Siirry pääsisältöön

Ville, 25, retkeilee ja vivuttaa sijoituksiaan opintolainalla.

Opintolainan hyödyntäminen sijoittamistarkoituksissa on yleistynyt viime vuosina. Tästä ovat esimerkkeinä Shareville-nimimerkki Jeee, joka on sijoittanut opintolainaansa mm. kannabisosakkeisiin sekä Nordnetin asiakaspalvelussa työskennellyt Nooa Fagerholm, joka kävi puhumassa sijoituksistaan #rahapodi-studiolla viime vuonna.

Ville on yksi opintolainaansa sijoittavista opiskelijoista – tässä hänen sijoittajatarinansa.

Moi Ville! Kerro hieman itsestäsi – kuka olet ja mitä teet?

Olen 25-vuotias automaatiotekniikan opiskelija Tampereen Yliopistosta. Nyt kesän ajan olen ollut töissä esimiestehtävissä metalliteollisuuden yrityksessä. Vapaa-aika kuluu satunnaisen retkeilyn, veneilyn, urheilun tai tietokoneen parissa.

Miten löysit aikoinaan sijoittamisen pariin?

Ensimmäinen kipinä sijoittamiseen tuli yläasteella yhteiskuntaopin tunnilla pidetyssä leikkimielisessä sijoituskilpailussa, jossa valittiin osakkeita, joita seurattiin muutaman viikon tai kuukauden ajan. Varsinainen syy sijoittaa lopulta oli kuitenkin opintolaina, jonka suuri osa kavereistakin sijoitti suurimmilta osin. Koin myös itse, että vaikka en varsinaisesti sillon tarvinnut lainaa, niin sitä kannatti hakea ja sijoittaa. Toistaiseksi ainakin päätös on ollut kannattava.

Mitä salkustasi löytyy? Kerro sijoitusstrategiastasi!

Minulla on kaksi salkkua, toinen osakkeille ja toinen indeksirahastoille. Syytä jaolle ei oikeastaan ole muuta kuin se, että voi seurata helpommin rahastojen yhteiskehitystä.

Ensimmäiset indeksirahastosijoitukset tein 2015. Myöhemmin kaverien vinkistä ensimmäinen osakesijoitus oli Fortumia, joka löytyy edelleen salkusta ja pian sen jälkeen Siili, Nixu ja Pihlajalinna. Ostin vain osakkeita ja yrityksiä, joista tiesin enemmän. Edellä mainitut taisivat löytyä silloin First North -listalta, joka vaikutti jotenkin mielenkiintoisemmalta verrattuna vanhoja ja perinteisiä yrityksiä sisältävään päälistaan. Myöhemmin olen myös sijoittanut yrityksiin, joiden toimminnasta en ole tiennyt aiemmin, mutta jotka ovat vaikuttaneet silti järkeviltä sijoituskohteilta. Tällaisia ovat esimerkiksi Europris ja Revenio.

Salkku oli pitkään alkuun rahastopainotteinen, mutta kun osakesijoitukset osuivat kohdilleen, niin olen tehnyt niitä myöhemmin lisää. Pääpainona osakesalkussa ovat teknologia ja ohjelmistoyritykset.

Hyödynnätkö Sharevilleä jollain tapaa sijoituspäätöksissäsi?

Seuraan keskutelua Sharevillessä omistamieni osakkeiden ja varsinkin niiden osakkeiden kohdalta joita mahdollisesti aion ostaa. Olen Sharevillestä löytänyt muutamia yhtiöitä, joiden osakkeita minulla on nyt salkussa. Lisäksi luen Sharevillen kautta mm. Inderesin analyysit osavuosikatsauksista, mutta niiden pohjalta en ole ainakaan vielä tehnyt sijoituspäätöksiä.

Löytyykö vinkkejä, miten tunnetun tiukasta opiskelijabudjetista saa nipistettyä säästöjä sijoitussalkkuun?

Erityisiä säästöjä arjesta en juurikaan ole itse ikinä erityisemmin tehnyt, mutta pyrin kartoittamaan arjen kuluja katkaisemalla kaikki ylimääräiset kuukausivelotteiset palvelut ja kilpailuttamalla mm. vakuutukset tasasin väliajoin. Lisäksi pyrin sijoittamaan ylimääräiset rahat mahdollisimman pian, niin ei tule ainakaan käytettyä niitä mihinkään turhaan.

Miten yleinen harrastus sijoittaminen on opiskelijapiireissä nykyään? Onko sinulla ajatuksia, miten sitä saataisiin vielä lisättyä nykyisestä?

Ainakin omassa tuttavapiirissäni käytännössä kaikki sijoittavat rahojaan jollain tapaa. Vaikea sanoa, miten opiskelijapiireistä saisi lisää asiakkaita. Ehkä isoilla mainoskampanjoilla, kun opintolainat jaetaan opiskelijoille? Isomman vaikutuksen saisi varmaan panostamalla nuorten talousoppiin yläasteella ja lukiossa.

Kiitos haastattelusta!

Katso myös:

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit