Siirry pääsisältöön

Vuosi 2019 on muutosten vuosi veronmaksajalle – nettinatiivi pärjää, entä muut?

Suurimmat muutokset verotuksessa ovat viime vuosina koskeneet verotusmenettelyä. Ensimmäisenä se tuntui ja näkyi Verohallinnossa, jonka organisaatio, työkalut ja toimintatavat ovat täysin muuttuneet. Nyt muutokset alkavat näkyä myös veronmaksajien arjessa.

Palkansaajien ja eläkeläisten verokorttia on yksinkertaistettu. Yksinkertainen verokortti antaa palkansaajalle ja eläkeläiselle joissakin tilanteissa mahdollisuuden suunnitella, milloin maksaa veronsa. Etua uudistuksesta on niille, joilla on mahdollisuus seurata verotustaan pitkin vuotta ja tarvittaessa muuttaa verokorttiaan. Se taas onnistuu käytännössä vain internetissä. Haittaa muutoksista on niille, jotka eivät osaa, halua tai pysty seuraamaan omaa tilannettaan aktiivisesti.

Palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoitus muuttuu merkittävästi. Keväällä kotiin ei tule täytettäviä lomakkeita eikä veroilmoituksen palautuskuorta. Kotiin tulee vain selvitys verotuksen esitäytetyistä tiedoista.

Sähköisen veroilmoituksen tekijälle tämä ei ole mikään ongelma, pikemminkin etu. Ne, jotka eivät halua, osaa tai pysty sähköisesti veroilmoitustaan täydentämään, joutuvat hankkimaan lomakkeet jostakin, laittamaan lomakkeet itse hankkimaansa kirjekuoreen ja liimaamaan siihen itse maksamansa postimerkin. Veroilmoituksen tekeminen muuttuu siis maksulliseksi.

Paperinen ilmoitus pitää postittaa riittävän aikaisin, koska sen on oltava perillä määräpäivänä. Enää ei riitä, että ilmoituksen jättää postin kuljetettavaksi määräajassa. Jos ilmoitus myöhästyy, se maksaa luonnolliselle henkilölle 50 euroa ja yhtiölle 100 euroa.

Aikaisemmin henkilöiden verotus valmistui 31.10. ja yhteisöiden verotus 10 kuukauden kuluttua tilinpäätöksestä. Jatkossa verotus valmistuu verovelvolliskohtaisesti. Useimpien palkansaajien ja eläkeläisten verotus ilmeisesti valmistuu kesäkuussa 2019, jolloin veronpalautukset maksetaan ja jäännösverot erääntyvät syyskuun alussa. Enää ei ole yhtä päivää, jolloin kansalaisille jaetaan yhteensä miljardeja euroja veronpalautuksia.

Verotuksen joustavaan valmistumiseen liittyy myös verotuksen joustava muuttaminen. Uusien vähennysvaatimusten esittäminen verotuksen valmistumisen jälkeen ei johda enää oikaisumenettelyyn, vaan verovalmistelua jatketaan ja tehdään uusi verotuspäätös.

Jatkossa palkkojen ja muiden suoritusten maksajat ilmoittavat tiedot maksuista tulorekisteriin useimmiten viiden päivän sisällä maksusta. Verottajan ja muiden viranomaisten tiedonsaantia varten rakennettuun järjestelmään on pääsy myös jokaisella veronmaksajalla, tosin vain omiin tietoihinsa.

Tulorekisteri helpottaa työkseen tietoja verottajalle ilmoittavien arkea, mutta aiheuttaa melkoisesti ongelmia satunnaisille suoritusten maksajille. Omat henkilökohtaiset asiat on vielä yksinkertaista hoitaa Omaveron kautta, mutta muiden puolesta toimivilla on edessään kohtuulliset byrokratiatalkoot. Kuolinpesien hoitajien, yhdistysten vastuuhenkilöiden ja omaisten puolesta toimivien tulee hankia valtuutus.

Verotusmenettelyn muutokset helpottavat niiden elämää, joilla on mahdollisuus ja valmius hyödyntää tietotekniikkaa, muut kärsivät. Kaikki kansalaiset ovat Verohallinnon asiakkaita, mutta hallinnon (sähköiset) palvelut saavuttavat vain nettiyhteyden päässä olevat. Olisi reilua jatkaa vanhaa tapaa ja panna palautuskuori esitäytetyn veroilmoituksen mukaan.

Vesa Korpela

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit