Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway häviää vertailuindeksilleen ensi kertaa viisivuotiskaudella (2009–2013)

Sain syksyllä eräässä Hajauta tai hajoa -sijoituskirjaa koskevassa arviossa arvonimen Warren Buffett junior. Arvonimen tuomista velvoitteista huolimatta omaa esikuvaansakin on kyettävä analysoimaan kriittisellä suurennuslasilla. Tarkastelen tässä merkinnässä oikean Buffettin sijoitustuottojen kohtaloa tässä kuussa päättyvän viisivuotiskauden (2009–2013) näkökulmasta.

Warren Buffett kertoi viime kevään vuosikirjeessään Berkshire Hathawayn osakkeenomistajille, että hänen johtamallaan sijoitusyhtiöllä on lyhyen aikavälin haasteita pysytellä yleisen markkinanousun tahdissa. Tähän liittyen Buffett kirjoitti, että Berkshire Hathaway on vaarassa tehdä epämieluisaa historiaa kuluvalla tilikaudella: Buffettin mukaan yhtiö ei ole hävinnyt S&P 500 -vertailuindeksilleen tähän mennessä koskaan viisivuotiskaudella, mutta tämän vuoden alussa historiallinen tappio näytti varsin todennäköiseltä.

Kuluva joulukuu päättää jälleen yhden kalenterivuoden ja samalla viisivuotiskauden, joka alkaa vuodesta 2009. Tästä alkaneen viisivuotiskauden osalta Warren Buffettin tuottoa mitataan sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn kehityksellä. Sitä kuvaa tässä tarkastelussa yhtiön osakekohtaisen kirja-arvon muutos tarkasteluajanjaksolla. Vastaavasti vertailukohdan eli S&P 500 -pörssi-indeksin kehitys on mahdollista havaita suoraan osakemarkkinoilta viimeisten viiden vuoden grafiikasta.

Pitkällä aikavälillä Buffettin luotsaama Berkshire Hathaway on menestynyt erittäin hyvin: yhtiön kirja-arvo on kasvanut vuosien 1965–2012 välisenä aikana keskimäärin +19,7 %:n vuotuista vauhtia. Toisin sanoen kaksinkertaistunut keskimäärin hieman reilun kolmen vuoden välein. Samalla ajanjaksolla vertailuindeksinä toimivan S&P 500 -indeksin nousu on jäänyt keskimäärin +9,4 %:n tasolle, mikä merkitsee hieman alle 8 vuoden keskimääräistä tuplaantumistahtia.

Ottaen huomioon vuosittain kumuloituvan vaikutuksen korkoa korolle, on Berkshire Hathawayn kokonaistuotto ollut aikavälillä 1964–2012 jopa +586 817 %. Vertailuindeksin osalta vastaava suoritus jää lukemaan +7 433 %.

Tarkastelen tässä merkinnässä Warren Buffettin johtaman sijoitusyhtiön suoritusta erityisesti viimeisten viiden vuoden aikana suhteessa vertailuindeksiin. Buffettin track recordia kuvaavan Berkshire Hathawayn kirja-arvo on kasvanut vuosina 2009–2012 seuraavasti tilikausittain:

2009: +19,8 %
2010: +13,0 %
2011: +4,6 %
2012: +14,4 %
Toteutunut tuotto 2009–2012: +62,0 %

Vertailukohdan osalta listaan pörssi-indeksin vuosimuutokset samalta ajanjaksolta. S&P 500 -indeksin hintakehitys vuosina 2009–2012 on toteutunut seuraavasti kalenterivuosittain:

2009: +26,5 %
2010: +15,1 %
2011: +2,1 %
2012: +16,0 %
Toteutunut tuotto 2009–2012: +72,4 %
2013: +26,6 % (6.12.2013 asti)

Lukuja vertaamalla on mahdollista havaita, että Buffett on hävinnyt finanssikriisin kärjistymisen jälkeen vertailuindeksilleen kolmena vuonna neljästä. Ainoastaan vuonna 2011 Berkshire Hathaway tuotti paremmin 2,5 %-yksikön marginaalilla.

Warren Buffett (Berkshire Hathaway) ja vertailuindeksi (S&P 500) 2009–2013

Vuoden 2009 alusta lähtien Berkshire Hathawayn osakekohtainen kirja-arvo on kasvanut viimeksi päättyneen tilikauden 2012 loppuun +62,0 %. Samanaikaisesti vertailuindeksi on kohonnut +72,4 %, joten Buffettilla on paljon kirittävää viisivuotiskauden viimeisenä vuonna eli kuluvalla tilikaudella. Kun tilikautta on nyt jäljellä noin kolme viikkoa ja vertailuindeksi on tuottamassa viisivuotiskauden parhaan lukemansa kuluvalla tilikaudella, voidaan todeta, että kirittävää on liikaa.

S&P 500 -indeksin viisivuotistuotto (2009–2013) olisi +118,3 %, jos kuluva kuukausi ja kalenterivuosi päättyisivät tänään. Jos vertailuindeksi pysyisi muuttamattomana kuluvan kuukauden lopun, tulisi Berkshire Hathawayn tuottaa kirja-arvolleen vuonna 2013 vähintään +35 % saavuttaakseen vertailuindeksin viisivuotistuoton.

Kirittävää on liikaa, sillä Berkshire Hathawayn Q3-osavuosikatsauksen mukaan yhtiön osakekohtainen kirja-arvo kasvoi kuluvan tilikauden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana vain +10,4 %. Buffettin johtamassa sijoitusyhtiössä ei tapahdu ihmeitä kolmessa kuukaudessa, joten peli näyttää selvältä.

Buffett totesi viime kevään vuosikirjeessään, että Berkshire Hathawayn suhteellinen suoritus on vertailuindeksiin nähden parhaimmillaan yleensä silloin, kun markkinat eivät ole nousussa. Buffettin veneessä kannattaa siis olla etenkin silloin, kun valtamerellä myrskyää. Hän muotoilee asian sijoittajakirjeessä seuraavin sanoin:

“Our relative performance, however, is almost certain to be better when the market is down or flat. In years when the market is particularly strong, expect us to fall short.” 

(Berkshire Hathawayn suhteellinen suoritus on lähes varmasti parempi silloin, kun markkinat laskevat tai kehittyvät tasaisesti. Niinä vuosina kun osakemarkkinat kehittyvät erityisen hyvin, voit odottaa meidän jäävän jälkeen.)

Vaikka Warren Buffettin luotsaaman sijoitusyhtiön performanssi on jäämässä historiallisella tavalla jälkeen vertailuindeksistä ensi kertaa koskaan viisivuotiskaudella, on tunnelin päässä näkyvissä muunkin kuin vastaantulevan junan valoa. Uskaltaisin asettaa todella suuren panoksen Buffettin puolesta vuonna 2014 alkavalle viisivuotiskaudelle, jonka aikana yleinen markkinakehitys omaa nousupotentiaalia lähinnä pörssiyhtiöiden kollektiivisen nettotuloskertymän kasvun kautta.

Enää globaaleilla osakemarkkinoilla ei ole tilaa samanlaiselle arvostuskertoimien nousulle, jonka olemme kokeneet päättyvällä viisivuotiskaudella. Tämä ei johdu siitä, että yhtiöt olisivat huonoja. Syy liittyy keskeisimmin siihen, että pörssiyhtiöiden keskimääräisiin kannattavuuksiin ja nettovarallisuuksiin nähden lasketut arvostukset olivat niin alhaisia tarkasteluajanjakson alkuhetkellä lamavuonna 2009.

Vuodesta 2014 alkava viisivuotiskausi käynnistyy arvostuskertoimien näkökulmasta katsoen tilanteessa, jota leimaa jo koettu monivuotinen ja luonteeltaan poikkeuksellisen tuntuva osakemarkkinoiden elvyttäminen. Siksi voittokertoimet ovat erittäin vahvasti Berkshire Hathawayn puolella viisivuotiskaudella 2014–2018. Pitkällä aikavälillä parhaat maratoonarit – kuin myös yritysjohtajatkin – erottuvat heikommistaan silloin, kun ulkoinen markkinaympäristö ei tarjoa menestykseen tukeaan. Multippeliekspansio tuskin jatkuu yhtäjaksoisesti kokonaista vuosikymmentä.

Kirjoittajan toisen sijoituskirjan Hajauta tai hajoa (311 s.) myynti on alkanut!

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittujen yhtiöiden osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.12.2013 18:34

1.197 ^ 3.85 = 2, joten kyllä Buffettilla keskimäärin vajaa 4 vuotta on mennyt 100% tuottoihin. 1.094 ^ 7.75 = 2, ja S&P:llä vajaa 8 vuotta. Buffett siis edennyt tuplanopeutta indeksiin nähden. Ja vieläkö joku väittää että indeksiä ei voi voittaa? Väite on järjetön jo sen takia, että noin puolien indeksin osakkeista täytyy edetä keskimääräistä nopeammin. Indeksistä kuin indeksistä on historiallisiin tuottoihin ja muuhun tietoon perustuen helppo heittää yli laidan puolet firmoista, ne jotka lähinnä tekee tappiota tai nollatulosta. Indeksin voittavan salkun rakennus siis ei ole vaikea temppu. Vaikeampaa on kenties uskoa ja pysyä näkemyksessään eikä sortua pelaamaan pikavoittojen toivossa.