Vuoden 2012 hyvät ja huonot osakkeet

Otsikkoon pitäisi kenties lisätä, että merkinnässä on kyse osakkeiden track recordeista kuluvan vuoden osalta vain toistaiseksi. Blogimerkintä muodostuu tällä kertaa täysin viihteelliseksi, sillä keskityn yhtiöanalyysin sijaan osakekurssien seuraamiseen. Yleensä siis tarkastelen sijoituskohteita ensin yhtiöstä käsin, minkä jälkeen katson osakekurssista ja arvostustasosta, tuleeko yhtiötä vallitsevalla markkinahinnalla ostaa vai myydä. Teen seuraavassa lyhyen katsauksen vuoden 2012 menestyjäosakkeisiin ja yhtiöihin, joiden osakkeita sijoitussalkusta ei toivottavasti löydy lainkaan.

Käsittelen seuraavassa rajatusti vain suuria kotimaisia pörssiyhtiöitä, joiden osakkeilla on markkinoiden jatkuvassa kaupankäynnissä “riittävä likviditeetti”. Laitan tarkemman käsittelyn pohjaksi OMXH:n kymmenen parhaimman ja huonoimman osakkeen tilastotiedot kurssikehityksen osalta vuoden 2012 alusta lukien (3.8.2012 päätöskursseihin asti).

Nousijat

Konecranes +46.15%
Nordea Bank +30.54%
Nokian Renkaat +27.01%
Kone +26.31%
Tieto +24.64%
Pohjola Pankki A +22.44%
Stockmann B +21.04%
YIT +19.95%
Sampo A +16.74%
Wärtsilä +13.35%

Aloitetaan valikoiva ja lyhyt analyysi Konecranesista. Olen pitänyt yhtiötä jo kauan äärimmäisen hyvin hallinnoituna, sillä yrityksen toimiva ja entinen johto omistavat merkittävän määrän yhtiöstä. Näin ollen on mielestäni selvää, että he huolehtivat osakkeenomistajien tuottovaatimuksen toteutumisesta yhtiössä. He myös tietävät asemansa ja kokemuksensa perusteella, mikä on yhtiön tulonmuodostuspotentiaali pitkällä tähtäimellä. Tai ainakin heillä pitäisi olla paremmat edellytykset perusteltuun arvioon kuin yhtiön ulkopuolisilla henkilöillä. Edellä esitettyyn viitaten Konecranesin kurssinousu ei ole ihme, sillä yhtiön johto viestitti osakkeen aliarvostusta vuoden 2011 aikana ostamalla melko suuren määrän omia osakkeitaan. Olin itsekin lähellä ostaa yhtiön osakkeita viime syksynä, mistä kirjoitin joulukuussa 2011.

Nokian Renkaiden osalta kurssinousu on ollut toistaiseksi reipasta mutta silti vaisua suhteessa yhtiön liiketoiminnan ja tuloksen kasvuun. Ensi viikon keskiviikko (8. elokuuta) tuo selkeyttä yhtiön loppuvuoden näkymiin. Tämä saattaa olla positiivinen katalyytti, joka poistaisi käsijarrun railakkaan kurssinousun tieltä. Myös vahvistuvat tiedot uudesta tuotantolaitoksesta Serbiaan tuntunevat ensin kurssikehityksen positiivisten ajureiden puolella. Tarkkaavaisimmat osakekurssin seuraajat huomaavat, että yhtiön markkina-arvo on tällä hetkellä lähes 20 prosenttia alhaisemmalla tasolla kuin toukokuun alussa, jolloin yhtiö julkisti Q1/12-osavuosituloksensa.

Hyvin tuottaneiden osakkeiden joukossa on myös Sampo, joka julkaisee puolivuotistuloksensa niin ikään ensi viikon keskiviikkona (8. elokuuta). Kirjoitin yhtiöstä aiemman blogimerkintäni kommenteihin seuraavasti: “Nordea täräytti selvästi odotuksiani – ja myös markkinoiden – paremman tuloksen, josta 21,3% valuu Sampon laariin. Q2/2012 aikana Nordea tulouttaa Sampolle ennätyksellisen tulovirran, kun asiaa tarkastellaan Sampon Nordea-omistajuuden ajalta. Aivan yhtä tärkeä on kuitenkin myös Sampon vahinkovakuutus eli If. Tämän osalta en murehtisi lainkaan, sillä yhtiön pääkilpailija Gjensidige löi pöytään mielettömän hyvät luvut Norjassa. Samoin Topdanmarkin johto on vakuutellut markkinoiden jatkuvan P&C:lle suotuisana. Mandatum Life on (onneksi) merkitykseltään Sampon tulokseen vähäisin, sillä heidän osaltaan en ihmettelisi edes tuloksen hienoista laskua edellisvuoteen nähden. Odotan siis Sampolta todella hyvää toteumaa Q2:lta ja myös H2/12:lta. 0,60 euron kvartaalit eivät ole lainkaan mahdottomuuksia (ennustamatta kuitenkaan tämän enempää). Sampo on nyt vahvempi kuin koskaan.”

Todellisuudessa hyvin menestyvien yhtiöiden osakkeilla on siis taipumusta nousta ennemmin tai myöhemmin. Vastaavasti tosielämässä vaikeuksissa ja “murroksessa” olevien yhtiöiden osakekursseilla on taipumusta laskea, mihin syvennytään tarkemmin kirjoituksen edetessä. Vaikka otoksella ja “tutkimuksella” ei olekaan mitään tieteellistä merkitystä, on tiettyjen johtopäätösten tekeminen varsin mielenkiintoista. Nousijoiden listalta löytyvillä yhtiöillä on seuraavia yhteisiä ominaisuuksia:

a) Yhtiöt ovat poikkeuksellisen hyvin johdettuja
b) Valtiolla ei ole merkittävää omistaja-asemaa yhdessäkään yhtiössä
c) Yhtiöiden liiketoiminta muodostuu huomattavassa määrin Euroopan ulkopuolella
d) Eurooppa-keskeisimmät yhtiöt toimivat vain Pohjoismaissa
e) Useat yhtiöt laajentuvat BRIC-maissa
f) Yhtiöt ovat todistaneet osingonmaksukykynsä suhdanteesta riippumatta
g) Yhtiöillä on kasvollisia pääomistajia, jotka huolehtivat osakkeenomistajien intressistä
h) Yhtiöiden johtajat omistavat huomattavia määriä yhtiön osakkeita tai optioita

Katsotaan sitten, ketkä pelasivat häviäjien joukkuessa.

Laskijat

Nokia -48.09%
Outokumpu -46.43%
Sanoma -27.75%
Talvivaara -27.45%
Rautaruukki -25.65%
Cargotec -24.85%
Kesko B -19.88%
Fortum -15.22%
Amer Sports -1.00%
Stora Enso R -0.61%

En lähde analysoimaan yksityiskohtaisesti heikosti suoriutuneiden yhtiöiden kilpailutilanteita. Sen sijaan pyrin tiivistämään laskijaosakkeiden yhteiset ominaisuudet seuraavasti:

a) Ongelmat ovat korostuneen yhtiökohtaisia, eivät ympäröivän markkinatilanteen aiheuttamia
b) Usealla yhtiöllä on merkittävä valtio-omistaja
c) Yhtiöt ovat toimineet huomattavana ostajana yrityskauppamarkkinoilla (Navteq, Inoxum, SBS)
d) Yhtiöiden osinkohistoria osoittaa laskevan kehityksen tai osingonmaksukyvyttömyyden
e) Yhtiöiden myynnistä huomattava osa tuloutuu Euroopasta
f) Useiden yhtiöiden ydinliiketoiminnot kasvavat hitaasti tai eivät lainkaan
g) Yhtiöiden johdot eivät omista merkittävästi johtamiensa yhtiöiden osakkeita
h) Useat yhtiöt ovat tällä hetkellä liiketoiminnoiltaan tappiollisia

Historia on osoittanut, että pörssissä rikastuminen on vaikeaa laumalle. Tämä käy ilmi myös Nordnetin tuoreimmasta kuukausistatistiikasta, jonka mukaan piensijoittajat ovat ostaneet runsaasti Nokiaa ja myyneet Sampoa. Siis ostaneet jyrkimmällä kulmakertoimella vajoavaa osaketta ja myyneet selvästi nousevaa. Hulluimmat ostavat lisää häviäjäosakkeita jo aiemmin ostettujen rinnalle, jolloin tappiot mahdollisesti kumuloituvat. Ei näin. Olen valmistautunut palauteryöppyyn siksi, että tarkoituksella kärjistetty viittaukseni perustuu vain menneeseen kurssikehitykseen. Ehkä useimpien sijoittajien kannattaisi kuitenkin palauttaa mieleen ajaton sijoitusviisaus: “cut your losses and let the profits run”. Tai ainakin se, että osakemarkkinoilla “trend is your friend”. Omista siis mieluummin nousevia kuin laskevia osakkeita.

Mielestäni ostosten tekeminen pörssissä ei siis ole sama asia kuin vaatekaupassa: -50% hinnassa ei tarkoita sitä, että osake olisi yhtään sen edullisempi kuin aiemminkaan. Yrityselämässä myyntiartikkelit nimittäin muuttuvat kovin dynaamisesti. En mene yksityiskohtiin, mutta esimerkiksi Nokia on supistunut kooltaan (liikevaihdolla mitattuna) vuodessa noin 20 prosenttia. Olen itse mukana mieluiten yhtiöissä, jotka kasvattavat toimintaansa. Tietysti sillä edellytyksellä, että saan ostettua yhtiöiden osakkeita järkevillä arvostustasoilla, jolloin en tule maksaneeksi kasvusta liikaa. Osakkeen merkittävä kurssinousu ei kuitenkaan voi olla koskaan peruste osakeostoista kieltäytymiselle. Kurssinousun jälkeenkin hyvän yhtiön osake saattaa olla edelleen huokea suhteessa liiketoiminnan laatuun.

Entä miten edellä mainittujen osakkeiden käy sitten jatkossa? Uskon, että multippeliekspansio kohdistuu ensiksi esiteltyyn voittajaosakkeiden ryhmään. Katsotaan vuoden lopussa, kuinka hyvin ennuste lopulta piti. Laitan siis omat panokseni sille, että nousijoiden ryhmä tuottaa myös elo-joulukuussa paremmin kuin alkuvuonna laskeneiden – tai median harhaanjohtavia sanavalintoja käyttäen, “halventuneiden” – osakkeiden viiteryhmä.

Ps. Draghin bazooka oli kätketty poliitikoille ominaisen jargonin taakse. Markkinoilla kesti lähes vuorokauden ajan lukea rivien välejä ja ymmärtää, että EKP:n interventio on tuloillaan. Aiheesta kiinnostuneet voivat katsoa eilisen tiedotustilaisuuden myös uusintana.

Kirjoittaja omistaa lähipiiri mukaan lukien tekstissä mainituista yhtiöistä kirjoitushetkellä Nordeaa, Sampoa ja Nokian Renkaita. Vuoden alusta laskettuna kirjoittajan salkku on tuottanut 3.8.2012 mennessä omalle pääomalle +32,1% (ATH-taso 3.8.2012 päätöskursseilla). Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Kata3 Elokuu, 2012Loistavaa settiä. Tosin niin usealle meistä varsin masokistista luettavaa.

Lawrence4 Elokuu, 2012Uskotko ns. hyvien yhtiöiden nostavan osinkotasoaan ensi vuonna?

Masa7774 Elokuu, 2012Itsellä salkussa näistä sampo ja nokian renkaat. Lisäksi tesco jota pidän myös laadukkaana yhtiönä.

Tosin lisäsin sanoman pienellä painolla keskihintaan 6,53€. Mielestäni arvostus on laskenut sen verran, että sijoitus oli perusteltu. Tosin luovun sanomasta mikäli arvostus korjaantuu tai sitten odottelen osinkoja. Aika näyttää.

Muut edellä mainitut osakkeet tulen pitämään salkussani ja odottelen niissä ostopaikkoja. Tescoa lisään seuraavaksi kunhan saan vaadittavat varat kasaan :) näiden myymistä en edes ole miettinyt.

Salkun tuotto vuoden alusta tähän päivään on 32,81%

salkusta4 Elokuu, 2012Enollani on salkku, joka on todennäköisesti absoluuttisen riskitön, sillähän tarkastutti sen hyödylliseksi osoittautuneella taholla, joka tekee analyysinsä täysin poikkeuksellisen metodin mukaisesti ja listaa riskiluokituksiksi vain kohteet jotka on huolellisesti tutkituttanut. Mikään ei viittaa siihen, että hänen k.o. varmistukseen käyttämänsä varat olisivat menneet jukkaan.
Monessakin mielessä tällainen mahdollisuus laittaa miettimään eri vaihtoehtoja tarkasti, sillä kuten H. Higgins on todennut eräässä yhdessä tämän alan maineikkaammassa analyysissään, “Econimic olm can be a better than a rabbid from smoke”. Kuka voisi sitä edes epäillä.
http://suolasuinen.blogspot.fi/

Jukka Oksaharju4 Elokuu, 2012Lawrence: Jos käytämme osinkoa määritelmällisesti osuutena yhtiö tuloksesta (tai teoreettisemmin, kassavirrasta) – ja miksipä emme käyttäisi – uskon useiden “voittajaosakkeiden” nostavan osinkoaan ensi keväänä. Ainakin alkuvuoden tuloskehitys enteilee kasvavaa voitonjakoa, mikä osaltaan selittää myös yhtiöiden päätymistä paremmalle listalle. Vuosi on kuitenkin vasta puolivälissä, joten osinkojen arvioiminen on vielä puhdasta ennustamista. Sikäli kun osingonjakosuhteet pysyvät vakioina, odotan kaikkien salkkuyhtiöideni nostavan ensi keväänä osinkojaan. En pidä tätä vielä täysin varmana, mutta todennäköisyys näyttää hyvin suurelta. Tässä kirjoituksessa mainittujen salkkuyhtiöiden kohdalla konservatiivinen olettama on seuraava: Nordea 0,32 EUR, Sampo 1,30 EUR ja Nokian Renkaat 1,40 EUR. Kahden viimeksi mainitun osinkohaarukassa on kyllä hieman nostovaraa, jos lähdettäisiin optimistiselle linjalle.

Jukka Oksaharju4 Elokuu, 2012Masa777: Olen itsekin edelleen hyvin kiinnostunut Tescosta. Minulta meni asettamani 300 ostotaso ohi likviditeetin puutteessa (taisin ostaa tuolloin lisää Nordeaa jonkin verran yli 6 euron tasoon). Tesco julkistaa maanantaina Q2/12-tuloksensa, jota aion tutkia tiukan seulan kanssa. Yhtiö kuuluu siis edelleen potentiaalisten ostokohteideni listalle. Jonkin verran tosin huolettaa se, miten Espanjan heikentyvä talousnäkymä tulee vaikuttamaan Tescon ydinliiketoimintoihin. Uskon kyllä, että yhtiö saa siivottua kotipesänsä Britanniassa.

Jukka Oksaharju4 Elokuu, 2012Kata: Huonoja sijoituksia osuu jokaisen salkkuun. Arvopaperipörssissä on kuitenkin erinomaista se, että sijoittaja voi halutessaan muokata salkkunsa allokaatiota ja rakennetta hyvinkin nopeasti. Jos jokin yhtiö (tai osake) alkaa tuntua toivottamalta, niin ei kannata pelätä jaloillaan äänestämistä. Valinnanvaraa kyllä löytyy aika kansainvälisiä markkinoita myöten. Yksi menestyvän sijoittajan tärkeimmistä ominaisuuksista on kyky kotiuttaa tappioita. Toinen on tappioiden rajaaminen ja siinä suunnitelmassa pysyminen myös käytännössä.

Acumen4 Elokuu, 2012Kuten edellisellä kirjoittajallakin, niin samoin täälläkin Sampoa ja Nokian Renkaita edellämainituista, jonka lisäksi Konetta, Kemiraa ja Metsoa. Aikalailla 1/5 osakesalkusta per osake, ja ostoajankohtana nyt tämän vuoden touko-kesäkuu kun pelko tuntui pahimmalta.

Ne olivat samalla elämäni ensimmäiset osakeostot ja -sijoitukset, ja +20% näyttää olevan miltei jokainen osake ostohetkestä noussut. Ja Nordnetin asiakas vielä tietenkin olen :)

Minä tosin olen miettinyt näiden myymistä (paitsi Koneen osakkeiden) jossain elokuun alun/puolivälin paikkeilla ja takaisinostamista taas seuraavasta yleisestä dipistä – sillä epäilen että ennen seuraavia osingonirtoamisia nämä osakkeet kokevat vielä ainakin yhden suuremman pudotuksen (loppuvuodesta).

Onko muuten oikea strategia tämä tällainen “pumppaaminen”, eli osakkeiden myynti ja ostaminen takaisin n. 2-3 kertaa vuodessa näiden isojen markkina-aaltojen ja heilahtelujen huipuilla ja pohjilla?

Ainakin pohjilta osto onnistui kohtuuhyvin, liekö aloittelijan tuuria :)

martti66 Elokuu, 2012“Onko muuten oikea strategia tämä tällainen “pumppaaminen”, eli osakkeiden myynti ja ostaminen takaisin n. 2-3 kertaa vuodessa näiden isojen markkina-aaltojen ja heilahtelujen huipuilla ja pohjilla?”

on oikea. Voit vaikka ilmoittaa tällä palstalla milloin pohjat ja huiput ovat käsillä. Rikastutaan yhdessä.

Jukka Oksaharju6 Elokuu, 2012Acumen: Martti6:n kommentissa on totuuden siemen.

a) ennustaminen on lyhyellä aikavälillä vaikeaa, jos ei jopa mahdotonta

b) maksat voitoista veroja, jolloin et saa tuottoa ns. korkoa korolle -efektillä

c) maksat jokaisesta transaktiosta kaupankäyntikustannuksia

Tosin pyrin itsekin ajoittamaan ostoja ja myyntejä jossain määrin lyhyen aikavälin näkemykseni mukaisesti. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että olisi välillä kokonaan käteisenä ja toisinaan reilusti yli sadan prosentin sijoitusasteella. Ehkä hienosäätö olisi kuvaavin termi omille pyrkimyksilleni ajoittaa.

Nokian Renkaat jarruttaa, mutta ei hyydy | Nordnet Blogi8 Elokuu, 2012[…] ”(8. elokuuta) tuo selkeyttä yhtiön loppuvuoden näkymiin. Tämä saattaa olla positiivinen katalyytti, joka poistaisi käsijarrun railakkaan kurssinousun tieltä.” 3. elokuuta 2012 […]

Acumen14 Elokuu, 2012Kiitos _aidoista_ kommenteista, eli lähinnä Jukan kommentista. Sittemmin myin Metsot, Kemirat ja Sammot pois. Kone ja Nokian Renkaat vielä odottaa aurinkoisempaa myyntipäivää, joskin veikkaan että markkinat lähtevät kohta taas laskettelemaan joten nuo kaksi jäisivätkin holdiin.

Nyt olen 50% käteisenä myyntiliikkeiden takia, Kanadan dollareihin sekä Ruotsin ja Norjan kruunuihin hajauttaneena. Ja hyvin ovat nekin nyt nousseet euroa vastaan, joten ei ihan hullummalta liikkeeltä ole vielä tuntunut. Ja ostopaikkoja varmasti tulee kunhan jaksaa odottaa.

Martille siis loppukommenttina että myydähän voi aina hintaan XX, ja ostaa vasta sitten kun saa halvemmalla – jos ei nimittäin kiirettä ole. Kyllä mielestäni isoimmat nousut ja laskut kannattaa hyödyntää vaikkei kukaan niin fakiiri olekaan että osaisi myydä aivan huipulla ja ostaa aivan pohjalta, mutta sinnepäin luulisi osuvan kyllä esim. pari kertaa vuoteen. Ja eihän veroja kannata pelätä tai vältelläkään, sillä niitä maksetaan jokatapauksessa joskus, tai ainakin minun säästämisen syyni on kyllä oma myöhempi rahojen kulutus – ennenpitkää ne verot napsahtavat kuitenkin :)

Masa77714 Elokuu, 2012Mutta miksi myydä ja ottaaa voitot kotiin hetikun rupeaa vihertämään? Jos sijoitukset on perusteltuja ja loppuun asti mietittyjä niin en näe mitään syytä myyntiin ellei hinta karkaa lapasesta tai myyntiin on joku muu painava syy. Eri asia on jos on ostanut alunperinkin siinä mielessä, että myy kun arvostus korjaantuu. Tälle mentaliteetilla olen itse Sanoman kanssa liikenteessä.

Edelleen mielestäni kannattaa muistaa fakta, että markkinoilta pois oleminen niinä muutamana päivänä jolloin käänne tapahtuu (lue: suurimmat nousu päivät) kostautuu huomattavasti heikompana pitkänajan tuottona. Jos osaa ja pystyy aktiivisesti kauppaa käymään, voi toki niinkin rahaa tehdä. Osakkeiden treidauksesta en tiedä mutta ainakin valuutta treidareista n.95% treidaa tappiolla. Uskon, että sama pätee osakkeisiin ja toisin kun valuutoissa hyvään tuottoon voi päästä pohjatyön kunnolla tekemällä, maltillisella hajautuksella ja pitkäjänteisyydellä. Näistä syistä itse en yritä “pumpata” osakkeilla joita en ole valmis valtisemallani painolla pitämään.

Tämä siis vain minun mielipiteeni :)

Tutkija15 Elokuu, 2012Masa777: Mitenkään henkilökohtaisesti ottamatta kantaa treidauksen kannattavuuteen tai siihen, että voiko ajoittamisessa mitenkään onnistua, niin…

Eipä ole sekään ajatttelija pohtinut nenäänsä pidemmälle, kun on lanseerannut tuon faktansa, että “Markkinoilta pois oleminen niinä muutamana päivänä jolloin käänne tapahtuu kostautuu huomattavasti heikompana pitkän ajan osinkotuottona.”. Jos markkinoilta on osan aikaa pois, niin eiköhän niistä laskukäänteistä jää samalla lailla ulkopuolelle. Jos siis yhtään uskoo markkinoiden tehokkuuteen, markkinoilta poissa olo osuu suhteellisesti yhtä usein lasku- kuin nousupäiviinkin, kuin niitä on suhteellisesti kaikissa pörssipäivissä. Pitkässä trendissä laskut ovat yleensä lyhempiä ja jyrkempiä kuin nousut. Esimerkkinä vaikkapa OMX:n kehitys viimeiseltä parilta kymmeneltä vuodelta:

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/porssikurssit/indeksi.jsp?indid=OMXHPI&days=max&x=40&y=7

Muistelen joskus aikoinaan lukeneeni tuon “faktan” esittäneen tutkijan artikkelin ja jo silloin ihmettelin, että miksi nousuja ja laskuja käsiteltiin “epäsymmetrisesti” eli oltiin pois parhaina nousupäivinä mutta pahimmat laskupäivät laskettiin mukaan. Valitsemalla poissaolopäivät satunnaisesti, pitäisi tuoton odotusarvon olla sama kuin markkinan.

Salonkivaunun viimeinen kuulutus | Nordnet Blogi24 Elokuu, 2012[…] parhaat yhtiöt osa 3 Vuoden 2012 hyvät ja huonot osakkeet Kevään yhtiökokouksen jälkeen Omaa osto-ohjelmaani käsittelevä merkintä ja Pohjoismaisia […]

niinno30 Elokuu, 2012Nokian renkaat on eittämättä hyvä sijoitus, jos on ostanut “halvalla”, mutta NYT jos ostaa 30€ hintaan ja osinko on 1,4€, niin jopa Comptel hintaan 0,39€ ja jakaen esim. vain 0,02€ osinkoa, pääsee parempaan tuottoon…

Ja toisaalta nousuvaraakin on jopa kolminkertaiseksi jos nousukausi alkaa, onko nokian renkailla?

Jukka Oksaharju30 Elokuu, 2012Niinno: En arvioi salkun sijoituskohteita omasta hankintahinnastani katsoen. Tärkeintä johtopäätösten osalta on aina se, missä arvostustasossa osake nyt noteerataan. En ota aivan suoraa kantaa mainitsemiesi yhtiöiden nousupotentiaaliin, mutta on selvää, että tulostaan kasvattavilla yhtiöillä on aina mahdollisuus moninkertaistaa markkina-arvonsa. Kun mainitsit Nokian Renkaat, niin otetaan se esimerkiksi: Yhtiö maksoi 2000-luvun alussa osinkoa 0,07 euroa per osake. Tänä keväänä osakekohtainen osinko oli 1,20 euroa, joten runsaassa vuosikymmenessä yhtiön osingonjako on yli 17-kertaistunut. Comptelilla ei ole vastaavaa track recordia historiassa – tulevaisuudesta en tiedä. Suosittelisin yleisellä tasolla seuraamaan kolmea asiaa, jotta löydät vastauksen kysymykseesi.

a) Mikä on kohdeyhtiön osinkojen tuleva kasvuprosentti?
b) Mikä on yhtiön osingonjakosuhde tänään?
c) Mikä on osakkeen efektiivinen osinkotuotto?

Alkuun pääsee esimerkiksi lukemalla osingonmaksua käsittelevän perustason merkintäni viime talvelta. Nokian Renkaiden ja Comptelin osalta tiedämme kaksi viimeksi mainittua, mutta osakkeen tulevan kurssikehityksen kannalta ratkaisevan tärkeäksi muodostuu ensiksi mainittu tekijä. Toivottavasti seuraavasta linkistä on hyötyä oman perustellun arvion tekemiselle.

http://nordnetblogi.fi/pari-sanaa-osingoista/

Ulkomainen osto-ohjelma lähellä aloitusta | Nordnet Blogi5 Lokakuu, 2012[…] aineistoa tämän väitteen osalta, mutta lukija voi oma-aloitteisesti tutustua esimerkiksi tämän merkinnän TOP 10 -osakelistoihin ja selvittää yhtiöiden osingonjaon kehityskaaret (sekä verrata […]

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit