Ylituottoa spliteillä

Edellisessä kommentissamme kirjoitimme siitä miten osakkeen jakaminen eli pilkkominen vaikuttaa osakekurssiin. Tämä on ajankohtaista pörssissä, koska Outotec jakaa osakkeensa neljään osaan. Turvatiimi ja Revenio Group puolestaan yhdistävät kymmenen osaketta yhdeksi osakkeeksi (ns. käänteinen split). Intuitiomme sanoo, että osakkeensa jakavat yhtiöt ovat antaneet ylituottoa muihin osakkeisiin nähden.

Tieteellisen tutkimuksen tulokset tukevat käsitystämme. Laajassa tutkimuksessa, joka käsitti tuhansia splitteja, tutkijat päätyivät lopputulokseen, että osakkeensa splittaavat yhtiöt ovat antaneet kahdeksan prosentin ylituoton jakamisilmoitusta seuraavana vuotena. Arvo-osakkeiden kohdalla vaikutus kesti kokonaiset kolme vuotta ja ylituotto oli keskimäärin kaksitoista prosenttia.

Mainitsimme edellisessä kommentissamme, että eräs sijoitusstrategia perustuu juuri todennäköisesti osakkeensa pilkkovien yhtiöiden osakkeisiin sijoittamiseen. Kaikki tämä herätti mielenkiintomme tutkia lähemmin suomalaisten osakkeiden kurssireaktioita jakamisilmoituksen yhteydessä.

Kävimme läpi 2000-luvun kaikki Helsingin pörssin osakkeiden splitit ja maksuttomat osakeannit. Maksuton osakeanti muistuttaa monin tavoin osakkeen pilkkomista ja lisäksi ne kasvattavat aineiston määrää. Laskelmiemme mukaan vuoteen 2010 mennessä tehtiin kaiken kaikkiaan 72 osakesplittiä tai maksutonta osakeantia.

Vuonna 2000 pörssiyhtiöt olivat aktiivisia ja kyseisenä vuonna ilmoitettiin peräti 14 maksuttomasta osakeannista tai osakkeen jakamisesta. Suurin osa yhtiöistä oli IT-yhtiöitä, jotka menettivät suuren osan arvostaan jo kuuden kuukauden sisällä ilmoituksesta. Tästä syystä päätimme poistaa nämä ilmoitukset aineistostamme. Poistimme myös ilmoitukset, jotka koskivat vain yhtä osakesarjaa osakkeiden yhdistämisen yhteydessä. Tämän jälkeen aineistomme koostui 51 maksuttomasta annista tai osakkeen jakamisesta.

Laskimme tuoton anti- tai jakamisilmoitusta edeltävältä ajalta ja ajalta sen jälkeen käyttäen eripituisia sijoitusaikoja. Laskemiamme tuottoja vertasimme OMX Hex Cap -indeksiin. Helpottaaksemme työmääräämme päätimme jättää osingot huomioimatta.

Ylituotto indeksiin verrattuna oli 19 prosenttia, 12 prosenttia ja kolme prosenttia, jos sijoitti osakkeeseen kuusi kuukautta, kolme kuukautta tai päivää ennen ilmoitusta. Tämä osoittaa, että voi saada ylituottoa sijoittamalla osakkeisiin, jotka tullaan pilkkomaan. Suurin ongelma on tietysti löytää juuri oikeat osakkeet.

Aineistostamme käy ilmi, että osakkeensa jakavien yhtiöiden kurssi on keskimäärin 50 euron paikkeilla ilmoituspäivänä ja osake jaettiin keskimäärin neljään osakkeeseen. Maksuttomasta osakeannista ilmoittaneiden yhtiöiden osakekurssi oli keskimäärin vain 15 euroa ja osakkeenomistaja sai tavallisesti yhden uuden osakkeen yhtä vanhaa kohtaan. Aiemmin maksuttomien osakeantien verokohtelu oli jakamista lievempää henkilöverotuksessa, mutta tänä päivänä ne kohdellaan verotuksessa samalla tavalla.

Jos sijoitti ilmoituspäivänä kolmeksi kuukaudeksi, kuudeksi kuukaudeksi, vuodeksi, kahdeksi vuodeksi tai kolmeksi vuodeksi, ylituotto oli yhdeksän prosenttia, kymmenen prosenttia, 18 prosenttia, 27 prosenttia ja 18 prosenttia. Mielenkiintoinen havainto on, että ylituotto laskee kolmantena vuonna, mikä tarkoittaa, että osake kehittyy keskimäärin indeksiä heikommin.

Tuotot olivat yllättävän hyviä ja näyttäisi siltä, että osakkeen jakamiseen perustuva sijoitusstrategia voi tuottaa ylituottoa indeksiin nähden. Erityisen hyvät tuotot voivat kuitenkin johtua kansainvälisiä tutkimuksia huomattavasti pienemmästä aineistosta ja rajoitetusta ajanjaksosta.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
26.02.2013 21:18

Kun vielä oli pörssierät käytössä, splitit olivat perustellumpia. Tällöin mahdollistettiin kokonaisten pörssierien ostaminen myös pienemmillä pääomilla. Nykyään kun eräkoko on 1 kpl, sillä ei ole sijoittajille enää niin suurta merkitystä. Tosin psykologisesti varsinkin kokemattomalle säästäjälle 10 euron hintainen osake tuntuu edullisemmalta, kuin 50 euron hintainen osake, vaikka tunnusluvut näyttäisivätkin muuta. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin splittien puolesta puhuja.