Siirry pääsisältöön

Vuodesta 2015 on muodostumassa pienten pörssiyhtiöiden vuosi

Vuoteen 2015 lähdettäessä monien suurien pörssiyhtiöiden osakkeet olivat jo kohtuullisen haastavasti hinnoiteltua ja niiden nousuvara on mielestämme edelleen pääasiassa rajallinen. Kursseja on näkemyksemme nostanut erityisesti suurien sijoittajien siirtyminen yhä voimakkaammin osakkeisiin korkotuottojen ollessa tällä hetkellä käytännössä olemattomia. Pienet pörssiyhtiöt, joihin suursijoittajien on vaikea sijoittaa rajallisen likviditeetin takia, ovat mielestämme piensijoittajien kannalta houkuttelevin ryhmä vuonna 2015. Alkuvuonna nämä osakkeet ovatkin kehittyneet erinomaisesti.

Pienyhtiöt teemamme on alkanut vuonna 2015 erinomaisesti. Ostimme salkkuumme tammikuun loppupuolella Restamaxia ja Etteplania, jotka ovat jo nyt nousseet suunnilleen 26 % ja 32 %. Vaikka nousulukemat ovat rajuja, ovat molempien yhtiöiden arvostustasot edelleen maltillisia. Restamaxin kuluvan vuoden P/E-luku on alle 13x ja Etteplanin noin 13x. Vastaava Restamaxin EV/EBITDA-kerroin on vain 5,4x ja Etteplanin noin 8x. Molemmilta odotetaan selkeää tuloskasvua lähivuosina, joten kertoimet ovat alhaisia ja selvästi alle Helsingin pörssin yleisen arvostustason.

Myös muut salkkumme alkuvuoden suurimmista nousijoista tulevat pienemmistä yhtiöistä. Revenio on noussut vuoden alusta peräti 53 %, Okmetic yli 41 % (+osinko noin 5 %) ja Siili Solutions lähes 24 %. OMX Helsinki 25-indeksi on samaan aikaan noussut vajaat 18 %, joten oikeilla poiminnoilla pienyhtiöstä on saavuttanut merkittävän ylituoton alkuvuonna. Sijoittajien kannalta toteutunutta kurssinousua mielenkiintoisempaa ovat tietenkin arvostustasot ja tulevaisuuden potentiaali. Edellä mainittujen yhtiöiden arvostustasot ovat mielestämme edelleen kohtuullisia suhteessa tulevaisuuden näkymiin ja erityisesti Siilin arvostustaso on edelleen alhainen. Vuoden 2015 ennusteellamme osakkeen P/E on edelleen alle 12x ja EV/EBITDA alle 8x.

Näkemyksemme mukaan vuosi 2015 tulee olemaan erityisen vahva pienille pörssiyhtiöille, jotka ovat viime vuosina suhteellisesti jääneet kokonaismarkkinakehityksestä ja joiden arvostustasot ovat edelleen suuria yhtiöitä houkuttelevampia. Viime vuosina Helsingin pörssin 25-yhtiötä on nostanut selvästi nollakorkoympäristön aiheuttamat paineet, jotka ovat käytännössä pakottaneet suuria sijoittajia (kuten eläkeyhtiöt) osakemarkkinoille tuottojen perässä. Pienien yhtiöiden rajallisen likviditeetin takia sijoitukset ovat kohdistuneet suurempiin yhtiöihin, mikä on puskenut niiden suhteellisia arvostustasoja ylös. Sama kehitys jatkuu jossain määrin edelleen erityisesti EKP:n elvytystoimien takia, mutta arvostustasoerojen noustua pienemmät yhtiöt ovat kehittyneet erityisen voimakkaasti alkuvuonna. Jos yhtiöt pystyvät toimittamaan niihin ladatut tuloskasvuodotukset, on niissä edelleen nousunvaraa.

Uskomme edelleen, että vuonna 2015 yhtiökohtaiset erot tulevat säilymään suurina ja osakepoiminnan merkitys tulee vuoden 2014 tapaan korostumaan. Oman salkkumme sisältöön suhtaudumme luottavaisesti ja uskomme sillä olevan hyvät edellytykset hyvään vuoteen 2015, vaikka indeksitasolla merkittävää nousua ei enää nähtäisikään.

Omistamme osakkeita Restamaxissa, Etteplanissa, Reveniossa, Siilissä ja Okmeticissa.

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki