Warranttivuosi 2011

Näin vuoden päättyessä on tapana koota yhteen kuluneen vuoden merkittävimmät tapahtumat. Kannanpa siis korteni kekoon minäkin. Millainen oli siis vuosi 2011 johdannaissijoittajan näkökulmasta? Tässä yhteydessä tarkoitan johdannaisilla erilaisia suomalaisissa pörsseissä listattuja tuotteita, kuten warrantit, turbowarrantit, minifutuurit ja bull&bear-sertifikaatit.

Varmasti suurin asia Suomen johdannaismarkkinoilla oli NDX-johdannaispörssin voimakas markkinaosuuksien kaappaus Nasdaq-OMX:ltä.  Joulukuussa 2010 NDX:n osuus yhteenlasketusta johdannaisvaihdosta oli noin 22%, mutta marraskuussa 2011 jo 67%. Varsin oleellinen muutos kieltämättä. En pohdiskele nyt syitä tuohon markkinaosuuden muutokseen, mutta palaan asiaan ensi vuoden puolella. Eittämättä NDX:n mukaantulo markkinoille on tuonut selvää piristystä johdannaiskauppaan, joka olikin jo huolestuttavasti kuihtumassa kokoon parin edellisen vuoden aikana.

Toinen asia, joka muistetaan kuluneesta vuodesta on loppukesän ja syksyn voimakas turbulenssi. Se toi mukanaan mm. huiman volatiliteetin nousun. Esimerkiksi DAX-indeksiin pohjautuvien optioiden implisiittistä volatiliteettiä kuvaava VDAX oli heinakuussa 15%, kun se oli syyskuussa jo yli 45%. Tämä aiheutti päänvaivaa etenkin tavallisiin plain vanilla –warrantteihin sijoittaville. Jos sattui omistamaan putteja (myyntiwarrantteja) elokuun alussa, niin hyvinhän siinä kävi: kurssilaskun lisäksi volan nousu kasvatti voittoja. Jos taas yritti ottaa pohjalta calleja (ostowarrantteja), niin volan tippuminen söi callen arvoa, vaikka kurssit nousivatkin. Pystyi siis aivan helposti tekemään turskaa, vaikka näkemys olisikin ollut oikea.

Markkinoiden levottomuus toi mukanaan myös toisen asian: turbowarrantteja ja minifutuureita knokkaili jatkuvalla syötöllä. Liikkeellelaskijat pysyivät kiireisinä, kun heidän piti lanseerata uusia tuotteita knokanneiden tilalle lähes päivittäin. Minulle tulee sähköpostiin tiedotteet knokanneista tuotteista ja uusista listauksista. Joinain päivinä ei postilaatikossani juuri muita viestejä ollutkaan.

Yksi kuluneen vuoden kiinnostavista asioista on ollut lisääntynyt kiinnostus hyödykkeisiin. Mm. kullan, hopean ja öljyn voimakkaat liikkeet ovat saaneet sijoittajat seuraamaan osakemarkkinoiden lisäksi myös raaka-ainemarkkinoita. Myös liikkeellelaskijat ovat olleet hereillä ja lanseeranneet huomattavan määrän hyödykkeisiin pohjautuvia johdannaisia. Suurin vaihto tehdään silti edelleen DAX-indeksiin pohjautuvilla instrumenteilla.

Suomen johdannaismarkkinoilla on ollut vain viisi liikkeellelaskijaa (Commerzbank, Danske bank, Handelsbanken, Nordea ja Royal Bank of Scotland), joten uuden toimijan mukaantulo on aina tervetullut tapahtuma. Citi laski liikkeelle ensimmäiset turbonsa ja minifutuurinsa marraskuun lopulla. Kovin suurta markkinaosuutta Citi ei ole onnistunut vielä haalimaan, mutta sijoittajan kannalta uusi liikkeellelaskija on ilman muuta hieno asia.

Kulunut vuosi ei siis ole ollut todellakaan tylsä. Omalta kannaltani toivoisin, että tuleva vuosi olisi yhtä mielenkiintoinen, mutta ymmärrän kyllä, että moni muu toivoisi markkinoiden jo vakautuvan. Oli toiveet tuon suhteen sitten mitä hyvänsä, niin joka tapauksessa toivotan kaikille lukijoille tuottoisaa vuotta 2012.

/Erkki Fadjukoff

Käydäksesi kauppaa warranteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit