Vuoden värikkäin yhtiökokous tiistaina

Tiistaina 19.11.2013 pidetään Nokian ylimääräinen yhtiökokous, josta tullee vuoden värikkäin ja osallistujamäärältään kaikkien aikojen suurin yhtiökokous, mutta ennen kaikkea koko Suomen kansantalouden kannalta kohtalokkain kokous. Yllätyksiä tuskin lienee luvassa. Kokous päättänee ylivoimaisella äänimäärällä myydä Nokian matkapuhelinliiketoiminnan edulliseen hintaan Microsoftille. Ilman napinaa kokous ei kuitenkaan suju. Kokouksessa esitettäneen lukuisia puheenvuoroja, jossa kauppaan liittyviä outoja yksityiskohtia puidaan. Seuraavassa esitetään muutamia kysymyksiä, joihin kokousväen olisi hyvä vaatia uskottavia vastauksia.

Microsoft maksaa matkapuhelinliiketoiminnasta 3,79 miljardia euroa ja Nokian patenttien lisensoinnista 1,65 miljardia euroa, eli kaikkiaan 5,44 miljardia. Miten tähän kauppahintaan on päädytty? Se tuntuu varsin alhaiselta verrattaessa moneen muuhun alalla tehtyyn kauppaan verrattuna ja erittäin vaatimattomalta verrattuna siihen hintaan, mitä Nokia maksoi esimerkiksi karttafirmasta Navteqista. Vaikka IT-kuplan aikana maksetut hinnat ovat huono vertailukohde, Microsoftin maksama hinta on vain vaivaiset kaksi prosenttia Nokian markkina-arvosta kesällä 2000.

Amerikkalaiselta J.P.Morganilta on tavanomaiseen tapaan yrityskauppojen yhteydessä pyydetty ns. fairness opinion, jonka mukaan liiketoiminnasta saatava vastike on Nokian kannalta kohtuullinen. Vähääkään kokemusta finanssimarkkinoilta omaava tietää, ettei investointipankeilla ole tapana tuottaa pettymystä sille, joka on valmis maksamaan tällaisesta lausunnosta.

Oliko kiitosta saaneiden Lumia-puhelinten markkinatilanne todella niin toivoton, ettei ollut mahdollisuutta tai uskallusta jäädä odottamaan mahdollista menestystä markkinoilla? Ulkopuolisin silmin näyttäisi, että Windows-puhelimet ovat viimein saaneet nostetta siipien alle ja että markkinaosuuden kehitys olisi saatu käännettyä oikean suuntaiseksi. Microsoft on esittänyt kauniita sanoja Nokian matkapuhelinliiketoiminnan suomalaisista juurista. Onko kuitenkin realistista odottaa, että Microsoftilla olisi perusteltua syytä säilyttää merkittävä määrä työpaikkoja Suomessa kaukana Yhdysvaltain länsirannikolta?

Kaupan yhteydessä ilmoitettiin myös, että Nokia laskee liikkeelle kolme Microsoftille suunnattua vaihtovelkakirjalainaa, joiden konvertointi osakkeiksi tekee Microsoftista Nokian suuromistaja peräti 9 prosentin omistusosuudella. Tälläkö toimenpiteellä haluttiin varmistaa, ettei kukaan muu ostajaehdokas uskalla tehdä Microsoftin tarjousta anteliampaa ostotarjousta?

Stephen Elopin toiminta Nokiassa herättää monta kysymystä. Miksi hän antoi julkisen kuolemantuomion Symbian-käyttöjärjestelmälle, kun tarkoitus oli vielä myydä 150 miljoonaa Symbian-puhelinta? Miksi Nokian kaikki panokset pantiin vain yhden kortin, Windows Phonen varaan? Tämähän sulki käytännössä muut ostajaehdokkaat kuin Microsoft pois kaupankäynnistä heikentäen siten Nokian neuvotteluasemaa. Lisäksi olisi mielenkiintoista tietää, missä määrin matkapuhelinliiketoiminnan myynti kilpailutettiin ennen päätöstä Microsoftin hyväksi.

Miksi Nokian hallitus teki niin hölmön sopimuksen Elopin kanssa, että tämä sopimus takaa Elopille lähtökorvauksena Nokian osakekurssista riippuen 20-30 miljoonaa euroa, vaikka Elopin aikana menetettiin Nokian markkina-arvosta lähes 40 prosenttia? Mistä hyvästä erokorvaus ylipäänsä maksetaan? Eihän Elop saanut potkuja. Jatkossakin hän vastaa Lumia-puhelimista, vaikka palkanmaksu siirtyy Microsoftille. Miksi Elopin sopimusta parannettiin yksipuolisesti matkapuhelinkaupan yhteydessä? Muun muassa kielto palata Microsoftiin poistettiin. Ja lopuksi: miksi Microsoft suostuu keventämään Nokian maksutaakkaa suorittamalla 70 prosenttia Elopin korvauksesta? Microsoftilla ei ole tapana harjoittaa hyväntekeväisyyttä muiden yhtiöiden hyväksi.

Omistamme Nokian osakkeita.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
17.11.2013 21:38

Ottakaa nyt toi iMonookkeli pois kuvituskuvan paikalta

Nimetön
Nimetön
18.11.2013 11:09

Vaikka porukka nauraakin salaliittoteorioille, on minusta aivan selvää, että Elop oli Microsoftin kätyri, joka tuhosi Nokian tarkoituksella myyntikuntoon ja hintaan.

Toisena vaihtoehtona hän oli vain uskomattoman surkea johtaja.

Nimetön
Nimetön
18.11.2013 11:30

No niin Lindströmit, sinne vaan pullakahveille kokoukseen ja listan kysymykset peliin, niin katsotaan menevätkö johdon kahvit ja pullat väärään kurkkuun.

Nimetön
Nimetön
18.11.2013 15:51

Oikein hyviä kysymyksiä. Toivottavasti niihin saadaan edes jonkinlaisia vastauksia, vaikka pelkään, että toimiva johto pyrkii lyhyillä selittelyillä kuittamaan kaiken.

Jos omistaisin osakkeita ja olisin aktiivi, pyrkisin vastaehdotuksilla keskusteluun ja osakkeenomistajien etuuksien maksimointiin.

Onnea kokoukseen.

Nimetön
Nimetön
19.11.2013 06:41

Uskon Elopin tehneen niin hyvää työtä kuin on osannut. Ompahan siinä sivussa maksimoinut omaa palkkaansa ja urakehitystään. Nokian hallitus on antanut viedä itseään kuin pässiä narusssa. Vaihtakaamme hallitus parempaan! Lisää rahoituksen ja strategista osaamista!!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.11.2013 17:37

Hyvinhän noi saivat rahoitettua strategisen katastrtofin ulos.