Vuoden 2011 virheeni

Sijoittamisessa mielestäni tärkeintä on Herra Sijoittajaan eli omaan hölmöilyyn keskittyminen. Vähemmän merkitystä on sillä, mitä Herra Markkina tekee. Onkin siis aika miettiä mitä virheitä tein vuonna 2011 (nyt on jo helmikuu, joten tosin hieman myöhässä).

Viime vuonna (helmikuu – joulukuu) sain noin 33 % prosentin tuoton markkinoilta. Sharpen luku oli 1.57. Sortino oli 2.14.

Alla vertailussa Helsingin pörssiä kuvaava hintaindeksi (FOX), oma salkku (U99XXX) ja Vanguard Total World Stock ETF (VT). Klikkaa kuvaa nähdäksesi se suurena.

Mielestäni tein vuonna 2011 seuraavat virheet:

(1) Sähläsin ja hölmöilin liikaa markkinanäkemyksillä. Jo ennen olen pyrkinyt tuntemaan mahdollisimman vähän niiden yritysten liiketoimintaa, joihin sijoitan. Nyt olen päättänyt, että käytän markkinanäkemystä vain salkkuni häntäriskin arviointiin. Yleisesti ottaen perinteisellä makroanalyysillä tekee nykyään vähän, koska markkinoita ohjaavat viime kädessä talouksien keskusjohdot.

(2) Tavoitteena on holdata arvopapereita vielä vähemmän, jotta en makuuta arvopapereita turhaan tilillä. Pitää kehittää jokin maksimipitoaika salkkuni arvopapereille.

(3) Momentum strategian käyttö ETF-rahastoilla ja tekemäni reipas ostosreissu olivat virheitä. Momentumstrategialla oli käytännössä vaikeaa saada hyviä toteutuksia toimeksiannoille koneiden napatessa kaupat aina nenän edestä. Ei näistä mitään huonoa tuottoa koitunut, mutta tuotto-riski suhdetta ajatellen ne pilasivat portfolioni Sharpen luvun.

(4) Rauhallisen markkinatilanteen aikana täytyy tulevaisuudessa rajoittaa riskiä enemmän ja käyttää vähemmän likviditeettiä, jotta markkinoiden heiluessa pystyy paremmin hyötymään tuottomahdollisuuksista. Mielestäni hukkasin osan elokuun 2011 tuottomahdollisuuksista.

Seuraavat asiat olivat kuitenkin onnistuneita:

(1) Sijoitusten välttäminen Helsingin pörssiin, jonka tuotto viime vuonna oli aivan surkea.  Välttäessäni Helsingin pörssiä monien ulkomaisten sijoittajien tavoin olen vastuullisesti turvannut omaa varallisuuttani.

(2) Vuoden 2011 kokeilin uusia strategoita takaisinostetuilla arvopapereilla, joiden riskikorjattu tuotto oli hyvä ja strategian vaatima aika oli pienempi. Tämän avulla pystyn laskemaan salkkuni riskitasoa vuonna 2012.

(3)  Tappiollisten arvopapereiden myymisestä on tullut luontevampaa.

(4) Innokkuuteni sijoittamista kohtaan on laskenut ja asenteeni on ehkä jopa kyyninen. Tämä on hyvä asia siksi, että innokkaana sijoittajana hölmöilisi helpommin.

Tavoitteeni vuonna 2012 on hömoillä vähemmän, käyttää vähemmän aikaa sijoittamiseen, parantaa portfolioni Sharpen lukua ja saavuttaa 20 % tuotto.

 

/Jarkko Peltomäki

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

heikki415 Helmikuu, 2012

Voit varmaan hoitaa munkin salkku?

huhtis19 Helmikuu, 2012Itse sorruin viime vuonna liian pessimistiseen kerhoon. Oikeaan aikaan myynti säästi paljon “miinusprosentteja”, mutta sortuminen ikuisesti laskeviin kursseihin ajatukseen ei tuonut hyviä tuottoja. Liian vähän tuli ostettua syksyllä ja nyt on käteispaino liian iso. Markkinat ovat nousseet aika kovaan nyt ja tekniset mittarit ovat yliostetuita, joten tällä hetkellä ei viitsi osakkeisiin laittaa rahaa.

Ymmärsinkö oikein, että olet siirtyny arvostrategian käyttöön kokonaisuudessaan? Käytätkö Eurooppaa vain alueenasi? Kuinka usein teet päivityksiä strategiaasi eli päivitätkö tunnusluvun muuttuessa pois “tavoitetasolta” vai teetkö päivitykset tiettynä ajankohtana?

Kuvaajasta sen verran vielä, että salkussasi dippi tuli markkinoita myöhemmin. Oliko tässä joku erityinen syy? näkemyksen ottamista?

Jarkko Peltomäki19 Helmikuu, 2012Elokuun dippi tuli silloin, kun tein kirjoituksen “markkina on likviditeettispiraalissa.” Tietyt epälikvidit paperit joutui pakkomyynnin kohteeksi. Seuraava dippi tuli, kun oli ottanut enemmän markkkinariskiä ja yritin momentum-strategiaa.

Pääasiassa kohteenani on USA:n markkinat. En oikeastaan edes käytä paljon tunnuslukuja vaan hyödynnän esim. hintojen klusteroitumista jne. ja pyrin lyheympiin kauppoihin. Arvoosakkeita voi käyttää, mutta en täälä hetkellä käytä mitään puhdasta arvostaregiaa, koska sen tuottojen keskiarvoutuminen on hidasta. Mutta tietyissä tilanteissa sijoitan ennemmin arvostrategiaan kuin momentumiin. Momentumin ongelma on se, että se on luonteeltaan strategia, joka vaatii likviditeetin viemistä markkinoilta. Tuloksena on huonommat fillit tai sitten strategiaa ei voi seurata kuten haluaa.

Itse olen perusolemukseltani pessimistinen sijoittaja;) Itse olen siis heikoilla nousuissa, mutta toisaalta toisaalta downside riski on paremmin hallittu. Osan tämän kevään noususta missasin siksi, että olen ostamassa asuntoa niillä rahoilla, jotka tein laskumarkkinan aikana;) Tavoitteena kuitenkin pystyä tekemään rahaa kaikissa markkinatilanteissa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit