Youtube: Miljardi käyttäjää, ei voittoa

Youtube täytti helmikuussa kymmenen vuotta ja sillä on miljardi käyttäjää. Tämä kuulostaa tuhkimotarinalta ja oikealta kultakaivokselta omistajalle, mutta Wall Street Journal (maksullinen) kertoo jotain ihan muuta. Ongelma on, että palvelun pyörittäminen maksaa maltaita ja että käyttäjät pysyvät liian vähän aikaa Youtuben sivuilla.

Youtuben liikevaihto kasvoi miljardilla dollarilla vuodesta 2013 viime vuoden neljään miljardiin dollariin. Tämä vastasi kuutta prosenttia Googlen koko liikevaihdosta, mutta palvelulla ei ollut minkäänlaista tulosvaikutusta WSJ:n lähteen mukaan. Melkein kaikki, mitä Youtube tienasi mainoksilla, meni sisällön ja katsojille tarpeeksi nopean laitteiston kustannusten kattamiseen.

Palvelun ongelma on, että suurin osa käyttäjistä päätyy muista internetpalveluista linkkien kautta tai upotettujen videoiden kautta ja käyttää tästä syystä aivan liian vähän aikaa Youtuben sivuilla. Toinen ongelma on kuulemma, että yhdeksän prosenttia käyttäjistä katsoo 85 prosenttia kaikista videoista, mikä taas ei ole optimaalista jos haluaa tienata rahaa. Lähemmin palvelun ongelmista voi lukea muun muassa Yahoo Newsista.

Google osti Youtuben yhdeksän vuotta sitten 1,65 miljardilla dollarilla. Tätä taustaa vasten yrityskauppa on ollut epäonnistunut, mutta samalla se osoittaa miten vaikeaa internetissä on tehdä rahaa vaikka olisikin suurin toimija. Tulevaisuudessa videoilla tienaaminen tulee tuskin olemaan helpompaa. Monet kilpailijat, Amazon, Facebook, HBO, Netflix ja Vessel, yrittävät kilpailla samoista käyttäjistä omilla palveluillaan.

Google yrittää houkutella maksavia asiakkaita tarjoamalla heille mainoksista vapaata palvelua. Mielestämme on mielenkiintoista nähdä, miten tämä tulee onnistumaan. Esimerkiksi Netflix tienasi 267 miljoonaa euroa 50 miljoonalla asiakkaallaan vuonna 2014, mutta onko tämä tarpeeksi kun yhtiön markkina-arvo on 29 miljardia dollaria.

Netflixin käyttäjämäärä on kasvanut lineaarisesti eksponentiaalisen kasvun sijaan, mikä ei ennusta hyvää Youtuben maksupalvelulle. Tärkeintä palvelussa on ainutlaatuinen sisältö, josta käyttäjät ovat valmiita maksamaan, mutta tämä tulee tuskin halvaksi ja muut palvelut yrittävät varmasti houkutella tuottajat omaan palveluunsa.

Emme omista osakkeita yllä mainituissa yhtiöissä.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.03.2015 00:56

Itselläni Youtube ja muut netti-TV:t ovat korvanneet kokonaan perinteisen television katselun. Katsojamäärät siis kasvanevat jatkossakin, mutta onko rahan tekeminen mahdollista, se onkin näemmä sitten vaikeaa kirjoituksen perusteella.