Vuosikertomus kertoo tulevasta

Olen löytänyt vuosikertomukset aivan liian myöhään, vasta muutama vuosi sitten. Vuonna 2010 ilmestyneessä kirjassani (yhdessä Emilia Kullaksen kanssa) Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta, kirjoitimme, että vuosikertomukset ovat tilinpäätöksentekijöille se mukavin osa, ”koska siinä saa rauhassa maalailla tulevaisuutta ja mietiskellä edellisen vuoden tapahtumia”.

Ehkä tämä lause jäi vaivaamaan alitajuntaani ja sai minut lukemaan vuosikertomuksia uusin silmin – tai sitten maailma on finanssi- ja eurokriisin myötä vain muuttunut. Tai sitten vain minä olen muuttunut. Nyt olen sitä mieltä, että pienelle sijoittajalle vuosikertomus on ensiarvoisen tärkeä sijoittajatietopaketti.

Miksi?

Siksi, että vuosikertomus kertoo, minkälaisin silmin yritys ja sen ihmiset itse katsovat itseään ja minkälaisena he näkevät maailman ja tulevaisuuden.

Minä haluan sijoittaa sellaisiin yrityksiin, joita ymmärrän, ja joiden toimintaan luotan. Vuosikertomus osavuosikatsausten ohessa on selkeä kunnon lähde pysyä kärryillä yrityksen strategiasta ja tulevaisuudensuunnitelmista.

Tässä mielessä vuosikertomuksen merkitys korostuu nyt entisestään. Vuoden alussa voimaan tulleen Uuden arvopaperimarkkinalain mukaan yritysten ei enää tarvitse kertoa tulevaisuudennäkymistään osavuosikatsauksissaan tai edes tilinpäätöstiedotteessa (http://www.finanssivalvonta.fi/fi/Listayhtiolle/Pages/Default.aspx). Riittää, että niistä kerrotaan vuosikertomuksessa.

Voi olla, että yritykset jatkavat avointa linjaansa uudesta laista huolimatta – EU tasolla tulevaisuusnäkymiä ei ole vaadittu ennenkään, tämä on suomalainen piirre. Edelleenkään laki ei kiellä kertomasta tulevaisuudesta. Johdonmukaisuuteen se kuitenkin ohjaa: Jos kerran kertoo, niin on tehtävä jatkossakin. Ja jos eurooppatasoinen niukkasanaisuus tarttuu, jäljelle jäävät vain vuosikertomukset.

Toisin kuin muutama vuosi sitten kirjoitin, vakavasti otettavissa vuosikertomuksissa (eli vakavasti otettavissa yrityksissä) ei juuri maalailla ja faktat ovat oikein, myös ne epämiellyttävät. Vuosikertomukset ovat täyttä tavaraa.

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit