Voittajaosakkeet vuonna 2011?

Käsillä oleva vuodenvaihde on tavanomainen hetki selvän näkemyksen ottamiselle yksittäisistä voittajaosakkeista vuodelle 2011. Sijoittajat ja salkunhoitajat tarkastelevat sijoitustensa jakaumaa ja menestystä usein kalenterivuosittain, mikä johtuu paitsi yhtiökohtaisista tapahtumista ja markkinointiesitteistä, niin osaltaan myös kotimaamme verotuskäytäntöön liittyvistä seikoista.
Tällöin mediassa on tarjolla runsaasti spekulatiivisia vinkkejä ostamisen ja myymisen arvoisista sijoituskohteista. Omassa salkussani olen pyrkinyt painottamaan hienoisesti enemmän ajattomuutta sekä yhtiöiden pidemmän aikavälin kehityksen ja ylipäänsä toimintaedellytysten arviointia. Siten sijoittajana minun ei tarvitse ottaa kantaa seuraavan kuukauden tai vuoden tapahtumiin, kun sijoituskohteiden perustat ovat lähtökohdiltaan todennäköisesti kunnossa ja sijoittajana tehty pohjatyö on suoritettu huolella mm. tunnuslukujen tarkastelun ja historia-analyysin muodossa.

Lukijan tulee ymmärtää, että valitsemieni yhtiöiden osakekurssit eivät välttämättä tule nousemaan alkavana vuonna. Arvelen niiden vain kehittyvän muuta markkinaa eli vertailuryhmäänsä paremmin. Mitään takeita tästä ei luonnollisestikaan ole. Tulen seuraamaan blogissani alkavan vuoden aikana nyt mainitsemieni yhtiöiden kehitystä niin yhtiökohtaisella tasolla kuin osakekurssienkin osalta. Nämä muuttujathan eivät korreloi kovinkaan vahvasti lyhyellä aikavälillä, mikä tekee yhtiövalinnoistani lähinnä viihdettä ja oikeuttaa kysymysmerkin paikan otsikossa.  Toisaalta huomionarvoisena seikkana on sanottava se, että yhtiön todellinen kehitys ja osakekurssin suunta osuvat sitäkin paremmin yksiin, kun tarkasteltavaa aikaväliä pidennetään.

Osakevalintojeni julkistamisen yhteydessä haluan referoida erään kokeneen sijoittajan antamia hyvin ajattomia neuvoja vapaasti suomennettuna:  ”Lyhyellä tähtäimellä pörssi on kuin äänestyskone, jossa maanis-depressiiviset sijoittajat käyttäytyvät laumaeläiminä välillä kilpaa ostaen, välillä myyden kaikkia osakkeita hinnoista piittaamatta. Kuitenkin, pitkällä tähtäimellä pörssi on kuin vaaka, joka punnitsee yhtiöiden todelliset saavutukset”. Näiden mielestäni osuvien sanojen jälkeen on aika julkistaa lyhyen tähtäimen yhtiövalintani, jotka löytyvät listattuna hyvin lyhyin perusteluin jokerikortteina alkavalle vuodelle 2011.

Sampo – alkava vuosi 2011 on yhtiölle kaikkien aikojen ennätysvuosi tuloksella ja tasearvolla mitattuna

Nokia – edes psykologinen käänne riittäisi nostamaan kurssia nykyisestä arvostusnotkosta

Tulikivi – taantuman aikana patoutunut kysyntä purkautuu tilausten kasvuna hyytävän kylmänä talvena

Olvi – hyvät ja erottautuvat tuotteet kasvavissa segmenteissä sekä laajentuminen itään kasvun ajureina

Kirjoitushetkellä omistan itse listalla mainituista yhtiöistä ainoastaan Sampoa, joka edustaa salkussani suurinta yksittäistä sijoitusta. Silti edes Sampon osalta arviotani ei tule ottaa sijoitusneuvona. Yhtiöt ja niiden osakkeet eivät myöskään ole keskinäisessä – tai missään muussakaan – paremmuusjärjestyksessä. Listaukseni tavoitteena on paitsi luoda rajatun yhtiöseurannan lista blogiini, myös osoittaa lyhyen aikavälin ennustamisen vaikeutta edes yhtiötason kehityksen – saati sitten osakkeen kurssikehityksen – osalta.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

niska-6 Tammikuu, 2011http://www.taloussanomat.fi/myynti/2010/12/09/pirkka-olut-uhkaa-jo-karhua-ja-karjalaa/201017037/135

Eikö tämä P&L yhtään huolestuta? Kaupat näyttävät puristavan Olvin marginaalit kasaan..

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit