Siirry pääsisältöön

Vuosi osakemarkkinoilla päättyi juhliin | Smart-salkkujen kuukausiraportti 12/2019

Vuosikymmen päättyi osakemarkkinoilla ilotulitukseen, kun kaikki globaalit indeksit nousivat vahvasti Q4 aikana, suurin osa uusin ennätyslukemiin. Parhaiten koko vuonna kehittynyt pörssi löytyy Venäjältä (n. 50 %). USA:n osakemarkkinan laajamittainen nousu (n. 30 %) kasvatti eniten globaalien osakkeiden markkina-arvoa, joka on nyt yhteensä noin 87 biljoonaa dollaria.

Kaikki muutkin omaisuusluokat tarjosivat tuottoja vuonna 2019. Tämä on varsin harvinaista, sillä negatiivinen korrelaatio omaisuusluokkien välillä johtaa keskimäärin siihen, että niiden tuotot eroavat toisistaan yhden vuoden tarkasteluperiodilla.

Smart-salkkujen näkökulmasta kaikkien omaisuusluokkien positiiviset tuotot olivat hyvä asia, vaikkakin tuotot painottuivat tammi-kesäkuulle, kun toisen vuosipuoliskon aikana korot ja hyödykkeet nakersivat osakemarkkinoilta saatuja tuottoja.

Smart-salkkujen tuotot1 vuosiJoulukuussa
Nordnet Smart 5+2,81 %-0,26 %
Nordnet Smart 10 +8,62 %+0,26 %
Nordnet Smart 15 +16,91 % +1,65 %
Kurssitiedot päivitetty 15.01.2020

Omaisuusluokkien tuotot joulukuussa

Loppuvuoden vahvaan osakemarkkinakehitykseen vaikuttivat useat tekijät. Yhdysvaltojen ja Euroopan uudet makroluvut kirkastivat vuoden mittaan heikentynyttä makrokuvaa. Teollisuuden sekä palvelualan indikaattorit ovat jälleen kääntyneet nousuun huolimatta siitä, että tietyiltä aloilta on saatu uutisia laajoistakin irtisanomisista. Työttömyysaste laski kuitenkin koko vuoden 2019 ajan. Kaiken kaikkiaan välittömän taantuman riskin arvioidaan vähentyneen ja sen seuraksena markkinoiden luottamus on lisääntynyt.

Joulukuussa kahta merkittävää geopoliittista riskiä, ​​jotka rasittivat osakemarkkinaa koko vuoden ajan, lievennettiin tai ainakin vähennettiin: nämä olivat Brexit ja Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota. Konservatiivisen puolueen ja pääministerin Boris Johnsonin ylivoimaisen voiton jälkeen Ison-Britannian Brexit-siirtymäkausi voi nyt alkaa ja kauppasopimuksesta neuvotellaan rauhanomaisesti vuonna 2020. Punta ja osakemarkkinat nousivat vaalien jälkeen, kunnes siirtymäajan rajaaminen vain vuoden 2020 loppuun aiheutti pienen takaiskun osakkeille. Yhdysvaltojen ja Kiinan välisessä kauppasodassa päästiin ensimmäisen vaiheen sopimukseen, mikä johti joulukuussa suunnitellun tariffikorotuksen perumiseen. Yhdysvallat ei myöskään määrännyt uhkailemiaan tullimaksuja eurooppalaisille autoille. Kauppasodan eskaloitumisen vaara pieneni ja rauhoitti osakemarkkinoita.

Globaalit osakemarkkinat menestyivät hyvin joulukuussa ja päättivät vuoden 28 % nousulukemiin. USA-osakkeet ohjasivat kehitystä, ja laaja S&P 500 -indeksi tuotti vuoden aikana peräti 32 %. Tiiviisti perässä seurasi Eurooppa 28%:n tuotolla. Kehittyvien markkinoiden indeksit nousivat 19 %, josta 12 %:ia syntyi viimeisellä neljänneksellä. Varsinkin Venäjä antoi vahvan panoksen (n. +50 %). Kaiken kaikkiaan 2019 oli erittäin hyvä osakevuosi, varsinkin kun otetaan huomioon kaikki epävarmuustekijät ja ennätyspitkä talouden nousukausi, joka on jatkunut jo 11 vuoden ajan.

Velkakirjamarkkinat laskivat hieman ilman merkittäviä valuuttavirtoja keskuspankeista. Korkokäyrä muuttui jyrkemmäksi parempien talousennusteiden seurauksena. Negatiivisesti kehittyneillä velkakirjoilla oli vaikutusta erityisesti korkosijoituksia painottavaan Smart 5 -salkkuun.

Hyödykkeillä oli hyvä kuukausi ja ne kasvattivat Smart-salkkujen tuottoja. Öljyn hinta nousi OPEC+:n tuotantorajoituksien seurauksena. Kullan hinta jatkoi nousutrendissä, huolimatta korkojen ja osakemarkkinoiden noususta. Smartien faktorisijoituksiet tuottivat negatiivisesti, kun kaikki faktorit lukuunottamatta laatua kehittyivät negatiivisesti.

Aloita sijoittaminen Nordnet Smart-salkkuihin

Lue lisää rahastojen sijoitusstrategiasta ja niiden sijoituskohteista.

Lue blogi: Näin Nordnet Smart -salkut sijoittavat – katso lista sijoituskohteista

Katso video: Nordnet Smart -salkut 5 minuutissa

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
21.01.2020 14:08

SMART15 häviöllä Helsingin pörssille viimeisen vuoden ajalta, usealla prosenttiyksiköllä!

Haluaisiko Nordnet kehumisen sijaan kommentoida miksi SMART15 on kehittynyt noin huonosti??

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.01.2020 19:17

Onko? Eikös OMXHPI ole ~-5% vs SMART 15 tästä vuosi kun katsotaan?