Siirry pääsisältöön

Voittajasijoituksen etukäteen tunnistaminen

Jälkeenpäin saattaa harmittaa, ettei kymmenen vuotta ja 4000 tuottoprosenttia sitten sijoittanut Netflixiin (NFLX). Tänään on jotenkin niin itsestään selvää, että kuukausimaksullinen, netin välityksellä striimattu elokuvapalvelu on tätä päivää. Telkkari vaan päälle ja selaamaan. Kun oikeanlaista katsottavaa löytyy, elokuva, dokumentti tai televisiosarja käynnistyy napinpainalluksella. Ei luottokorttitietoja, odottamista tai tarjonnan puutetta. Meidän perheessä ei juuri muuta katsota. iTunesin puolentoista kuukauden Netflix-kustannusta vastaava yksittäisen elokuvan hinta tökkii. Lisäksi elokuvantasoiset televisiosarjat vähentävät turhauttavaa selailua siitä, mitä milloinkin katsoa. Kunpa vaan olisi tajunnut ostaa Netflixiä silloin kymmenen vuotta sitten.

Kymmenen vuotta sitten ei tosin ollut millään tavalla selvää, että myös DVD:tä vielä vuokraava, vain Yhdysvalloissa suoratoistopalvelua tarjoava ja esimerkiksi Blockbusterin, Hulun ja Vudun puristuksessa oleva Netflix menestyisi niin kuin se sittemmin teki. Varsinkaan silloin kun yhtiö vuonna 2011 päätti muuttaa hinnoittelumallinsa kalliimmaksi, 800 000 asiakasta lopetti palvelun ja osakekurssi tippui lähes 75 prosenttia. Myöskään vuonna 2013 julkaistu, itse tuotettu House of Cards televisiosarja ei välttämättä olisi vaikuttanut oikealta ratkaisulta silloiselle teknologiayhtiölle. Vuoden 2014 uutiset kaapeliyhtiöiden tahallisesta Netflix striimin hidastamisesta olisi voinut saada jotkut siirtämään sijoituksensa muualle. Vuoden 2015 osakekurssin all-time-high ja edeltävien viiden vuoden 574 prosentin kurssinousu olisi saattanut saada jonkun kotiuttamaan voitot.

Yksittäisten tulevien menestysyhtiöiden identifioiminen kymmenien kilpailijoiden seasta, hyvissä ajoin on sanomattakin vaikeaa. Varsinkin kun [edes] kymmenen vuoden pitkäjänteisyyteen tarvitaan vakaumus, joka kantaa yli vääjäämättömien vastoinkäymisten, virheiden ja yllätysten. Lisäksi vuonna 2010 Netfixiltä puuttui monta sellaista päätöstä, jotka sittemmin osoittautuivat oikeiksi ja siivitti yhtiön raketinomaiseen kurssikehitykseen. Sijoittajana pitäisi toisin sanoen tietää minkälaisia tulevia päätöksiä yrityksen johto tulee tekemään tilanteissa, joita ei vielä ole edes olemassa. Vaikeusaste ei myöskään helpotu käymällä aktiivisesti kauppaa Netflixin ja sen kilpailijoiden osakkeilla. Silloin pitäisi lisäksi tuntea monta yhtiötä kuten omat varpaansa, sekä yllättävien uutisten ajankohdat ja vaikutukset.

Poikkeuksellisia ylituottoja on mahdollista saada aikaiseksi vain sijoittamalla kaikki rahat yhteen sellaiseen näkemykseen, joka osoittautuu oikeaksi vasta vuosien jälkeen. Tämä on mahdollista vain kahdella tavalla: satumaisella onnella tai jälkeenpäin.

Siksi käytän itse haravajärjestelmää.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit