Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Miten osakesäästötilini sijoitukset vaikuttavat Kelan etuuksiin?

Osakesäästötilille maksettavat osinkotulot huomioidaan tulona eläkkeensaajan asumistuessa, kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen hoitolisässä, leskeneläkkeen täydennysmäärässä, perustoimeentulotuessa, työmarkkinatuessa ja yleisessä asumistuessa.

Osingot katsotaan tuloksi useimmissa etuuksissa silloin kun ne maksetaan osakesäästötilille, vaikka asiakas ei nostaisi osinkoja tililtä. Osinkoja käsitellään siis samoin kuin arvo-osuustilin kautta tapahtuvassa sijoittamisessa. Eläkkeensaajan asumistuessa ja toimeentulotuessa otetaan omaisuutena huomioon lisäksi osakkeet ja osakesäästötilillä olevat muut varat. Asiakkaan pitää ilmoittaa Kelaan etuuteen vaikuttavista tuloista ja varallisuudesta.

Näin osakesäästötilin varat ja tuotot vaikuttavat eri etuuksissa:

Eläkkeensaajan asumistuessa hakijan ja hänen avio- tai avopuolisonsa henkilökohtaiset korko- ja osinkotulot otetaan huomioon, jos ne yhteensä ylittävät 60 e/v. Omaisuutena otetaan huomioon osakkeet ja osakesäästötilillä olevat muut varat.

Kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen hoitolisään vaikuttavat hakijan ja hänen avio- tai avopuolisonsa korko- ja osinkotulot, jos ne hakijalla tai puolisolla ylittävät vähintään 10 e/kk. Perheen tuloissa huomioidaan myös niiden lasten tulot, joista haetaan kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea.

Leskeneläkkeen täydennysmäärää laskettaessa vuosituloina huomioidaan lesken saamat korko- ja osinkotulot, jos ne yhteensä ylittävät 60 e/v.

Perustoimeentulotuessa korko- ja osinkotulot ovat etuuteen vaikuttavaa tuloa. Lisäksi osakkeet ja osakesäästötilillä jo olevat muut varat lasketaan käytettävissä olevaksi varallisuudeksi, koska ne ovat helposti realisoitavissa eli muutettavissa rahaksi.

Työmarkkinatuessa on tarveharkinta, jossa hakijan korko- ja osinkotulot huomioidaan tulona. Tarveharkinnassa voidaan ottaa huomioon myös sellaiset tulot, jotka on saatu muuna kuin työttömyysaikana. Toistuvat tulot jaetaan yleensä vuoden ajalle. Jos tulot ylittävät 311 e/kk, ne pienentävät työmarkkinatukea.

Yleisessä asumistuki: Osakesäästötilille maksetut osingot otetaan tulona huomioon, vaikka niitä ei nostettaisi osakesäästötililtä. Toistuvat luovutusvoitot otetaan tulona huomioon. Osakesäästötilille maksetut toistuvat luovutusvoitot otetaan tulona huomioon, vaikka niitä ei nostettaisi osakesäästötililtä.

Osakesäästötili vaikuttaa opintotukeen, jos rahaa nostetaan tililtä.

Osakesäästötili vaikuttaa opintotukeen vain, jos tili on voitolla ja sieltä nostetaan rahaa. Opiskelija voi vaikuttaa voittojen nostamisen ajankohdalla siihen, minkä vuoden verotukseen sijoitustuotot tulevat. Jos osakesäästötili on tappiolla, tililtä nostettu raha ei vaikuta opintotukeen. Menettely poikkeaa muista etuuksista siksi, että opintotuen tulovalvonnassa otetaan huomioon verotuspäätöksen mukaiset veronalaiset ansio- ja pääomatulot.

Huom: viranomaiset voivat muuttaa linjauksiaan siitä, miten sijoitustuotot vaikuttavat erilaisiin etuuksiin. Löydät ajantasaiset tiedot viranomaisten omilta sivuilta. Tämä ohjeistus on päivitetty 17.7.2023. 

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki