Yhtiökokouksilla vauhdikas alku

Vuoden 2011 yhtiökokousrumba alkoi vauhdikkaasti perjantaina (21.10.2011). Kyse oli Turkistuottajat Oyj:n kokouksesta Kokkolassa. Normaalisti kukaan ei pyydä puheenvuoroa yhtiön kokouksissa ja asiat nuijitaan nopeasti läpi. Tällä kerralla lähinnä vain virallista osuutta edeltävä lounas noudatti vanhoja perinteitä. Muista yhtiöistä poiketen valtaosa läsnä olleista ei ollut osakkeenomistajia. Osakkaita oli näet vain 22, mutta silti Sokos Hotelli Kaarlen tiloissa oli ainakin viisinkertainen ja silmiinpistävän miesvaltainen joukko. Enemmistö oli yhdistystensä valtuuttamia turkistarhaajia.

Turkistarhauksessa Suomi on eturivin maita maailmassa sekä määrällisesti että myös laadullisesti, mikä johtuu mm. siitä että maamme tarhat näyttävät useimmille muille maille esimerkkiä eläinten hyvästä hoidosta. Ala tuo merkittävässä määrin vientituloja maahamme sekä työllistää tuhansia henkilöitä lähinnä maaseudulla. Nahat myydään Turkistuottajat Oyj:n järjestämissä huutokaupoissa. Suurin yksittäinen vientialue on Kiina, mutta paljon viedään myös Venäjälle ja muuhun Itä-Eurooppaan.

Kokoussalissa oli helppoa nähdä tyytyväisiä ilmeitä. Ala on erittäin syklinen, ja viime vuonna koettiin vahva korkeasuhdanne, joka toistaiseksi näyttää jatkuvan. Jopa kylmät talvet ovat viime aikoina suosineet turkistarhausta. Vuodesta 2009 poiketen Turkistuottajat Oyj pystyi siten esittämään viime vuodelta komeita tilinpäätöslukuja: liikevaihto kasvoi 45 prosenttia, välitettyjen nahkojen yhteenlaskettu arvo nousi peräti 78 prosenttia. Tulos osaketta kohti nousi vuoden 2009 tappiollisesta 0,47 eurosta viime vuoden voitolliseen 2,17 euroon, joka lienee yhtiön parhaita tuloksia kautta aikojen.

Yhtiön hyvä tulos synnytti vilkkaan keskustelun osingosta. Hallitus ehdotti osingon nostamista 0,60 eurosta 0,90 euroon, mikä ei tyydyttänyt kaikkia. Eräs osakkeenomistaja olisi halunnut, että 90 prosenttia jakokelpoisista voittovaroista olisi jaettu uhkaamassa olevan osinkoverotuksen kiristymisen vuoksi. Vakavasti otettava ehdotus oli sen sijaan muutaman yhdessä yli 10 prosenttia osakkeista edustaman turkistarhaajayhdistyksen vaatimus siitä, että osinko nostettaisiin osakeyhtiölain määräämän vähemmistöosingon tasolle 1,06 euroon. Tähän hallituksen oli suostuttava, vaikka se päätti pitäytyä aiemmassa ehdotuksessaan pitämänsä pikakokouksen jälkeen.

Eräs merkittävän määrän osakkeita omistanut osakas pommitti johtoa sinänsä asiallisilla kysymyksillään, ja edellytti myös, että valitaan tarhaajien ulkopuoleltakin hallitukseen edustajaa. Siihen hän ehdotti itseään. Hallituksessa on nytkin sellainen jäsen, joka tosin kysyttäessä ilmoitti, ettei omista yhtään yhtiön osaketta. Tämä tieto ei kylläkään anna mairittelevaa kuvaa asianomaisen henkilön kiinnostuksesta tehtäväänsä kohtaan tai luottamuksesta yhtiötä kohtaan. Vilkkaan keskustelun vuoksi yhtiökokous venyi yli kolmen tunnin mittaiseksi.

Omistamme Turkistuottajat Oyj:n osakkeita.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit