Siirry pääsisältöön

Maailman parhaat ETF-rahastot?

"Hyvä rahasto on mahdollisimman kustannustehokas, sijoittaa fyysisiin osakkeisiin ja siinä on kasvuosuudet. Miltä tällainen salkku sitten näyttää ihan konkreettisesti?" Talousasiantuntija Martin Paasi kirjoittaa hyvän ETF:n ominaisuuksista ja listaa esimerkkejä.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Nordnet Blogissa 1.10.2015, päivitetty 29.6.2020 ja siirretty Nordnet Kouluun 20.2.2023.

220512_Nordnet_MartinPaasi_1695.jpg

Maailman parhaat ETF-rahastot?

Kokosin listan ETF-rahastoista, johon kukin voi verrata omia rahastovalintojaan. Olisivatko tässä ominaisuuksiltaan suomalaisen sijoittajan kannalta maailman parhaat ETF-rahastot?

Nykyään löytyy lisäksi pieniin ja halpoihin yrityksiin (small cap value), osinkotuottoihin (dividend yield), sekä kestävään kehitykseen (ESG) keskittyviä ETF-rahastovaihtoehtoja.

Mahdollisimman kustannustehokas ratkaisu

Helpoin vaihtoehto maailman kattavaa osakehajautusta hakevalle on etsiä ETF-indeksirahasto, joka kattaa koko maailman. Usein näiden palkkiot ovat kuitenkin jostakin syystä suhteellisen korkeat. Varsinkin jos rahastoon sisältyy paitsi teollistuneet maat, myös kehittyvät maat. Silloin joutuu usein maksamaan kehittyvien maiden korkeampia hallinnointipalkkioita koko sijoitusomaisuudelle.

Siksi rahastovalintoja pohtiessa kannattaa lähteä liikkeelle “paikallisista”, usein lähes kuluttomista vaihtoehdoista. Esimerkiksi Yhdysvaltojen osakemarkkinat kattavan ETF-rahaston kulut ovat tyypillisesti 0,06 prosentin luokkaa. Toki halvin, koko maailman (kehitysmaat mukaanlukien) kattavan ETF-rahaston 0,22 prosentin kulut, ovat vähintäänkin kohtuulliset.

Kasvuosuus tärkeämpi kuin viimeisin kuluprosentin tuhannes

Pitkäaikaissäästäjälle kulutasoa vieläkin tärkeämpi seikka on se, että rahastolla on kasvuosuudet. Jos rahastoon kertyvä, usein noin 3–4 prosentin vuotuinen osinkotuotto maksetaan tuotto-osuuksien tapaan ulos, syntyy tästä vuosittain noin prosentin verokuluerä.

Kasvuosuuksissa kertyneet osingot sijoitetaan rahaston toimesta uudestaan osakkeisiin. Näin muuten verotettava määrä saa kasvaa korkoa korolle kunnes joskus lunastat sijoituksesi. Tämän merkitys on pitkässä juoksussa valtava ja veron haitta on täysin verrattavissa vuotuisen hallinnointipalkkion haittaan.

Esimerkkirahastot

Mitkä parhaat ETF-rahastot sitten ovat? Alla olen koonnut esimerkkirahastot kahteen ryhmään. Rahaston nimeä klikkaamalla saat enemmän tietoa rahaston ominaisuuksista ja voit tutustua avaintietoesitteeseen. Jos löydät paremman vaihtoehdon, laita tieto tulemaan vaikka viestipalvelu X:n kautta, niin korjataan tilanne.

Ensimmäisessä taulukossa olevat vaihtoehdot sopivat niin kertasijoittajalle kuin kuukausisäästäjälle. Siinä olevat rahastot sijoittavat suoraan osakkeisiin, niissä on kasvu-osuudet, ne ovat käsittääkseni halvimmat lajissaan, ja niihin voi yhtä lukuun ottamatta säästää Nordnetin kuukausisäästösopimuksella.

Huomaa, että euroalueelle sijoittava ETF-indeksirahastovaihtoehto (alla) pitää sisällään myös suomalaiset osakkeet, mutta ei muita Pohjoismaita.

Tärkeää tietoa riskeistä ja tuotoista.

Tämä sivu ei ole eikä sitä pidä tulkita sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittamiseen ja rahoitusinstrumentteihin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voivat muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää kokonaan.

Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan tutustumaan rahastoesitteeseen ja avaintietoasiakirjaan (KIID) ennen sijoituspäätösten tekemistä. Rahastoesitteeseen löydät rahastoyhtiön verkkosivuilla ja KIID:n löydät rahaston yleiskatsaussivulta ja toimeksiantonäkymästä Nordnetin palvelusta.



Martinin esimerkki-ETF:t: Eurooppa, USA, Japani, kehittyvät markkinat ja koko maailma:
+28,51%
6 181

Erikoisvaihtoehdot

Toiseen taulukkoon alla olen koonnut erikoisvaihtoehtorahastot. Ensimmäisessä ryhmässä ovat sellaiset rahastot, jotka sijoittavat korkeariskisempiin, pienempiin mutta samalla myös halvempiin yrityksiin (small cap value). Tällä sijoitusmuodolla on korkein todennettu pitkän aikavälin tuotto-odotus.

Koska vastaavaa rahastoa ei kehittyviltä markkinoilta löydy, niin seuraavassa kategoriassa on rahasto, joka sijoittaa korkeariskisempiin ja pienempiin, mutta ei välttämättä poikkeuksellisenhalpoihin yrityksiin (small cap).

Sitten ovat vuorossa rahastot, jotka sijoittavat mahdollisimman korkean osinkotuoton omaaviin yrityksiin (dividend yield). Tällä ryhmällä on kahta edellistä erikoisvaihtorahastoja alhaisempi riski ja se soveltuu siksi paremmin hieman lyhyemmän aikajakson sijoituksiksi.

Viimeisenä listalla on megatrendillä surffaava ja kehittyneet maat kattava, kestävän kehityksen rahasto, johon kelpuutetaan vain ESG-mittarilla pärjääviä yrityksiä, jotka lisäksi edustavat toimialansa parhaimmistoa hiilidioksidipäästöjen osalta.

Näitä kaikkia erikoisvaihtoehtorahastoja ei valitettavasti pääse kuukausisäästösopimuksella merkitsemään (joudut tekemään kertaostoina) ja osinkoihin erikoistuneissa rahastoissa on, yhtä vaihtoehtoa lukuun ottamatta (XDND), tuotto-osuudet. Tuotto-osuuksien osalta sinun on arvioitava onko hyöty erikoistumisesta suurempi kuin haitta.

Muita huomioita parhaista ETF-rahastoista

Kaikki esimerkkirahastot sijoittavat fyysisiin osakkeisiin, eivätkä pyri vertailuindeksin tuottoon pelkästään johdonnaisten avulla. iShares ETF:ien osalta ilmoitetaan myös osakelainauksesta syntynyt tuotto, mikä käytännössä pienentää sijoittajan maksamia kuluja. Kyseiset rahastot ovat saaneet kasvavia tuottoja osakelainauksesta viime aikoina.



Aloita ETF-säästäminen.Avaa Nordnet-tili
Aiheeseen liittyvät artikkelit1
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki