Volatiliteetti on sijoittajan ystävä

Jonkin aikaa laskeneet osakemarkkinat ja markkinoilla vallitseva epävarmuus sekä volatiliteetti saavat osan sijoittajista lähes paniikin valtaan. Onko markkinoilla enää voimia nousta? Sijoittamisessa onkin vaikeaa tunnistaa se, millaiset laskupäivät ennakoivat suuremman karhumarkkinan alkua.

Osakkeilla on vaihtoehtoisia sijoituskohteita parempi tuotto-odotus siksi, että osakesijoitusten tuoton keskihajonta on muita sijoituskohteita suurempaa. Joskus osakkeet nousevat nopeasti ja paljon, toisinaan ne romahtavat vain muutamassa hetkessä.

Volatiliteetti ja kurssilaskut

Kurssilaskujen merkitys on uusille sijoituksille myönteinen: hintojen lasku pitää huolta tulevaisuuden korkeasta tuotto-odotuksesta, kun sijoittajat välttävät hetkellisesti riskinottoa. Menestyvä sijoittaja ymmärtää tuolloin, että osakkeen hinta tietyllä ajan hetkellä ei ole välttämättä sama asiakuin yhtiön arvo pidemmällä aikavälillä.

Laskupäivien olemassaolo on siten edellytys hyvälle pitkän aikavälin tuottokehitykselle. Myyntiaikeita mieluummin tulisi sittenkin olla valikoidusti ostolaidalla, kun markkina vaipuu depression valtaan.

Tässä yhteydessä sijoittajan on syytä havaita, että yhtiön osakekurssi voi laskea dramaattisesti myös ilman mitään syytä itse yhtiössä. Parempi selitys kurssilaskulle löytyy tuolloin yksittäisistä sijoittajista, jotka ovat syystä tai toisesta päättäneet myydä omistuksensa eilistä alhaisempaan hintaan. Yhtiö itse on kovin harvoin osapuolena kaupankäynnissä.

Milloin myydä osakkeita?

Millaiseen kurssilaskuun sijoittajan tulisi kuitenkin ymmärtää myydä osakkeitaan? Oman ajatusmaailmani mukaan lyhyt vastaus kuuluu seuraavasti: ei juuri koskaan. Tosin lainoitetun osakesalkun osalta on syytä huomioida oman riskinsietokyvyn turvamarginaalit. Tämä tuleekin tehdä jo huomattavasti ennen markkinapaniikin akuuttia vaihetta, jolloin järki ei enää toimi tunteiden saatua päätösvallan.

Kun salkkuun on hankittu spekulatiivisten kurssinousijoiden sijasta osakkeita enimmäkseen hyvistä yhtiöistä, voi sijoittaja nukkua yönsä hyvin volatiliteetista välittämättä. Indeksien osalta on kaikki syyt uskoa, että laskujen jälkeen koittaa aina uusi nousu, jossa tulee olla mukana. Laatuyhtiöiden osakkeiden tilapäisesti heikentynyt tuottokehitys tarjoaa pitkäjänteiselle osakesijoittajalle mahdollisuuden merkittävään tulevaisuuden tuottoon.

Sijoittamisen kultaiset säännöt kuuluvatkin seuraavasti: osta osakkeita silloin, kun muut pelkäävät ja myy ne silloin, kun muut pitävät osakkeita turvallisina. Osakesijoitukset kannattaa siis tehdä silloin, kun aurinko ei paista aivan kirkkaalta taivaalta.

Uskoakseni kansainvälisillä osakemarkkinoilla ei kuitenkaan koita enää yhtään sellaista hetkeä, jolloin merkittävät riskitekijät ja volatiliteetti olisivat täysin poissa. Oikeastaan toivon riskin läsnäoloa erityisesti silloin, kun aion ostaa lisää osakkeita. Mitä enemmän markkinat hermoilevat, sitä enemmän osakekurssit ovat hinnoitelleet riskiä. Riskin kääntöpuolena onkin sitten parantunut tuotto-odotus sikäli, kun markkinat purjehtivat aikanaan selville vesille. Volatiliteetti tulee siis hyväksyä.

Mielestäni eräs ohje on erityisen arvokas epävarmoina ja volatiileinä aikoina: sijoitukset kannattaa kohdistaa vain taloudellisesti vahvoihin yhtiöihin, joita on valmis omistamaan tarvittaessa vuosiakin eteenpäin. Kokemukseni mukaan tuotot tulevat usein kuopan kautta, sillä tuskin olen vielä kohdannut sijoittajaa, jonka ostotoimeksiantojen jälkeen kyseisten osakkeiden kurssit olisivat jatkossa vain nousseet käymättä kertaakaan hankintahintojen alapuolella.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Osakemies26 Toukokuu, 2011Mielestäni mm. yllä oleva pohdiskelu osakkeen oikeasta myyntiajankohdasta on turhan osakelähtöinen ja hyvin kaukana tavallisen sijoittajan elämästä. Alla muutama yksinkertaistettu ajatus omasta sijoitustoiminnastani.

Lähtökohtaisesti osakkeita tulee myydä ainoastaan silloin, kun sijoittaja tarvitsee varoja johonkin muuhun (elämiseen, muuhun kuin osakesijoitukseen ym.). Tällöinkin tulee ensin selvittää, onko juuri osakkeiden myynti järkevää vai kannattaisiko rahoittaa tarve esim. luotolla tai muulla varallisuudella kuin osakkeilla.

Yksittäisen osakkeen voi myydä myös silloin, jos ko. on osoittautunut virhe hankinnaksi. Tällöin huonon osakkeen voi vaihtaa paremman tuotto-odotuksen omaavaan osakkeeseen. Yleisessä kurssilaskussa tästä ei ole hyötyä, koska kaikki tulevan alas.

Ajoituksesta puhujia on paljon – onnistujia erittäin vähän. (Eli niitä, jotka onnistuvat pitkällä aikajaksolla yli 50 prosenttisesti kulujen ja verojen jälkeen.)

Esimerkki kuluista ja veroista:

Osto osake A 10 kpl á 100 € = 1000 € + kulu 9 €
pidetty 5 vuotta, kurssinousu 5 % per vuosi
5 vuoden päästä osake A 10 kpl á 127,6 € = 1276 €

Kun osakkeet myydään,
kulu 9 €
veroa 28 % 72 €
nettona käteen 1204

Uudesta ostosta kulu 9 € eli varaa ostaa osakkeet 1195 eurolla.
Toisin sanoen kurssin pitäisi olla alle 119,5 € per osake eli vähintään 6,35 %:a alle aiemman myyntihinnan, jotta sijoittaja pääsisi veivauksen jälkeen edes omilleen.

Jukka Oksaharju26 Toukokuu, 2011Osakemies: Kiitos kommentistasi ja ilmiöitä havainnollistavista laskelmistasi. Ymmärrän hyvin eron siinä, suhtautuuko sijoittaja osakeomistuksiinsa osana koko taloudellista toimintaansa vai jonkinlaisena erillisenä toimintona, joka pyrkii välttämään kaikkia ulkoa tulevia vaikutteita. Itse koen salkussa olevan pääoman kuuluvan normaalin arkisen elämänpiirin ulkopuolelle. Markkinoilla pitäisi olla siten mahdollisimman kärsivällistä rahaa, jolloin kurssiheilahtelut tai arjen rahantarpeet eivät vaikuta sijoituspäätöksiin.

Mielestäni osakesalkun menestyksen kannalta on elintärkeää, että sekä ostot että myynnit tapahtuvat vain osakelähtöisesti, sillä siinäkin riittää haasteita riittämiin mm. yhtiövalintojen ja ajoituksen suhteen. Pitäisikö vielä onnistua ajoittamaan ostot paitsi markkinoiden, myös oman elämän ehdoilla? Tämä vain yleisenä ajatuksena siitä, miten pyrin itse karsimaan sijoituspäätöksiin vaikuttavia muuttujia. Ajatusmaailmoiden eroja kuvastaa ehkä seuraavat kaksi poimintaa teksteistämme.

Sanot, että “lähtökohtaisesti osakkeita tulee myydä ainoastaan silloin, kun sijoittaja tarvitsee varoja johonkin muuhun elämiseen, muuhun kuin osakesijoitukseen”.

Itse kirjoitan, että “sijoitukset kannattaa kohdistaa vain taloudellisesti vahvoihin yhtiöihin, joita on valmis omistamaan tarvittaessa vuosiakin eteenpäin”.

Ehkä kirjoitukseni viimeisen kappaleen kertomus tuotoista kuopan kautta kuvastaa parhaiten sitä, miten kärsivällinen tulee menestyvässä sijoitustoiminnassa mielestäni olla. En suhtaudu omaan filosofiaani ainoana totuutena tai oikeana tapana sijoittaa, mutta käytännön kokemukset ovat osoittaneet sen, etten haluaisi ainakaan itse joutua myymään uskoakseni hyvistä osakkeista ns. huonointa vain ulkoisten syiden paineen vuoksi. Tässä yhteydessä jokaisen on syytä harkita mainitsemasi luotto-ominaisuuden käyttämistä todennäköisesti paljon halvempana vaihtoehtona.

Lue myös: Neljä tapaa hyödyntää osakemarkkinoiden kurssiheiluntaa ja suojata salkkua

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit