Siirry pääsisältöön

Yhdysvaltojen keskuspankki ja ohjauskorko

Yhdysvaltojen keskuspankki (Federal Reserve System, “Fed”) keskustelee parhaillaan siitä, nostaako se ohjauskorkoaan. Tänään torstaina klo 21 tiedämme mihin he päätyivät.

Päätöstä jännitetään markkinoilla tavallista enemmän, koska odotukset ovat poikkeuksellisen jakautuneet. Mistä tuleva päätös sitten kertoo, mihin, miten ja miksi se vaikuttaa?

Ohjauskorko talouden ruorina

Keskuspankit hillitsevät talouskasvua nostamalla ohjauskorkoa ja elvyttävät taloutta laskemalla sitä. Kun lainaraha on halpaa, yritykset käyttävät sitä uusiin sijoituksiin, kotitaloudet kuluttavat ja talouskasvu kiihtyy. Kun lainaraha on kallista, sijoitukset siirtyvät tulevaisuuteen, kotitaloudet säästävät ja talouden kasvu hidastuu.

Kun korkotaso on normaali, eli noin parin prosentin suuruusluokkaa, ohjauskorolla voi paitsi jarruttaa, myös kaasuttaa laskemalla sitä. Kun ohjauskorko on nolla, korkoa ei voi enää alentaa. Silloin joudutaan hyödyntämään poikkeuksellisia toimenpiteitä kuten määrällistä elvytystä, mistä viimeaikoina on ollut paljon puhetta.

Tämänpäiväinen keskuspankin päätös on vaikea. Jos se nostaa korkoja liian aikaisin, kasvuntynkä tyrehtyy. Jos korkoja nostaa liian myöhään, talous ylikuumenee. Vaikutukset näkyvät kuitenkin huomattavalla viiveellä, vähän kuten supertankkeria ohjattaessa. Siksi keskuspankki tähyileekin talouden tilaa muutaman vuoden päähän.

Korko arvopapereiden nykyarvon määrittäjänä

Edellä keskuspankki ohjaa todellista taloutta ohjauskoron avulla. Keskuspankin tavoitteena on “maksimaalinen työllisyys” ja “vakaat hinnat”. Arvopaperimarkkinoita kiinnostaa kuitenkin paitsi talouden tila, myös arvopapereiden nykyarvo. Se muodostuu arvopaperin tulevista kassavirroista, jotka pitää diskontata nykyhetkeen.

Jos esimerkiksi yrityslaina maksaa kuponkikorkoa, jokainen yksittäinen vuotuinen korkomaksu “siirretään nykyhetkeen”, jakamalla se sopivalla vuotuisella korkoprosentilla. Sen suuruuteen vaikuttaa paitsi arvopaperin riskitaso, myös vallitseva korkotaso, jota keskuspankki siis ohjaa.

Kun diskonttokorko on matalampi, arvopaperin arvo on korkeampi ja kun korkotaso on korkeampi, arvopaperin arvo on matalampi. Keskuspankin nostaessa korkoa, arvopapereiden hinnat laskevat ja päinvastoin.

Yhdysvaltojen ohjauskorko ja muu maailma

Kun Yhdysvaltojen keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan, sillä on vaikutuksia myös muuhun maailmaan. Kun dollarimääräinen talletus koronnoston myötä tulee kannattavammaksi, raha hakeutuu dollareihin ja sen arvo nousee.

Dollarin arvon noustessa kaikkien siihen sidottujen valuuttojen arvo nousee. Siksi yhdysvaltalaisesta koronnostosta seuraa, että esimerkiksi myös kiinalaisen Juanin arvo nousee. Tämä kaikki olisi hyvä uutinen eurolle, jonka arvo vastaavasti heikkenee kyseisiin valuuttoihin nähden. Näin euroalueen kilpailukyky maailmanmarkkinoilla paranisi.

Ei vain korkopäätös vaan myös ohjeistus

Keskuspankin 0,25 prosentin koronnostolla ei luulisi olevan suurta merkitystä mihinkään, ja eristettynä tapahtumana se olisikin näin. Mutta neljännesprosentin koronnostopäätöksellä on viestinnällistä arvoa siitä, miten keskuspankki tulkitsee tulevaisuutta. Jos koronnosto tulee, se on samalla merkki siitä, että keskuspankin mielestä talous on lähdössä kasvuun.

Korkopäätöksen kyytipoikana keskuspankki kuitenkin tarjoaa lisäksi hyvin tarkasti muotoiltua sanomaa, jota ekonomistit sitten ympäri maailman tulkitsee kilpaa. Ohjeistus saattaa sisältää eriasteisia viestejä siitä, mitä keskuspankki tällä hetkellä luulee seuraavan kokouksen päätöksistä. Tällä ohjeistuksella on usein suurempi merkitys kuin varsinaisella korkopäätöksellä.

Miten markkinat reagoi?

Markkinoiden reaktio voidaan aina suhteuttaa markkinoiden kollektiiviseen ja näkymättömään odotukseen jostain asiasta, esimerkiksi koronnostosta.  Jos kaikki markkinoilla hääräävät meklarit, salkunhoitajat, ekonomistit ja muut ovat liikuttavan yksimielisiä esimerkiksi juuri korkopäätöksen sisällöstä ja se myös toteutuu, markkinoilla ei tapahdu mitään.

Jos markkinat taas odottavat jotain ja loppu tulema onkin päinvastainen, markkinareaktio on raju. Markkinoiden on silloin – heti – säädettävä arvostustasot heijastamaan tätä uutta yllättävää tietoa. Siksi myös esimerkiksi yritysten julkaisema tulosvaroitus johtaa rajuun kurssiliikkeeseen.

Yhdysvaltojen keskuspankin koronnosto tänään olisin merkki talouden elpymisen jatkumisesta ja sinänsä siis hyvä asia. Arvopapereiden diskonttokorko kuitenkin nousisi koronnoston myötä, mikä olisi huono asia arvopapereiden arvostuksille. Nähtäväksi jää kumpi tekijä painaa enemmän vaakakupissa. Sitä ohjaa pitkälti markkinoiden keskimääräinen odotus korkopäätöksen sisällöstä.

Odotukset tänään

Odotukset tämänpäiväisestä korkopäätöksestä ovat kuitenkin hyvin jakautuneet. Yhdysvaltalaisten kotitalouksien parantunut tilanne ja alhainen 5,3 prosentin työttömyys antaisi tilaa pienelle koronnostolle. Lisäksi keskuspankkilaiset näkevät alhaisen inflaation lähinnä väliaikaisten ilmiöiden, kuten alhaisen öljynhinnan syynä.

Jo lähes varmaksi luultua koronnostoa on toisaalta hillinnyt muun muassa huoli kiinalaisen talouden kasvutahdin hiipumisesta, joka omalta osaltaan vaikuttaa negatiivisesti myös Yhdysvaltojen talouteen. Myös kohtalainen 1,2 prosentin inflaatio tukee koron jättämistä nykyiselle tasolle (0-0,25% välillä).

Lisäksi Yhdysvaltojen keskuspankki halunnee lopettaa poikkeukselliset elvytystoimet (määrälliset elvytykset) ja siirtyä normaaliin, ohjauskorolla ohjattavaan talouteen. Silloin kannattaisi pyrkiä välttämään aikaisemmin tehdyt, ennenaikaiset hötkyilyt ja antaa talouden ensin päästä kunnolla vauhtiin.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit