Siirry pääsisältöön

Ylituottoa pienillä laatuyhtiöillä? | rahastokaupankäynti 5/2021

Nordnet Suomen asiakkaiden osalta rahastojen netto-ostot olivat toukokuussa 16 miljoonaa euroa ja ETF:ien puolestaan 9 miljoonaa euroa. Tarkastelussa on mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 60 eri rahastoyhtiöltä.

Huhtikuun kovan aktiviteetin jälkeen rahasto- ja ETF-sijoituksissa on havaittavissa pientä laantumista kesää kohden, sillä rahastojen netto-ostot olivat toukokuussa 27 miljoonaa euroa pienemmät ja ETF:ien 19 miljoonaa euroa pienemmät kuin huhtikuussa. Trendi oli toukokuussa samansuuntainen kuin osakekaupankäynnissä.

Pieniä yhtiöitä, suurta potentiaalia?

Kasvava kiinnostus pienyhtiöitä kohtaan on näkynyt viime aikoina niin sijoittajien osakevalinnoissa kuin rahastomerkinnöissäkin. Marimekon, Kamuxin ja Harvian kaltaiset yhtiöt ovat nousseet osakepoimijoiden suosioon ja pienyhtiörahastot haastamaan indeksirahastojen asemaa. Eniten omistajamääriään huhtikuuhun verrattuna kasvattaneen, pohjoismaisiin pieniin ja keskisuuriin laatuyhtiöihin sijoittavan Ålandsbanken Pohjoismaiset Pienyhtiöt B -rahaston lisäksi Aktia Nordic Micro Cap B, Evli Ruotsi Pienyhtiöt B, Spiltan Småbolagsfond ja Evli Suomi Pienyhtiöt B mahtuivat toukokuussa netto-ostetuimpien aktiivisesti hallinnoitujen rahastojen kärkikymmenikköön.

Vähäisemmän analyytikkoseurannan ja kasvumahdollisuuksien ansiosta pienyhtiöistä voi löytää suuryhtiöitä parempaa tuottopotentiaalia. Vain harvalla sijoittajalla on kuitenkaan aikaa ja resursseja laadukkaimpien pienyhtiöiden seulomiseen ja potentiaalisimpien helmien löytämiseen. Tähän pienyhtiörahastot tarjoavat helpon ratkaisun – aloittelevakin sijoittaja voi hyödyntää pienyhtiöiden potentiaalin tekemättä sijoituspäätöksiä itse.

Myös huhtikuun rahastomerkinnöissä korostunut trendi taistelusta ilmastonmuutosta vastaan jatkui toukokuussa, kun ilmastokriisin selättämiseen ratkaisuja kehittäviin yrityksiin sijoittavan Proethos Fondin ja uusiutuvaan energiaan sekä cleantechiin sijoittavan CB Save Earth Fund RC:n omistajamäärät jatkoivat nopeaa kasvuaan.

RahastoOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
Ålandsbanken Pohjoismaiset Pienyhtiöt B+89 %+99 %
CB Save Earth Fund RC+88 %+34 %
Proethos Fond+71 %+47 %
Allianz China Strategic Bond A USD+51 %-1 %
Aktia Corporate Bond+ B+32 %+6 %
Tuottotiedot poimittu 2.6.2021.

Aktiivisuuden ja passiivisuuden parhaat puolet samassa paketissa

Moni sijoittaja valitsee salkkuunsa joko aktiivisen tai passiivisen lähestymistavan. Passiiviseen indeksirahastoon sijoitettaessa lopputulos on pitkällä aikavälillä kohtuullisen hyvin ennakkoon tiedossa, mutta toisaalta sijoittaja luopuu samalla ylituoton mahdollisuudesta. ETF-sijoittajat pyrkivät väistämään tätä ongelmaa poimimalla salkkuihinsa toukokuussa J.P. Morganin Research Enhanced Index Equity (ESG) ETF:iä, jotka tarjoavat aktiivisen ja passiivisen lähestymistavan parhaat puolet yhdessä paketissa. Kyseiset ETF:t yhdistävät indeksirahaston kaltaisen tavan sijoittaa osakemarkkinoille osakekohtaisiin näkemyksiin, joissa on huomioitu vastuullisuus ja ESG-tekijät.

Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen on yleistynyt kovaa vauhtia eri aloilla ja monet yritykset investoivat jo miljoonia dollareita lohkoketjuinfrastruktuurien tutkimiseen ja rakentamiseen. Silti lohkoketjuteknologia on todennäköisesti vasta alkutaipaleellaan ja sijoittajat ovatkin nyt hyödyntämässä tätä potentiaalia. Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF:n lisäksi mm. Ethereumin ja Cardanon arvonkehitystä seuraavat tracker-sertifikaatit olivat kovassa huudossa toukokuun aikana.

ETFOmistajamäärän muutos (1 kk)*Tuotto (1 v)
JPM Global Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF – USD (acc)+80 %+29 %
JPM Global Emerging Markets Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF+78 %+42 %
Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF+26 %+118 %
Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF – USD Acc+18 %**
WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF USD Acc+10 %+91 %
Tuottotiedot poimittu 2.6.2021.

Nordnetiltä uusi odotettu teknologiaindeksirahasto

Nordnet toi toukokuussa markkinoille uuden Nordnet Indeksirahasto Teknologian. Rahasto on passiivisesti hoidettu ja seuraa MSCI World Information Technology -indeksiä. Indeksi koostuu 185 teknologiayhtiöstä ja sen suurimmat sektorit ovat laitteistot, ohjelmistot ja puolijohteet. Suurin paino indeksissä on Applella ja Microsoftilla.

Uusimmassa rahastossamme yhdistyy säästäjien kaksi suosikkia – passiivinen salkunhoito ja teknologiayhtiöt. Teknologiaindeksirahaston avulla suomalaiset säästäjät voivat hajauttaa sijoituksensa helposti ja edullisesti mielenkiintoiselle ja maailman suurimmalle yksittäiselle sektorille.

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot toukokuussa 2021:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi
 2. Nordnet Indexfond Sverige
 3. Handelsbanken Usa Indeksi
 4. Nordnet Indeksirahasto USA EUR
 5. Nordnet Indeksirahasto Maailma EUR
 6. Nordnet Indeksfond Danmark A
 7. Nordnet Indeksfond Norge
 8. Nordnet Indeksirahasto Eurooppa EUR
 9. Aktia Nordic Micro Cap B
 10. Handelsbanken Eurooppa Indeksi

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF-rahastot toukokuussa 2021:

 1. iShares Core MSCI World UCITS ETF
 2. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 3. iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF
 4. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 5. Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Accumulating
 6. Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C
 7. iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc)
 8. XACT Norden (UCITS ETF)
 9. BlackRock iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc)
 10. Xtrackers Bloomberg Commodity Swap UCITS ETF 2C EUR Hedged

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

*Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja tai ETF-rahastoja niiltä osin, kun muutos on ollut yli 35 asiakasta kuukauden aikana.

** ETF:n historia alle vuoden mittainen.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa Tracker-tuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit