Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Mitä tarkoittaa osakkeiden splittaus (split / käänteinen split)?

Splittaus tarkoittaa yhtiön kaikkien osakkeiden jakamista kahteen tai useampaan osaan. 10:1 split tarkoittaa, että jokainen osake jaetaan kymmeneen osaan. Jos osake maksoi 100 euroa kappaleelta ennen splittausta, se maksaa splittauksen jälkeen 10 euroa. Osakkeiden kokonaisarvo on siis sama, vain osakkeiden lukumäärä muuttuu. Splittaus suoritetaan yleensä silloin, kun osakkeen kappalehinta on noussut niin korkeaksi, että kaupankäynti vaikeutuu ja vähenee.

Käänteinen split on splitin vastakohta

Käänteinen split on splittauksen vastakohta. Yhtiön osakkeiden määrä pienenee ja siksi osakekurssi nousee. Käänteinen split 1:10 tarkoittaa, että kymmenen vanhaa osaketta korvataan yhdellä uudella. Jos osake maksoi 2 euroa ennen splittausta, se maksaa nyt 20 euroa. Osakkeiden kokonaisarvo on siis sama, vain osakkeiden lukumäärä muuttuu. Motiivi käänteisen splitin tekemiseen voi olla se, että kurssi on laskenut niin alhaiseksi, että osakkeen arvoa on vaikea hahmottaa.

Esimerkki

Tesla suoritti 5:1 osakesplitin 28.8.2020. Ennen splittiä Teslan osakkeella käytiin kauppaa kurssilla ~2 200 USD/osake. Osakkeen kaupankäynnin helpottamiseksi yksi osake jaettiin viiteen, mikä aiheutti myös osakekurssin jakautumisen karkeasti tasolle 440 USD/osake.

Nordnet oikaisee positioidesi keskikurssit automaattisesti splittien yhteydessä. Myös Nordnetissä näkyvät kurssigraafit oikaistaan splittien osalta, eli ne eivät jää graafille yhtäkkisinä "kurssiromahduksina".

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin