Vuotaako Oralin heppoinen ostotarjous – suuromistaja veti pois tukensa?

14. huhtikuuta Oral Hammaslääkärit Oyj tiedotti sijoittajille, että CapManin hallinnoimien rahastojen määräysvallassa oleva yhtiö kertoi tekevänsä julkisen ostotarjouksen kaikista Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakkeista hintaan 6,40 euroa osakkeelta. Tarjoushinta on noin 9,0 prosenttia korkeampi kuin tarjouksen kohteena olevan yhtiön osakkeiden kaupankäynnin päätöskurssi 5,87 euroa NASDAQ OMX Helsingissä viimeisenä kaupankäyntipäivänä ennen ostotarjouksen julkistamista.

Oral Hammaslääkärit Oyj:n 24. huhtikuuta päivätyn tiedotteen mukaan yhtiöstä tehdyn ostotarjouksen hyväksymisaika alkoi 25.4.2014 klo 9.00. Alkuperäisen tiedon mukaan tarjousaika päättyy 16.5.2014 klo 16.00, jollei aikaa jatketa.

Viime viikolla, 7. toukokuuta Oral Hammaslääkärit Oyj tiedotti (korostus minun), että

”Renideo Holding Oy:n omistus Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakkeista ylittää ehdollisen julkisen Ostotarjouksen toteutuessa 50 prosentin rajan Oral Hammaslääkärit Oyj:n kokonaisosakemäärästä sekä kokonaisäänimäärästä. Lisäksi Renideo Holding Oy:n julkiseen ostotarjoukseen Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakkeista liittyvät ilmoitukset tuesta ostotarjoukselle, jollei korkeampaa hintaa ole saatavissa, vastaavat 11,21 prosenttia Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakekannasta ja äänimäärästä.”

Eilen, 12. toukokuuta päivätyn tiedotteen mukaan (korostukset minun), että

“Atine Group Oy:n ja Juha Korhosen peruuttamaton ja ehdoton sitoumus hyväksyä Renideo Holding Oy:n julkinen Ostotarjous Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakkeista vastaa 45,34 prosenttia Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakekannasta ja äänimäärästä. Lisäksi Renideo Holding Oy:n julkiseen ostotarjoukseen Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakkeista liittyvät ilmoitukset tuesta ostotarjoukselle, jollei korkeampaa hintaa ole saatavissa, vastaavat 10,11 prosenttia sekä muut ostotarjouksen hyväksynnät 12,06 prosenttia Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakekannasta ja äänimäärästä. Nämä kattavat yhteensä 67,51 prosenttia Oral Hammaslääkärit Oyj:n kokonaisosakemäärästä ja kokonaisäänimäärästä.”

Oral Hammaslääkärit Oyj:n suurimpien osakkeenomistajien luettelo näytti huhtikuun lopussa seuraavalta. Vertailemalla yhtiön viime päivien tiedotteita keskenään on mahdollista arvella, että ostotarjouksen tekijöihin liittyvät tahot pois lukien Oralin 10:nneksi suurin yksittäinen osakkeenomistaja on viime päivien aikana vetänyt pois tukensa tämänhetkiseltä ostotarjoushankkeelta.

Perustan näkemyksen siihen, että mainitulla sijaluvulla huhtikuun lopussa ollut yksittäinen osakkeenomistaja hallitsi hyvin tarkasti nyt havaittua, puuttuvaa tukijoiden omistusosuutta koko yhtiöstä. Prosenttiosuus vastaa käytännössä raportoitua eroa yhtiön viime viikon ja tämän viikon tiedotteiden välillä.

Edellä yhtiön 12. toukokuuta päivätystä tiedotteesta otetun lainauksen alkuosa korostaa, että ainoastaan yhtiön kaksi suurinta omistajaa ovat antaneet alun perin ”peruuttamattoman ja ehdottoman sitoumuksen”, joten käytännössä yksittäisen suuromistajan vetäytymisen ostotarjoushankkeen tukijoukoista pitäisi olla nykytiedoin täysin mahdollista. Se toki vaikeuttaisi merkittävästi tarjouksen läpimenoa.

Vaihtoehtoisena, joskin mielestäni erittäin epätodennäköisenä selityksenä tukensa ilmaisseiden omistajien prosenttilukeman muutokselle viime viikosta on mahdollista, että Oral Hammaslääkärit Oyj:n 10:nneksi suurin yksittäinen omistaja, tai vaihtoehtoisesti kaksi yhtiön TOP 20 -omistajaa yhdessä, olisi myynyt osakkeensa ostotarjouksen tekijälle viime päivien aikana. Uskoakseni tämä skenaario olisi kuitenkin toteuduttuaan ilmoitettu yhtiön tuoreimmassa tiedotteessa erikseen.

Kaiken kaikkiaan Oral Hammaslääkärit Oyj:stä tehdyllä heppoisella ostotarjouksella ei näytä olevan vetovoimaa, sillä yhtiön tiedotteen mukaan ainoastaan 12,06 prosenttia tavanomaisista piensijoittajista on tarttunut tarjoukseen. Hammaslääkäritermein: muovipaikat irtoavat, kun taas amalgaami pitää pintansa. Analogia pätee huonoon ja reiluun ostotarjoukseen.

Kun ostotarjouksen tekijällä on hallussaan vaivaiset 67,51 prosenttia kohdeyhtiön osakkeista ja äänistä vain neljä päivää ennen tarjousajan päättymistä, pidän erittäin todennäköisenä, että tarjouksen tekijä ei tule saavuttamaan alkuperäiseen tavoiteaikaan mennessä yli 90 prosentin omistusosuutta Oral Hammaslääkärit Oyj:stä, mikä oikeuttaisi ostajan lunastamaan yhtiön vähemmistöosakkaat ulos osakeyhtiölain 18 luvun perusteella.

Lopuksi on vielä todettava, että mahdollinen suuromistajan vetäytyminen ostotarjouksen tukijoukoista on kätketty hissukseen rivien väliin. Yhtiö ei mainitse tiedotteessaan erikseen sanallisesti, että ostotarjoushanketta tukevien omistajien prosenttiosuus on laskenut edellisestä tiedotteesta. Toki on ymmärrettävää, että tällaisen tiedon korostaminen olisi ostotarjouksen tekijöille kuin hampaan irrottaminen ilman puudutusta. Tiedon selkokielinen kertominen olisi kuitenkin piensijoittajan kiistaton etu hänen arvioidessaan ostotarjouksen toteutumisen todennäköisyyttä. On näin ollen selvää, kenen etuja minimalistinen viestintä palvelee parhaiten.

Piensijoittajan näkökulmasta on valitettavaa, että ostotarjousprosessin kehityksen kokonaiskuva hahmottuu vasta tutkimuskeinoin. Vähemmistöomistajaa kunnioittavilla arvopaperimarkkinoilla näin ei tietenkään pitäisi olla, vaan yhtiön viestinnän tulisi automaattisesti ja avoimesti edistää kaikkien osakkeenomistajien etua.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei ole koskaan omistanut Oral Hammaslääkärit Oyj:n osakkeita. Teksti sisältää suoria lainauksia yhtiön tiedotteista. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
13.05.2014 10:28

Kiitos Jukka, erinomaista analyyttistä sekä journalistista työtä!

Nimetön
Nimetön
18.05.2014 23:36

Onneksi jo tehdyn suostumuksen voi perua näiden jäljellä olevien kahden viikon aikana. Sehän vasta olisikin hauskaa jos joutuisivat tiedottamaan että ostotarjouksen hyväksyneiden määrä alittaa 2/3 kaikista osakkeista ja äänistä.

Nordnetissä suostumuksensa voi halutessaan perua nettipankin kautta.