Yllätysten pörssivuosi

Vanhaa perinnettä kunnioittaen tulemme vuoden vaihteessa kommentoimaan ensi vuoden pörssinäkymiä. Tässä vaiheessa tyydymme tekemään joitakin reunahuomautuksia tämän vuoden pörssivoittajista ja häviäjistä. Yleisesti ottaen harva olisi vuosi sitten uskaltanut ennustaa, että kuluvasta pörssivuodesta tulee aivan siedettävä; niin läpitunkematon oli yleinen pessimismi. Mitä talousnäkymiin tulee, alakulo on ehkä paikallaan, sillä elämme nollakasvun aikaa. Toki sekin on erinomainen saavutus finanssikriisin talouskatastrofiin verrattuna. Osakekurssit eivät kuitenkaan heijasta tämän hetkistä taloustilannetta, vaan sijoittajien näkemystä tulevaisuudesta. Se ei pörssikurssien perusteella näytä olevan sysimusta.

Tätä kirjoitettaessa vaikuttaa ilmeiseltä, että Helsingin keskimääräinen kurssinousu tulee selvästi ylittämään 10 prosentin rajan painorajoitetulla yleisindeksillä mitattuna. Toki viimevuotinen lähes 30 prosentin kurssisyöksy on edelleen traumaattisesti muistissa. Kansainvälisestikin Helsingin tulos on kohtuullinen, vaikka ei terävimpään kärkeen yllä. Euroopan pörsseistä etenkin Frankfurt, Kööpenhamina ja Wien ovat kehittyneet loistavasti kuluvana vuonna.

Tavalliseen tapaan Helsingin pörssin hajonta on valtavan suuri. Helsingin kurssikehitykseen on vaikuttanut kielteisesti eräiden indeksipainoltaan johtavien pörssiosakkeiden jyrkkä lasku. Talvivaara ja Pöyry ovat menettäneet kuluvana vuonna noin puolet markkina-arvostaan, Outokumpu yli kolmanneksen verran. Suurista yhtiöistä selvästi pakkasen puolelle ovat jäämässä myös Nokia, Sanoma, Fortum ja Rautaruukki. Näistä Nokia järjesti osakkeenomistajilleen varsinaista sydämentykytystä, sillä alkuvuoden lähes neljän euron tasolta osake oli heinäkuuhun asti lähes vapaassa pudotuksessa. Heinäkuun pohjanoteerauksesta 1,33 eurosta osake onkin sitten ponkaissut lähes yhtä vahvasti ylöspäin, joskaan ei näytä pääsevän aivan alkuvuoden tasolle.

Outokummun keväinen osakeanti oli ehdoiltaan varsin erikoinen, sillä se dilutoi tehokkaasti osakepääomaa. Annin seurauksena osakkeiden lukumäärä kahdeksankertaistui, mikä luonnollisesti myös johti siihen, että osake siirtyi senttisarjaan. Vielä muutama vuosi osakekohtainen osinko oli suurempi kuin nykyinen osakekurssi. Sanoman ja Fortumin pörssiarvostusta voinee pitää varsin maltillisena, joskin varsinkin Sanomiin liittyy myös melkoisesti riskiä valtavan liikearvoerän ja suuren velkaantuneisuuden vuoksi.

Tällä hetkellä lähes täsmälleen yhtä monta osaketta on vuoden alun tason yläpuolella kuin sen alapuolella. Tosin pienten yritysten kurssimuutokset ovat melko sattumanvaraisia heikon likviditeetin ja alhaisten yksikköarvojen takia. Senttiosakkeissa yhdenkin sentin muutos voi olla paljon prosenteissa. Joitakin johtopäätöksiä voi kuitenkin tehdä. Pörssin kaikki kuusi lehtiyhtiötä ovat kurssimenettäjien listalla, mikä kielii alan vaikeuksista digitalisoitumisen ja arvonlisäverotuksen kiristymisen vuoksi. Valtaosa osingottomista yhtiöistä ovat myös pakkasella.

SSH on nopeimmin kasvattanut markkina-arvoaan kuluvana vuonna, sillä pörssiarvo on vuodessa 2,5-kertaistunut. Pääomistajan 0,50 sentin hintaan tekemän julkisen ostotarjouksen ajoitus onnistui siis erinomaisesti. Konecranes on suurista yhtiöistä noussut eniten eli yli 80 prosenttia vuoden  alusta. Muutenkin konepajayritysten menestys on vaikuttava. Myös Wärtsilä ja Kone kuuluvat vuoden pörssitähtiin eikä Outotecin, Fiskarsin ja Metsonkaan kehitys ole ollut huono. Konepajojen heikoin lenkki on edelleen Cargotec, joka otti kymmenisen prosenttia takapakkia.

Monet menneiden vuosien alisuorittajista ovat olleet hyvässä vedossa vuoden 2012 aikana, esimerkkeinä paitsi SSH myös esimerkiksi Elektrobit, Stonesoft, Metsä Board, Dovre Group ja Raute. Nousukärjessä on myös sellaisia osakkeita, joita ei ole totuttu näkemään siellä. Uskomattoman noususuhdanteen siivittämänä Saga Fursin sekä kurssi että osinko on moninkertaistunut muutamassa vuodessa. Alalla alkaa olla merkitystä koko kansantalouden kannalta sekä vientitulojen tuojana että maaseudun työllistäjänä. Myös Pohjola Pankin osake on kuluvana vuonna kallistunut yli puolella.

Analyytikkojen viime vuosien inhokki Orion tekee erinomaista tulosta, sijoitetun pääoman tuotolla mitattuna yhtiö on pörssin kannattavin. Orionin kurssikehitys on yleensä varsin vakaa, koska yhtiöllä on muista yhtiöistä poiketen tapana jakaa koko voittonsa osinkoina. Kuluvana vuonna poikkeuksellisen vahva kysyntä erityisesti ulkomailta on kuitenkin saanut kurssin lentoon. Vielä kesäkuussa osakkeista maksettiin vain runsaat 13 euroa.

Omistamme osakkeita kaikissa muissa yllämainituissa yhtiöissä paitsi Talvivaarassa, Elektrobitissä , Stonesoftissa, Metsä Boardissa, Dovre Groupissa ja Rauteessa.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit