa.

Bull- ja Bear-sertifikaatit ovat pörssilistattuja arvopapereita, joilla käydään kauppaa samalla tavalla kuin osakkeilla. Arvopaperien liikkeeseenlaskija varmistaa, että sertifikaateille on normaaliolosuhteissa jatkuvasti olemassa osto- ja myyntitasot. Näin sertifikaateilla on mahdollista käydä kauppaa aina kun pörssit ovat auki.

Kun käyt kauppaa Bull- ja Bear-sertifikaateilla, minimisijoitus vastaa aina yhtä sertifikaattia. Jos sertifikaatin hinta on esimerkiksi 10 euroa, minimisijoitus on 10 euron arvoinen. Jos ostat 100 tällaista sertifikaattia, se tarkoittaa 1 000 euron sijoitusta.

Milloin sertifikaateilla voi käydä kauppaa?

Nordnetin Bull- ja Bear-sertifikaateilla käydään kauppaa seuraavilla markkinapaikoilla: Nasdaq OMX Tukholma, Nasdaq OMX Helsinki, Nasdaq OMX Kööpenhamina ja Oslon pörssi. Sertifikaatit ovat kaupankäynnin kohteena joka arkipäivä seuraavasti:

Markkinapaikkojen aukioloajat

Markkinapaikka

Aukioloajat

Nasdaq First North Finland

09.15 - 21.00

Nasdaq First North Sweden

9.15 - 21.00

Nasdaq First North Danmark

09.15 - 21.00

Oslon pörssi

10.00 - 17.25


Joidenkin Bull- ja Bear-sertifikaattien kohde-etuudet on listattu muulle kuin yllä mainitulle markkinapaikalle, esimerkiksi johonkin USA:n pörsseistä. USA:n pörsseissä listatuilla arvopapereilla käydään kauppaa klo 16.30–23.00 Suomen aikaa. Tämä tarkoittaa, että sertifikaatin arvo jatkaa muuttumistaan myös arki-iltaisin, kun Pohjoismaiset pörssit ovat kiinni ja kaupankäynti kohde-etuutta seuraavalla sertifikaatilla ei ole mahdollista.

Katso myös:

Minifutuurit.

Mikä on minifutuuri?

Minifutuuriin sijoittamalla sijoittaja voi saada pienelläkin summalla saman tuoton kuin jos hän sijoittaisi suoraan yksikköhinnaltaan kalliimpaan osakkeeseen tai osakeindeksiin. Jotta voit itse valita millaisen riskitason haluat, tarjoamme samaan kohde-etuuteen – tiettyyn osakkeeseen tai indeksiin – useita eri minifutuureja, useilla eri vipukertoimilla. Korkea vipuvaikutus tarkoittaa korkeaa riskiä ja pieni vipuvaikutus pienempää riskiä.

Minifutuurit sopivat sijoittajalle, joka uskoo tietyn osakkeen tai osakeindeksin nousevan tai laskevan. Jos esimerkiksi uskot, että tietty osake nousee, voit ostaa Long-minifutuurin. Jos osakkeen kurssi nousee, voi minifutuuri Longin arvo nousta prosentuaalisesti enemmän kuin osakkeen kurssi. Jos osakkeen kurssi laskee, Long-minifutuurin arvo laskee normaalisti enemmän kuin osakkeen arvo. Jos uskot, että osakkeen arvo laskee, voit ostaa minifutuuri Shortin. Jos osakkeen arvo laskee, Short-minifutuurin arvo nousee mahdollisella vipukertoimella kerrottuna. Jos osakkeen arvo nousee, minifutuuri Shortin arvo laskee, mahdollisella vipukertoimella kerrottuna.

Minifutuureissa on niin sanottu Stop Loss -taso. Se tarkoittaa, että et koskaan voi menettää enempää kuin sijoittamasi pääoman.

Mitä tarkoittaa kohde-etuus?

Jokaisen minifutuurin arvo on linkitetty aina tietyn kohde-etuuden arvoon. Yleisiä kohde-etuuksia ovat esimerkiksi kulta, öljy ja pörssi-indeksit. Minifutuurin hinta kehittyy suhteessa kohde-etuuden hinnan kehitykseen. Jos esimerkiksi kullan hinta nousee, niin silloin myös niiden Long-minifutuurien arvo nousee, joiden kohde-etuutena kulta on. Samaan aikaan vastaavien Short-minifutuurien arvo laskee.

Miten vipuvaikutus toimii?

Minifutuurin arvo muodostuu lähtökohtaisesti kohde-etuutena olevan osakkeen arvon kehityksen mukaisesti 1:1. Tuotteen vipuvaikutus syntyy siitä, että minifutuurin hinta on merkittävästi alempi kuin kohde-etuutena olevan osakkeen. Näin minifutuurin arvon muutokset ovat suurempia kuin kohde-etuuden – niin ylös- kuin alaspäinkin. Sijoitus minifutuureihin antaa siis suoraa osakesijoitusta suuremman vipuvaikutuksen kohde-etuutena olevaan osakkeeseen.

Stop Loss -taso suojaa sijoitusta.

Jokaisessa minifutuurissa on sisäänrakennettu suojausmekanismi, niin sanottu Stop Loss. Jos kohde-etuuden arvo saavuttaa tai ohittaa Stop Loss -tason (ns. knock), niin kaupankäynti minifutuurilla päättyy ja minifutuurille lasketaan jäännösarvo.

Jos kohde-etuuden arvo saavuttaa tai ohittaa Stop Loss -tason, liikkeeseenlaskija sulkee lainoitetun osuuden (rahoitusosuus) ja laskee minifutuurille jäännösarvon. Jäännösarvon suuruus vaihtelee: se riippuu siitä, millä hinnalla liikkeeseenlaskija on onnistunut ostamaan tai myymään kohde-etuuden. Huonoimmassa tapauksessa jäännösarvo on nolla. Et voi kuitenkaan koskaan menettää enempää kuin sijoittamasi pääoman.

Buy-back.

Kun minifutuuri on knockannut, liikkeeseenlaskija voi joissain tapauksissa asettaa ostotarjouksen jäljelle jääneistä minifutuureista. Ostohinta vastaa laskettua jäännösarvoa. Tämän ns. buy-backin avulla minifutuurien omistaja voi myydä knockanneet minifutuurinsa pois ja saada jäännösarvon rahana salkkuunsa heti. Muussa tapauksessa sijoittaja joutuisi odottamaan jäännösarvon maksua noin 10 pankkipäivää. Huomioi, että buy-back-mahdollisuuden käyttö on rajoitettu minifutuurin knock out -päivään ja sitä seuraavaan pankkipäivään.

Ei päättymispäivää.

Minifutuureilla ei ole määrättyä päättymispäivää. Se tarkoittaa, että minifutuurilla voi käydä kauppaa, kunnes se saavuttaa tai ohittaa Stop Loss -tason (eli knockaa).

Näin tulkitset minifutuurien nimiä.

Jokaisella Long ja Short -minifutuurilla on oma kaupankäyntitunnus pörssissä. Minifutuurit on nimetty aina seuraavilla kaavoilla:

  • "LONG [kohde-etuuden nimi] NORDNET [sarjanumero]", tai
  • "MINI L/S [kohde-etuuden nimi] NORDNET [sarjanumero] (L = LONG, S = SHORT)

Kaksi esimerkkiä:

LONG DAX NORDNET NORDNET F01
LONG kertoo, että hyödyt, jos kohde-etuuden arvo nousee. DAX kertoo, että arvopaperin kehitys on sidottu DAX-indeksin kehitykseen. NORDNET kertoo, että Nordnet Bank on tuotteen tarjoaja. Numero F01 on sarjanumero, jonka avulla eri minifuurit voidaan erottaa toisistaan.

MINI S ABB NORDNET 3
MINI S kertoo, että hyödyt, jos kohde-etuuden arvo laskee (short). ABB kertoo, että arvopaperin kehitys on sidottu ABB:n osakkeeseen. NORDNET kertoo, että Nordnet Bank on tuotteen tarjoaja. Numero 3 on sarjanumero, jonka avulla eri minifuurit voidaan erottaa toisistaan.

Milloin minifutuureilla voi käydä kauppaa?

Nordnetin minifutuureilla käydään kauppaa seuraavilla markkinapaikoilla: Nasdaq OMX Helsinki, Nasdaq OMX Tukholma, Nasdaq OMX Kööpenhamina ja Oslon pörssi. Minifutuurit ovat kaupankäynnin kohteena joka arkipäivä seuraavasti:

Markkinapaikkojen aukioloajat

Markkinapaikka

Aukioloajat

Nasdaq First North Finland

09.15 - 21.00

Nasdaq First North Sweden

9.15 - 21.00

Nasdaq First North Danmark

09.15 - 21.00

Oslon pörssi

10.00 - 17.25


Joidenkin minifutuurien kohde-etuudet on listattu muulle kuin yllä mainitulle markkinapaikalle, esimerkiksi johonkin USA:n pörsseistä. USA:n pörsseissä listatuilla arvopapereilla käydään kauppaa klo 16.30–23.00 Suomen aikaa. Tämä tarkoittaa, että minifutuurin arvo jatkaa muuttumistaan myös arki-iltaisin, kun Pohjoismaiset pörssit ovat kiinni ja kaupankäynti kohde-etuutta seuraavalla minifutuurilla ei ole mahdollista.

Näin käyt kauppaa minifutuureilla

Minifutuurit ovat pörssilistattuja arvopapereita, joilla käydään kauppaa samalla tavalla kuin osakkeilla. Arvopapereiden liikkeeseenlaskija varmistaa, että minifutuureille on normaaliolosuhteissa jatkuvasti olemassa osto- ja myyntitasot. Näin minifutuureilla on mahdollista käydä kauppaa aina kun pörssit ovat auki.

Kun käyt kauppaa minifutuureilla, minimisijoitus vastaa aina yhtä minifutuuria. Jos minifutuurin hinta on esimerkiksi 10 euroa, minimisijoitus on 10 euron arvoinen. Jos ostat 100 tällaista minifutuuria, se tarkoittaa 1 000 euron sijoitusta.

Katso myös:

Unlimited turbot.

Mikä on Unlimited turbo?

Unlimited turbot (eli turbot, kuten niitä usein kutsutaan) ovat tietyn tyyppisiä knock out -warrantteja. Kuten minifutuureissa, myös Unlimited turboissa on rahoitusosuus ja Stop Loss -taso. Erona näissä tuotteissa on se, että minifutuureissa Stop Loss -taso ja rahoitusosuus eroavat toisistaan. Unlimited turboissa Stop Loss -taso ja rahoitusosuus ovat samat. Koska rahoitusosuuden ja Stop Loss -tason erotus on 0, niin Unlimited turbo erääntyy aina arvottomana, kun rahoitustaso on saavutettu.

Edellä kuvattu ero tarkoittaa myös sitä, että jos Unlimited turbossa on sama Stop Loss -taso ja kohde-etuus kuin vastaavassa minifutuurissa, niin Unlimited turbon vipuvaikutus on suurempi kuin vastaavan minifutuurin. Unlimited turbon hinta on myös korkeampi kuin vastaavan minifutuurin – tämä johtuu ns. gap-riskistä.

Unlimited turbon hintapreemion voidaan ajatella olevan sijoittajalle kustannus siitä, että tuotteen Stop Loss -taso on etukäteen taattu. Minifutuurin omistaja ei voi olla varma kohde-etuuden arvon kehityksestä ja minifutuurin jäännösarvosta tilanteessa, jossa Stop Loss aktivoituu.

Miten vipuvaikutus toimii?

Unlimited turbon arvo seuraa kohde-etuuden, esimerkiksi osakkeen, arvoa lähes tarkalleen. Unlimited turbon hinta on kuitenkin merkittävästi alempi kuin kohde-etuutena olevan osakkeen hinta. Unlimited turboon tehdyn sijoituksen arvo muuttuu tästä syystä merkittävästi enemmän kuin kohde-etuutena olevan osakkeen arvo – niin ylös- kuin alaspäinkin. Sijoitus turbo-tuotteeseen antaa siis vipuvaikutuksen verrattuna suoraan sijoitukseen kohde-etuuteen.

Jos vipukerroin on esimerkiksi 5 ja kohde-etuuden hinta nousee 1 %, tarkoittaa se, että Turbo Long -tuotteen arvo nousee 5 %. Tällöin vastaava Turbo Short -tuote puolestaan laskee -5 %.

Milloin tuote knockaa eli erääntyy?

Jokaisessa turbossa on sisäänrakennettu suoja, niin sanottu Stop Loss -taso, jonka ansiosta sijoittaja ei voi koskaan menettää enempää kuin sijoittamansa pääoman. Jos kohde-etuuden hinta saavuttaa tai ohittaa Stop Loss -tason, turbo erääntyy (eli knockaa). Huomioi, että erääntyneen turbon jäännösarvo on aina 0 EUR.

Ei päättymispäivää.

Turboilla ei ole määrättyä päättymispäivää. Se tarkoittaa, että tuotteella voi käydä kauppaa, kunnes se saavuttaa tai ohittaa Stop Loss -tason (eli knockaa).

Näin tulkitset Unlimited turbojen nimiä.

Unlimited turbojen nimeämiskäytäntö on sama kuin minifutuureilla (ks. yllä), mutta Unlimited turbojen nimen edessä on aina kirjain T.

Esimerkiksi T LONG OMX NORDNET F01 on Unlimited turbo, jonka arvo on sidottu OMXS30-indeksiin.

Milloin Unlimited turboilla voi käydä kauppaa?

Nordnetin minifutuureilla käydään kauppaa seuraavilla markkinapaikoilla: Nasdaq OMX Helsinki, Nasdaq OMX Tukholma, Nasdaq OMX Kööpenhamina ja Oslon pörssi. Minifutuurit ovat kaupankäynnin kohteena joka arkipäivä seuraavasti:

Markkinapaikkojen aukioloajat

Markkinapaikka

Aukioloajat

Nasdaq First North Finland

09.15 - 21.00

Nasdaq First North Sweden

9.15 - 21.00

Nasdaq First North Danmark

09.15 - 21.00

Oslon pörssi

10.00 - 17.25


Joidenkin turbojen kohde-etuudet on listattu muulle kuin yllä mainitulle markkinapaikalle, esimerkiksi johonkin USA:n pörsseistä. USA:n pörsseissä listatuilla arvopapereilla käydään kauppaa klo 16.30–23.00 Suomen aikaa. Tämä tarkoittaa, että turbon arvo jatkaa muuttumistaan myös arki-iltaisin, kun Pohjoismaiset pörssit ovat kiinni ja kaupankäynti kohde-etuutta seuraavalla minifutuurilla ei ole mahdollista.

Näin käyt kauppaa Unlimited turboilla.

Unlimited turbot ovat pörssilistattuja arvopapereita, joilla käydään kauppaa samalla tavalla kuin osakkeilla. Arvopapereiden liikkeeseenlaskija varmistaa, että turboille on normaaliolosuhteissa jatkuvasti olemassa osto- ja myyntitasot. Näin turboilla on mahdollista käydä kauppaa aina kun pörssit ovat auki.

Kun käyt kauppaa turboilla, minimisijoitus vastaa aina yhtä turboa. Jos turbon hinta on esimerkiksi 10 euroa, minimisijoitus on 10 euron arvoinen. Jos ostat 100 tällaista turboa, se tarkoittaa 1 000 euron sijoitusta.

Katso myös:

Sanasto.

B

Bear

Bear (karhu) on nimitys laskeville markkinoille. Bear-sertifikaatin arvo kehittyy positiivisesti, jos sertifikaatin kohde-etuuden arvo laskee. Jos kohde-etuuden arvo nousee, Bear-sertifikaatin arvo laskee. Sijoitus Bear-sertifikaattiin tarkoittaa, että sijoittaja uskoo kohde-etuuden arvon laskevan.

Buy-back

Buy-back tarkoittaa liikkeeseenlaskijan tarjousta ostaa takaisin erääntyneet minifutuurit sijoittajalta. Tarjous on voimassa minifutuurien erääntymispäivän ja sitä seuraavan pankkipäivän ajan. Näin sijoittajan ei tarvitse odottaa normaalin käytännön mukaista noin kymmentä pankkipäivää ennen kuin saa rahan tililleen erääntymisen jälkeen.


Bull

Bull (härkä) on nimitys nouseville markkinoille. Bull-sertifikaatin arvo kehittyy positiivisesti, jos sertifikaatin kohde-etuuden arvo nousee. Jos kohde-etuuden arvo laskee, myös Bull-sertifikaatin arvo laskee. Sijoitus Bull-sertifikaattiin tarkoittaa, että sijoittaja uskoo kohde-etuuden arvon nousevan.

H

Hallinnointipalkkio

Hallinnointipalkkio on maksu, jolla liikkeeseenlaskija kattaa tuotteen käsittelyyn liittyvät kulut. Palkkio veloitetaan sijoittajalta tuotteen hinnassa jokaisen pörssipäivän välisenä yönä.

J

Juoksuaika

Juoksuaika kertoo, miten kauan tuote on voimassa. Juoksuajan päätyttyä tuote erääntyy.

 

Jäännösarvo

Mahdollisesti jäljelle jäävä arvo, joka maksetaan sijoittajalle tämän omistaman minifutuurin knockattua eli eräännyttyä.

K

Knock-out

Tuotteen sanotaan knockaavan eli erääntyvän silloin, kun kohde-etuuden hinta saavuttaa tai ohittaa tietyn tason, jota kutsutaan Stop Loss -tasoksi. Näin käy esimerkiksi silloin, kun minifutuuri, Unlimited turbo tai turbowarrantti saavuttaa Stop Loss -tasonsa.

Knock out -taso

Knock out -taso tarkoittaa samaa kuin Stop Loss -taso. Jos kohde-etuuden kurssi saavuttaa tai ohittaa knock out -tason, instrumentti erääntyy ja kaupankäynti pörssissä päättyy. Knock out/Stop Loss -taso on käytössä minifutuureissa ja Unlimited Turboissa.

Korko

Sijoittaja maksaa liikkeeseenlaskijalle korkoa viputuotteen rahoitusosuudesta. Korko veloitetaan tuotteen hinnassa.


Kohde-etuus

Kohde-etuus on arvopaperi, jonka arvon kehitykseen pörssilistatun tuotteen arvon kehitys on sidottu. Kohde-etuus voi olla esimerkiksi pörssi-indeksi, osake, raaka-aine, valuutta tai korko.

Kerroin

Viputuotteissa ostetaan kohde-etuuden, esimerkiksi osakkeen, osia. Tätä kuvaa pariteetti tai kerroin. Jos viputuotteen pariteetti on 5, yhdellä viputuotteella saa oikeuden 1/5 osakkeesta eli oikeus yhteen osakkeeseen vaatii viisi viputuotetta.

Jos samassa esimerkissä sen sijaan käytettäisiin ilmaisua kerroin, vipuotteen kerroin olisi 0,2 eli se vastaa 1/5 osakkeesta.

Toiset liikkeeseenlaskijat käyttävät pariteettia, toiset taas kerrointa. Niillä tarkoitetaan kuitenkin samaa asiaa. Jos luku on yhtä suurempi, kyse on viputuotteiden lukumäärästä osaketta kohti (pariteetti). Jos luku on taas yhtä pienempi, kyse on osakkeiden lukumäärästä viputuotetta kohti (kerroin).

L

Likviditeettiriski

Likviditeettiriski tarkoittaa sitä, että tuotteen kaupankäyntiedellytykset huononevat ja liikkeeseenlaskija ei kykene tarjoamaan tuotteelle osto- ja myyntitasoja. Tämä voi tietyissä olosuhteissa tarkoittaa sitä, että tuotetta ei voi ostaa eikä myydä.

Liikkeeseenlaskija

Liikkeeseenlaskija on pankki tai muu instituutio, joka laskee liikkeelle arvopapereita: esimerkiksi yhtiö, joka jakaa osakkeitaan tai pankki, joka laskee liikkeelle sertifikaatteja.

Liikkeeseenlaskijariski

Liikkeeseenlaskijariski tarkoittaa riskiä siitä, että tuotteen liikkeeseenlaskija ei kykene täyttämään velvoitteitaan sijoittajaa kohtaan. Äärimmäisessä tapauksessa sijoittaja voi menettää koko sijoittamansa pääoman, jos liikkeeseenlaskija menee konkurssiin.

 

Long

Long on toinen nimitys termille ”Bull”. Tuotteen nimessä Long tarkoittaa, tuotteen arvo nousee, jos kohde-etuutena olevan arvopaperin arvo nousee. Sertifikaattien nimenä käytetään yleensä termiä "Bull" ja minifutuurien nimenä "Long".

Luotto- eli liikkeeseenlaskijariski

Liikkeeseenlaskijariski tarkoittaa riskiä siitä, että tuotteen liikkeeseenlaskija ei kykene täyttämään velvoitteitaan sijoittajaa kohtaan. Äärimmäisessä tapauksessa sijoittaja voi menettää koko sijoittamansa pääoman, jos liikkeeseenlaskija menee konkurssiin.

M

Market maker

Pankki tai välittäjä, joka on sitoutunut tarjoamaan osto- ja myyntitasot tietylle tuotteelle.

Markkinariski

Sijoituksen arvo voi nousta ja laskea. Tätä kutsutaan markkinariskiksi.


Mini Short

Mini Short on tuote, jonka arvo nousee silloin, kun kohde-etuuden arvo laskee. Kun kohde-etuuden arvo nousee, Mini Shortin arvo laskee.

Mini Long

Mini Long on tuote, jonka arvo nousee silloin, kun kohde-etuuden arvo nousee. Kun kohde-etuuden arvo laskee, myös Mini Longin arvo laskee.

P

Päättymispäivä

Jos tuotteella on rajattu juoksuaika, niin sille on määritelty liikkeeseenlaskijan toimesta päättymispäivä. Päättymispäivän jälkeen kaupankäynti tuotteella loppuu ja liikkeeseenlaskija maksaa mahdollisen jäännösarvo tuotteen omistajille.

Pariteetti

Viputuotteissa ostetaan kohde-etuuden, esimerkiksi osakkeen, osia. Tätä kuvaa pariteetti tai kerroin. Jos viputuotteen pariteetti on 5, yhdellä viputuotteella saa oikeuden 1/5 osakkeesta eli oikeus yhteen osakkeeseen vaatii viisi viputuotetta.

Jos samassa esimerkissä sen sijaan käytettäisiin ilmaisua kerroin, viputuotteen kerroin olisi 0,2 eli se vastaa 1/5 osakkeesta.

Toiset liikkeeseenlaskijat käyttävät pariteettia, toiset taas kerrointa. Niillä tarkoitetaan kuitenkin samaa asiaa. Jos luku on yhtä suurempi, kyse on viputuotteiden lukumäärästä osaketta kohti (pariteetti). Jos luku on taas yhtä pienempi, kyse on osakkeiden lukumäärästä viputuotetta kohti (kerroin).


Päivänsisäinen vipuvaikutus

Päivänsisäinen vipuvaikutus tarkoittaa, että vipuvaikutus on kiinteä päivän ajan, muttei pidemmällä ajanjaksolla. Jos esimerkiksi 2X-vipukertoimellisen Bull-sertifikaatin kohde-etuuden arvo nousee päivän aikana yhden prosentin, Bull-sertifikaatin tuotto on noin kaksi prosenttia. Jos kohde-etuuden arvo nousee esimerkiksi kymmenen prosenttia kuukauden aikana, Bull-sertifikaatin tuotto ei ole tarkalleen 20 prosenttia. Tuotto riippuu siis päivänsisäisistä muutoksista, ei pitkän aikavälin tuotosta. Bull- ja Bear-sertifikaateissa on päivänsisäinen vipuvaikutus.

R

Rahoituskustannus

Rahoituskustannus on kulu, jonka sijoittaja maksaa minifutuurin tai Unlimited turbon rahoitusosuuden korosta. (rahoitustaso).


Rahoitustaso

Lainaosuus, joka muodostuu sijoitetun pääoman ja kohde-etuuden hinnan erotuksena.

S

Short

Short on toinen nimitys termille Bear. Termi Short tuotteen nimessä kertoo, että tuotteen arvo nousee, jos tuotteen kohde-etuuden arvo laskee. Short-tuotetta ostava sijoittaja siis uskoo, että kohde-etuuden arvo tulee laskemaan. Sertifikaattien nimissä on yleensä sana "Bear", kun taas minifutuureissa käytetään termiä "Short".

Stop Loss

Stop Loss -taso tarkoittaa samaa kuin knock out -taso. Jos kohde-etuuden kurssi saavuttaa tai ohittaa Stop Loss -tason, instrumentti erääntyy ja kaupankäynti pörssissä päättyy. Knock out/Stop Loss -taso on käytössä minifutuureissa ja Unlimited Turboissa. Stop Loss -taso suojaa sijoittajaa sijoitettua pääomaa suuremmilta tappioilta.


Spread

Spread ilmaisee osto- ja myyntihinnan välisen eron.

Sertifikaatti

Sertifikaatti on pörssilistattu arvopaperi, jonka liikkeeseenlaskijana toimii pankki tai muu finanssi-instituutio. Sertifikaatti seuraa tietyn kohde-etuuden kehitystä. Kohde-etuus voi olla esimerkiksi osake, indeksi tai raaka-aine.

V

Valuuttariski

Jos pörssilistatun tuotteen kohde-etuus on listattu jossakin ulkomaisessa valuutassa, niin sijoittaja altistuu valuuttariskille. Se tarkoittaa, että tuotteen arvo voi muuttua valuuttakurssien muuttumisen seurauksena, vaikka kohde-etuuden paikallisessa valuutassa mitattu arvo ei muuttuisikaan.

Välityspalkkio

Välityspalkkio on maksu, jonka pankki tai meklariliike veloittaa asiakkailtaan arvopaperikaupan (esim. osakekaupan) yhteydessä.


Volatiliteetti

Volatiliteetti kertoo, kuinka herkkä arvopaperi on markkinoiden liikkeille, eli miten helposti markkinavoimat muuttavat sen kurssia.

Korkea volatiliteetti kertoo arvopaperin olevan riskipitoinen, mutta antavan samalla suuremmat mahdollisuudet korkeampaan tuottoon (voimakkaat kurssiheilahtelut tavanomaisia).

Y

Yhden suhde yhteen (1:1)

“Yhden suhde yhteen” (1:1) on suhdeluku, joka kertoo, että instrumentin – esimerkiksi sertifikaatin – arvo seuraa kohde-etuuden arvon kehitystä nimensä mukaisesti yhden suhde yhteen. Jos kohde-etuutena oleva indeksi nousee yhden prosentin, instrumentin arvo nousee myös 1 %.