KYSYMYS:
Voinko ostaa mitä vain ulkomaista ETF:ää omaan salkkuuni jos vain Nordnetista löydän ETF:n ja klikkaan “osta” ? Vai onko joissain rahastoissa jotain sääntöjä, että suomalaiset eivät voi omistaa niitä? Tuli vaan mieleen kun parilta ETF:n tarjoajalta olen kysellyt lisätietoa niin todella nihkeää on ollut kohtelu suomalaisille.
Kyselin esimerkiksi ishareshilta FM-tikkerillä varustetusta frontier ETF:stä niin tuli heti vastaus, että eivät kerro tietoja ennen kuin kerron mistä maasta olen kotoisin. Vastasin että suomesta. Ei kuulu enää mitään. Olen nyt kahden viikon aikana laittanut 2-3 viestiä vielä perään että miksette vastaa niin ei mitään.
———————————————————————————————————————————
VASTAUS:
Näinhän se on. Jos tiedustelet muun kuin suomalaisen sijoitusrahaston lisätietojen perään, vastaanotto voi joskus olla nihkeää. Tämä johtuu siitä, että rahastoyhtiö ei ole hakenut oikeutta markkinoida kyseistä tuotetta suomalaisille.
Rajoituksen tarkoituksena on suojata sijoittajia markkinoinnin ylilyönneiltä varmistamalla, että sijoituskohteista varmasti löytyy oikealla tavalla esitettyä informaatiota (esimerkiksi Key Investor Information Doucument, KIID). Vaikka kansainväliset, rahastojen markkinointia ja jakelua koskevat säännöt käytännössä sallii, että kysyvälle asiakkaalle saa vastata, monet rahastoyhtiöt valitsevat täydellisen hiljaisuuden. Käyntäntö kuitenkin on, että kunhan asiakas itse löytää sijoituskohteen, hän voi siihen sijoittaa.
Japanissa tämä käytäntö venyykin sitten huvittavalla tavalla. Ollessani toimitusjohtajana East Capital rahastoyhtiössä Ruotsissa, ihmettelin eräänä päivänä Japanilaisten asiakkaidemme paljoutta. Meillä ei nimittäin ollut markkinointilupaa rahastoillemme Japanissa. Kävi ilmi, että paikallinen sijoituskirjailija (vähän kuten Jukka Oksaharju täällä meillä) oli kirjoittanut kirjan sijoittamisesta, missä East Capitalin rahastoja oli kehuttu. Näin moni lukija oli päättänyt sijoittaa rahastoihimme, kirjailijan ylläpitämän sijoitusklubin puitteissa. Paikallinen finanssivalvonta ei tulkinnut sijoittamista käsittelevää kirjaa markkinoinniksi, kunhan rahastoyhtiön ja kirjailijan välillä ei ollut yhteyttä. Japani onkin tällaisia sijoituskirjailijoita täynnä.
Voit lähtökohtaisesti sijoittaa mihin tahansa sijoitusrahastoon maailmalla omalla riskilläsi. Pienentääksesi sitä, on luonnollisesti hyvä selvittää rahaston taustat. Näistä tärkeimmät ovat rahastoyhtiön taustat, rahaston kokonaiskulut ja sijoitusstrategia mukaan lukien se, että rahasto sijoittaa suoraan osakkeisiin tai korkolappuihin. Näin, jotta välttyisit sertifikaateista tai muista johdannaisluonteisista sijoituskohteista, joissa on riski vastapuolen maksukyvystä (kuten useimmissa ETN:ssä). Ellet saa kerättyä tarvittavaa määrää tietoa esimerkiksi netin kautta, jätä sijoitus tekemättä.
Valitse myös mahdollisuuksien mukaan sellainen rahaston osuusluokka, jossa osingot sijoitetaan uudestaan rahastossa oleviin arvopapereihin (kasvu-osuudet). Siten vältyt jopa neljännesvuosittaisista osinkomaksuista ja näiden verotuksesta.
Muista kuitenkin aina Warren Buffetin kultainen sääntö: sijoita vain sellaiseen jota ymmärrät.
Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club
Nordnetillä on Superrahasto ja Superluotto. Erinomaisia tuotteita kummatkin. Milloin tulee Supervakuutuskuori? Eli osakkeet Nordnetin vakuutuskuoren sisään ja osingot ilman verotusta voisi sijoittaa uudelleen osakkeisiin ja myyntivoittojen verotus siirtyisi tulevaisuuteen kun voittoja ehkä joskus nostetaan kuoren sisältä ulos.
Olisiko tällainen mahdollista tarjota esim. 100 euron vuosimaksulla tai 0,0-0,1% vuosimaksulla (salkun arvosta) Nordnetin kautta? Blogikirjoitus tästä yksityiskohtineen perusteltuna olisi mielenkiintoista lukea jos onnistuu tai miksi ei mitenkään onnistu.
Tällainen aktivoisi piensijoittajien kaupankäyntiä myös kun myyntivoittoveroa ei mene heti, Nordnet hyötyisi myös sitä kautta kun kaupankäyntipalkkioita tulisi luultavasti nykyistä enemmän.
Odotan mielenkiinnolla Nordnetin vastausta tähän kysymykseen!
Moi Markus ja Jolo,
Kyllä meillä on tätä supervakuutuskuorta mietitty ja olet ihan oikeassa että markkinoilla olisi todellakin tilaa sellaiselle. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan ole vielä tuoteputkessa mutta eihän sitä koskaan tiedä tulevaisuudesta.
Harmi että PS-tili on rampautettu lainsäädännöllä torsoksi, sellainen Nordnetin toimesta voisi siltikin kiinnostaa.
Tää vakuuskuori on muuten aika hyvä idea :). Ehkä jos tarpeeks moni ihminen kannattaa se voisi toteutua?
Ottakaa ihmeessä tuotevalikoimaan. Ottaisin samantien itselleni ja pojalleni.