Warren Buffett ostaa laatuyhtiö Heinzin kalliilla

Berkshire Hathaway ilmoitti eilen osallistuvansa ketsupeistaan tunnetuksi tulleen Heinzin (HNZ) osakekannan ostohankkeeseen yhdessä 3G Capitalin kanssa. Buffettin johtama ostajakunta tarjoaa Heinzin osakkeesta $72.50, mikä on noin 19 prosenttia enemmän kuin osakkeen viimeisin kaupankäyntikurssi ($60.48) ennen tarjouksen julkistamista. Kauppasumma on velat mukaan lukien 28 miljardia dollaria, mikä on kaikkien aikojen suurin yritysjärjestely elintarvikealalla.

Päädyin kirjoittamaan tämän merkinnän, koska Warren Buffettin sijoitusfilosofia vastaa ostokohteiden haarukoinnin osalta hyvin pitkälle omaani. Tai oikeastaan olisi realistisempaa sanoa, että omani vastaa hänen filosofiaansa. Tarkastelen näin ollen lyhyesti sitä, miksi Berkshire Hathaway päätyi ostamaan Heinzin.

Alkuun on todettava, että esimerkiksi minun tähtäimessäni olevien ostokohteiden määrä on tuhatkertainen suhteessa Warren Buffettin vastaavaan skaalaan. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että toisella meistä on paljon rahaa. Kun salkussa oleva ostovoima on kymmeniä miljardeja dollareita, ei salkunhoitajan ole mielekästä analysoida esimerkiksi Trainers’ Housea tai Talvivaaraa. En tosin ole vakuuttunut, että mainittuja yhtiöitä kannattaisi jäädä kovin pitkäksi aikaa tutkimaan pienemmälläkään salkulla.

Joka tapauksessa myös Buffett löytää ostokohteita mutta rajallisen määrän. Lähtökohtana on kartoittaa ensin yhtiöt, joiden liiketoiminta on ymmärrettävää. Tämän lisäksi yhtiön tuotteilla ja palveluilla tulee olla ajatonta kysyntää, koska ilman asiakkaita ei ole kauaa myöskään yhtiötä. Erityisesti yhtiön kilpailuetu – eli se tekijä, minkä avulla yhtiö erottautuu markkinoilla asiakkaiden silmissä kilpailijoistaan – on usein ratkaiseva.

Edellä listattujen tekijöiden yhteisvaikutuksesta syntyy perusteltu arvio siitä, kuinka laajaa ja kannattavaa liiketoimintaa yhtiö todennäköisesti harjoittaa viiden, kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden päästä nykyhetkestä. Viimeisen silauksen sijoituspäätökselle antaa luonnollisesti osakkeen hinta, joka kertoo sijoittajalle, paljonko yhtiökohtaisesta laadusta joutuu maksamaan arvostuskertoimien valossa.

Jos osakkeen markkinahinta on pienempi kuin yhtiön todellinen arvo ja pitkän aikavälin ansaintapotentiaali, tulee sijoittajan lähtökohtaisesti ostaa yhtiön osakkeita. Sen sijaan liian korkeilla arvostuskertoimilla noteeratusta osakkeesta on haastavaa saada tuottoa, vaikka yhtiö olisi maailmanluokkaa.

Lienee asiallista esittää pari yksityiskohtaisempaa sanaa Heinzista yhtiötasolla. Konsernin liikevaihto on kasvanut orgaanisesti eli yritysjärjestelyjen vaikutuksesta puhdistettuna jo 30 vuosineljännestä peräkkäin. Toisin sanoen yhtiön liiketoiminta on laajentunut yhtä soittoa miltei 8 kalenterivuotta ilman yskähtelyjä. Matkan varrelle ovat osuneet esimerkiksi finanssikriisi ja eurokriisi, joten jonkinlaista iskunkestävyyttä on välittömästi havaittavissa.

Omasta puolestani voin sanoa, että Heinzilla on hyvin korkealaatuiset tuotteet ja poikkeuksellisen vahva tavaramerkki. Henkilökohtaisesti en laittaisi ranskalaisten kylkeen Pirkkaa, vaikka sitä saisi hakea marketista ilmaiseksi. Jopa 3-vuotias tyttäreni jättää nykyään Pikkumyy-ketsupin varsin kiltisti kaupan hyllyyn, koska siitä ei olisi mitään iloa enää lautasella.

Loistava tuotetarjonta luo varsin ymmärrettävällä tavalla mahdollisuuden periä asiakkailta korkeampia tuotehintoja kuin kilpailijat keskimäärin. Tämä kohentaa yhtiön kannattavuutta, koska esimerkiksi ketsupin valmistuskustannukset eivät päätä huimaa. Tosin Heinz joutuu käyttämään markkinointiin merkittävästi varallisuuttaan, mutta parhaimmillaan sekin lisää vain merkkiuskollisuutta. Kyseessä on muutoinkin varsin matalan yksikköhinnan kuluttajatuote, jonka kysynnän voidaan ennakoida olevan melko tasaista suhdannesyklin yli.

Taloudellisen track recordin perusteella Heinz on myös erittäin hyvin johdettu yhtiö. Tämä on yritysostajan näkökulmasta tärkeää, koska Buffett tuskin itse siirtyy ketsuppilinjan vartijaksi. Yrityskauppaan sisältyvät näin ollen olennaisina osina myös toimiva johto ja yrityskulttuuri. Ne tulevat Buffettille uskoakseni erinomaisen laadukkaina.

Buffettin johtaman Berkshire Hathawayn näkökulmasta on olennaista, että Heinz laajentuu voimakkaasti kehittyvillä markkinoilla. Viime vuonna USA:n ulkopuolisten nopeasti kasvavien markkinoiden osuus Heinzin myynnistä oli 21 prosenttia – tänä vuonna konserni ennustaa osuuden nousevan jo 25 prosenttiin. Tämä sopii hajautuksen perspektiivistä erinomaisesti juuri Berkshire Hathawaylle, jolla on muutoin varsin USA-orientoitunut sijoitusportfolio.

Heinzista voi edellä esitettyyn viitaten tehdä vain yhdenlaisen johtopäätöksen: yhtiö on äärimmäisen laadukas ja kilpailukykyinen. Palataan kuitenkin vielä lyhyesti takaisin Warren Buffettin sijoitusfilosofiaan, johon sisältyy potentiaalisten ostokohteiden valitseminen neljän kriteerin kautta:

”We select our marketable equity securities in much the way we would evaluate a business for acquisition in its entirety. We want the business to be one (a) that we can understand; (b) with favorable long-term prospects; (c) operated by honest and competent people; and (d) available at a very attractive price.”

Heinzin kohdalla Buffettin ostointoa on varmasti vauhdittanut se tosiasia, että hän saa määräysvallan koko yhtiössä – esimerkiksi toisesta maailmanluokan kuluttajatuoteyhtiöstä, The Coca-Cola Companysta, Buffettin johtama yhtiö omistaa ”vain” hieman alle 10 prosenttia.

On ehdottomasti päivänselvää, että Heinz täyttää yhtiötason ominaisuuksiltaan edeltävän sitaatin kolme ensimmäistä laatukriteeriä. Rohkenen olla kuitenkin täysin eri mieltä viimeisen kriteerin osalta: $72.50 osakekohtaisella kauppasummalla laskettu P/E-luku asettuu yli 20 tasolle. Tähän viitaten on korostettava, että kaavassa tulos vastaa parhaillaan yhtiökohtaista ennätystasoa. Eikä unohtaa saa myöskään sitä, että Heinzin tuloskunnon kasvuvauhti on maltillinen: viimeisten viiden vuoden aikana keskimääräinen osakekohtainen tulosparannus on ollut noin 5,5 prosenttia.

Hinta on siis lopulta ainoa tekijä, joka minua tässä kaupassa hiertää. Sijoituksen turvamarginaali, jos sellaista tämän järjestelyn osalta on edes olemassa, piiloutuu ainakin hyvin vaikeasti havaittavaan muotoon.

Kirjoittajan toisen sijoituskirjan Hajauta tai hajoa (311 s.) ennakkomyynti on alkanut!

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja ei ole koskaan omistanut Heinzin osakkeita. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Kuvamateriaalin lähde theforkandtheroad.com.

 

Kommentit:

Dan Naumov· 29-vuotias

Hei, kirjoituksesi täysin missaa sen todella tärkeän seikan että Buffetin osuudesta vain 1/3 on equitya. 2/3 hänen sijoituksesta on preferred shares joille maksetaan 9% takuuosinko.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.02.2013 01:35

Onkohan mediaorja edes maistanut pirkka ketsuppia? Jotenkin paistaa näistä Buffetin viimeaikaisista sijoituksista vanhuus jo taustalla vai esittäkää oikeasti sellainen yhtiö johon WB olisi lähtenyt all in meiningillä mukaan?