Customer service

Mitä lyhyeksi myynti tarkoittaa?

​Lyhyeksi myynti eli shorttaus tai shorttaaminen (engl. short selling) tarkoittaa tilannetta, jossa myyt osakkeita, joita et todellisuudessa omista. Lyhyeksi myynti on yksi tapa spekuloida osakkeiden hinnan laskulla. Lainaat osakkeita kolmannelta osapuolelta ja myyt ne markkinalla toivoen, että hinta laskee, jotta voit ostaa osakkeet takaisin alemmalla hinnalla. Lisätietoja osakelainauksesta sekä tarvittavista asiakirjoista löydät verkkopalvelustamme kohdasta Palvelut > Luotot ja lainat.

Voit sulkea lyhyeksi myydyn position ostamalla pörssistä samanlaatuisia osakkeita kuin olet lainannut, ja näin palautat ne 3. osapuolelle eli osakkeiden lainaajalle (ns. ”position kattaminen”). Sekä pidempiaikainen että päivänsisäinen lyhyeksi myynti vaatii lyhyeksi myynti -sopimuksen tekemistä.

Lyhyeksi myynti on kannattavaa, jos osakkeen hinta laskee ja osaketta on mahdollista ostaa myöhemmin sen myyntihintaa halvemmalla hinnalla. Voitto muodostuu tällöin myynti- ja ostohinnan erotuksesta kaupankäyntikulut huomioiden.

Sinun lisäksi hyvä tiedostaa, että voit joutua ostamaan lyhyeksi myymäsi osakkeet takaisin myyntihintaa korkeammalla hinnalla, jolloin sinulle syntyy tappiota. Näin ollen lyhyeksi myynti on aina varsin riskialtista, koska se on aina lainaksi ostamista. Lyhyeksi myyjän ottamalla riskillä ei käytännössä ole ylärajaa.

Lyhyeksi myynti vaatii sen, että sinulla on voimassaoleva luotto- ja edelleenpanttaussopimus. Voit täyttää sopimuksen tästä.

Ota yhteyttä

Asiakaspalvelu *Hinta: 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min.
020 198 5898
Meklarit
020 198 5898 +46 8 506 33 100 (ruotsiksi ja englanniksi klo 19 jälkeen)

Asiakaspalvelun aukioloajat

Ma–pe
9.45–18.30

Meklaripalvelun aukioloajat

Ma–pe
9.45–19.00 19.00–23.00 (ruotsiksi ja englanniksi)

Vastaanotto

Nordnet Bank AB Suomen sivuliike Yliopistonkatu 5, 3. krs FI-00100 HELSINKI 09 6817 81

Ma–pe
13.00–17.00

Huom! Vastaanottomme ei tarjoa asiakaspalvelua. Voit halutessasi tuoda lomakkeet vastaanottoomme, mutta asiakaspalvelumme palvelee vain puhelimitse ja viestitse.

Verkkosivustomme käyttää evästeitä. Käyttämällä palvelujamme hyväksyt evästeiden käytön.Lue lisää