Siirry pääsisältöön

Warren Fyffet ja satunnaiskävely sijoitusstrategiana

Warren Fyffet on yksi sosiaalisen sijoitusverkosto Sharevillen käyttäjistä. Hän on nimennyt sijoitusfilosofiansa satunnäiskävelyksi. Haastattelimme Warrenia ja hän kertoi millaisia kommelluksia, sudenkuoppia ja onnistumisia hänen sijoitushistoriaansa on mahtunut.

Millainen sijoittaja nimimerkin takaa paljastuu? Tässä Warren Fyffetin mielenkiintoinen ja hauska sijoittajatarina!

Kerro hieman itsestäsi

Olen kotosin Oulusta. Työskentelen projektipäällikkönä suuressa teollisuusyrityksessä. Olen 44-vuotias.

Milloin aloitit sijoittamisen ja mikä innoitti sinut aloittamaan?

En tarkasti muista milloin olen ensimmäisen osakkeeni saanut, mutta vanhempani aloittivat osakesijoittamisen puolestani. Olen saanut sijoittamisen siis “äidinmaidossa”. Ensimmäinen muistikuvani sijoittamisesta on alle kouluikäisenä, kun vanhempani keskustelivat osallistutaanko Suomen Yhdyspankin antiin minun ja veljeni osalta. Muistan osakkeen hinnan olleen 1 markan ja itse ihmettelin miksi ne siitä niin pitkään juttelevat. Minä kävin tuohon aikaan keräilemässä pulloja kotimme lähistöltä, jotka vein viereisessä korttelissa olevaan Alkoon. Minua oli kielletty menemästä sinne, koska matkalla piti ylittää tie ja se oli vanhemmistani vaarallista. Varmaan takana oli myös se, että äitini ei halunnut alle viisivuotiaan käyvän Alkossa. Tätini muistaa edelleen, kun oli hoitamassa minua ja kaverini raportoi tädilleni: Warren (5v.) on käynyt Alkossa. Tässä oli kyse vain siitä, että vein pullot Alkoon ja ostin matkalla olevasta kioskista rahoilla karkkeja. Kaverini olisi halunnut osingoille, mutta tiukka osakesäästäjä ei osinkojaan muille jakele.

Kaverini olisi halunnut osingoille, mutta tiukka osakesäästäjä ei osinkojaan muille jakele.

Minulla on aina ollut luontaista kiinnostusta talouteen ja säästämiseen, mutta alaikäisenä en ole omatoimisia sijoituspäätöksiä tehnyt. Muistan kouluajoiltani voittaneeni kouluni taloustietokilpailun ja päässeeni edustushommiin muita kouluja vastaan, jossa tie kuitenkin nousi pystyyn.

Vanhemmilta saamani osakkeet myin hankittuani ensimmäisen omistusasunnon 28 vuoden iässä, koska halusin minimoida velkamäärän. Myyntiä hankaloitti, että kaikkia hankintatietoja ei löytynyt ja niitä metsästettiin mm. pankin tallelokeroista. Myyminen itsessään onnistui helposti, mutta enemmän oli kysymys käytetäänkö verottajalle hintana hankintameno-olettamaa vai hankintahintaa. Muistaakseni kaikki meni hankintameno-olettamalla.

Samoihin aikoihin aloitin kuukausisäästämisen pankin rahastoihin. Pankin sijoitusneuvoja sai minut innostumaan sijoittamisesta ja muistan tässä vaiheessa kauhistelleeni kuluja. Minulla oli korko-, yhdistelmä- ja osakerahastoja. Aluksi pyörin oman pankkini valikoimissa, mutta hiukan selviteltyäni asioita siirryin muiden toimijoiden rahastoihin. Siihen aikaan kehittyvät markkinat olivat kuuminta hottia ja oman pankkini valikoimat olivat hyvät. Kiinaa, Intiaa ja Venäjää sekä muita kehittyviä maita vaihdettiin kukasta kukkaan nykyisten kryptovaluuttojen tapaan. Tällä kertaa säilyin kohtuullisen kuivin jaloin, koska Nokiasta viisastuneena osasin kakkia pöksyyn ajoissa. Tuolta ajalta minulla on vielä salkussa OP:n Suomi Arvo, nykyinen Suomi. Se oli sen ajan huippurahasto, kiitos aikanaan Mika Heikkilän rahastolle tekemän ylituoton. Tuolta-ajalta itselle jäi oppina, että kannattaa katsoa mistä rahaston tuotto johtuu.

Voin siis todeta jollakin tasolla säästäneeni ja sijoittaneeni koko elämäni. Suuri askel sijoittamisessa on tullut vuosina 2007-2009, jolloin sijoittaminen on kasvanut tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin. Aloitin määrätietoisen sijoitussalkun kasvattamisen ja siihen innoittajani oli Taloudellinen riippumattomuus -blogi.


Millainen on sijoitusstrategiasi? Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana? 

Sijoitusstrategiaani olen kuvannut Shareville-profiilini alla, mutta kerron siitä lyhyesti. Tiedän indeksin olevan tehokkain sijoitusmuoto, mutta tiedän markkinoilla olevan ajoittain ylilyöntejä. Olen erittäin kiinnostunut sijoittamisesta ja olen lukenut lukuisia tutkimuksia keinoista saada ylituottoa indeksiin. Näitä sanotaan anomalioiksi, jotka ovat olemassa vain jonkin aikaa. Oma näkökantani on, että sijoitusmarkkinoilla on aina joku ”kuuma” juttu, joka tuottaa hyvin ja tämän jälkeen toinen asia nousee kuumaksi. Kun tunnistan tällaisen tapauksen, pyrin hyödyntämään sitä. Pyrin myös hyödyntämään markkinoiden ainoaa ilmaista lounasta, eli hajauttamista ja tasapainotusta. Tavoitteeni on toimia lähellä parasta riski/tuotto-suhdetta, joka on 80 % osakkeissa ja 20 % koroissa. Olen jakanut salkkuni karkeasti seuraavasti: 33 % indeksisijoituksia, 33 % osinko-osakkeita ja 33 % muita sijoituksia. Indeksi muodostaa sijoituksissani perustan, joka antaa hyvää keskimääristä tuottoa.

Oma näkökantani on, että sijoitusmarkkinoilla on aina joku ”kuuma” juttu, joka tuottaa hyvin.

Tärkein kysymykseni on hankkiessani osaketta, paraneeko tulos ja miksi. Jos osaan vastata tähän kysymykseen ja uskon tuloksen paranevan, tarkastelen yhtiötä tarkemmin. Pidän Excel-taulukkoa mielestäni hyvistä osakkeista ja niiden tunnusluvuista. Pystyn sitten taulukosta sorttaamaan jollakin tunnusluvulla tai tunnuslukujen yhdistelmällä parhaat osakkeet. Ostan vain jollakin mittarilla parhaita osakkeita. Yleensä ostojeni pitää nousta useammalla mittarilla ylös. Pidän ostoilleni yleensä rajana, että oman pääoman tuoton pitää olla yli 12 %. Tähän on kaksi perustetta. Ensimmäiseksi, osakkeella on varaa laskea vähän ja yritys tekee edelleen rahoilleni tulosta. Toiseksi, sijoituksessa on perustetta odottaa 8-10 % tuottoa pidemmällä aikajänteellä ja laittaa vielä 2 % tuloksesta liiketoiminnan kehittämiseen, että pysyy kilpailijoiden kyydissä.

Pyrin hyväksymään oman erehtyväisyyteni ja oppimaan menestyneiltä sijoittajilta. Hyvä sijoittaja ei välttämättä ole mediassa esillä oleva guru, vaan hänellä on oikeasti omaisuutta. He löytyvät rikkaiden listalta. Heitä voi peesata ostamalla heidän yritystä tai rahastoa.

Olen sijoittajana innokas ja kiinnostunut. Käytän paljon aikaa sijoittamisesta lukemiseen ja kirjoitan sijoituspäiväkirjaa sijoituksistani blogina. Pidän niin sanottua pelisalkkua, joka on noin 5 % sijoituksistani. Sillä osalla kokeilen kaikenlaista. Loppuosaa salkustani on sijoitettu sijoitusstrategiani mukaisesti ja pyrin pitämään sijoituksia yli 2 vuotta. Se on keskimääräistä pidempi aika ja johtaa yleensä keskimääräistä parempaan sijoitusmenestykseen.

Miten valitset sijoituskohteesi?

Arviointi tapahtuu pitkälti tunnusluvuilla. Sijoituskohteita valitessani lähtökohtana mielestäni pitää olla, että sen täytyy olla omilla mittareillani paras sijoitus. Tärkeäksi nousee mitä aikaväliä tarkastellaan. Arvioin tuottomahdollisuuksia eri aikajänteillä, mutta lähtökohtana pääsääntöisesti on, että pidän sijoituksen loppuiän. Lisäksi pyrin muodostamana käsityksen muuten yrityksen johdosta ja kilpailukyvystä.

Tarkastelen salkkuani kokonaisuutena tasaisin väliajoin ja katson mihin suuntaan sitä pitää säätää. Puutteita havaitessani pyrin löytämään parhaan sijoituksen tarpeeseen. Jos tarvitsen korkosijoitusta, etsin mielestäni parhaan korkosijoituksen. Jos tarvitsen pieniä osakkeita, etsin parhaita sijoituskohteita siihen tarkoitukseen.

Sallin itselleni poikkeamat allokaatiossa näkemykseni mukaan. Tämänhetkinen näkemykseni on, että korot nousevat Euroopassa ja Amerikassa seuraavan viiden vuoden aikana. Korkojen noustessa huippuun yhtiöiden tulokset pääsääntöisesti heikkenevät ja pankkien sekä vakuutusyhtiöiden tulokset paranevat. Pyrin siis löytämään parhaita yhtiöitä tältä alalta. Yritän myös löytää hinnoitteluvoimaisia yrityksiä. Korkoja alan ostamaan pikkuhiljaa lisää, mutta niiden arvo laskee koron noustessa, joten vielä pitää olla varovainen.

Pyrin hyödyntämään sijoituksissani hyviä sijoittajia. Saatan sijoittaa hyvään aktiiviseen rahastoon tai sijoitusyhtiöön.

Sijoitatko jotain tiettyä tavoitetta varten? Jos, niin mitä?

Sijoittamisessa minulla ei ole mitään hankintatavoitetta. Tavoitteeni on varallisuuden kasvattaminen. En tavoittele suoraan taloudellista riippumattomuutta, koska uskon tekeväni työtä toimeentuloni eteen joka tapauksessa. Olen asettanut tavoitteeksi sijoittaa 12 000 € uutta rahaa vuositasolla ja minulla on euromääräisiä tavoitteita kauemmaksi. Seuraavaksi täyttyvä suurempi tavoite tulee todennäköisesti olemaan 200 000 € Nordnetissä, jolloin tavoitteeni on päästä Private Banking -asiakkaaksi.

Mikä on ollut pahin sijoitusmokasi? Entä suurin onnistumisesi?

Pahin sijoitusmokani on ehkä tiivistettynä se, että olen ollut liian varovainen. Osakepainoni olisi saanut olla jo aiemmin suurempi ja säästäminen määrätietoisempaa.

Osakkeista seuraavat mokat ovat jääneet mieleen:

  1. Vuosituhannen vaihteessa Nokian ostaminen 46 € tasolta ja myynti 16 € hintaan.
  2. Alma Median ostaminen 9 €:lla huipulta. Ostelin toki lisää laskun aikana veivaamalla ja nyt osake mukavasti plussalla. Aloitin kuitenkin liian aikaisin.
  3. Outotecin ostot 8 € tasolta. Samoin veivattu, kuten Alma ja nyt ihan mukavasti plussalla. Rahaa tuli siinäkin hukattua.
  4. Fingerprint Cards: Pidin yhtiön kasvunäkymiä loistavina ja tultiin alas 90 kruunusta 7 kruunuun, jossa heitin pyyhkeen kehään. Sormenjälkitunnistus ei ole yleistynyt niin kuin oletin. Veivasin koko matkan ja tappiot mittavat. Tiedä häntä onko suurin mokani myydä yhtiö?

Onnistumisia:

  1. Vanguard Total Stock Market on kyllä ollut loistava sijoitus, paljon parempi kuin ikinä olisin uskonut. Tämä opettanut minulle valtavasti indeksisijoittamisesta.
  2. Johnson & Johnson: Uskaltauduin finanssikriisin jälkeen sijoittamaan, jonka jälkeen kurssilla ja osingolla ollut vain yksi suunta – ylös.
  3. Sampo: Uskaltauduin finanssikriisin jälkeen sijoittamaan ja kurssilla ja osingolla ollut vain yksi suunta ylös.

Mihin käytät Sharevilleä?

Sharevillessä seuraan sijoituksistani käytävää keskustelua, muita kiinnostavia sijoittajia sekä käyn aika aktiivisesti keskustelua.

Anna vielä vinkkisi muille sijoittajille?

Vinkkini muille sijoittajille on:

  1. Tärkeintä on aloittaminen, vasta sijoitettuasi pääset kiinni tunnetiloihin. Pitkällä aikajänteellä sijoittaminen kannattaa.
  2. Pidä kulut kurissa, indeksisijoitus on hyvä, jollet tiedä mitä tehdä.
  3. Opiskele uutta

Katso myös:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit