Viisi vuotta kriisien varjossa

Lähes täsmälleen viisi vuotta sitten eli 31.1.2007 saimme tarjouksen luoda arvosijoittamisen periaatteilla toimivan osakesalkun Nordnetin eksperttipalveluun. Hetken epäröityämme päätimme suostua. Emme silloin arvanneet kuinka paljon dramatiikkaa seuraavat vuodet toisivat tullessaan. Kahden pörssiromahduksen tahdittamana mennyt viisivuotiskausi on Suomen pörssihistorian surkeimpia.

Olemme siirtyneet kriisistä toiseen. Vuonna 2007 alettiin jo puhua Amerikan subprime-kriisistä. Luottokelvottomille myönnettyjä asuntolainoja ei enää pystytty hoitamaan, kun asuntojen hinnat lähtivät laskuun. Subprime-kriisi kasvoi kasvamistaan kuten lumipallo rinteessä, ja vuonna 2008 koko maailman rahoitusjärjestelmä oli jo kaatumassa. Alkoi pelätty finanssikriisi. Lukuisat suurpankit kaatuivat, vientimme pysähtyi kuin seinään ja maailman pörssit kokivat historiansa jyrkintä kurssisyöksyä.

Maaliskuussa 2009 alkoi pörsseissä ja myöhemmin myös maailmantaloudessa vahva toipumiskausi, joka katkesi noin vuosi sitten. Ensimmäiset sairausoireet ilmenivät tosin jo toukokuussa 2010, kun Kreikan maksukyky oli koetuksella. Nyt Kreikka on käytännössä konkurssissa, ja erityisesti euroalueeseen iskeneet velkaongelmat ovat saaneet otteeseensa jo isompiakin maita. On makuasia pitääkö Euroopan velkakriisiä uutena markkinahäiriönä vai finanssikriisin jatkeena.

Oli selvää, että myös pörssit voisivat pahoin viime vuonna. Jo alkuvuodesta kurssit lähtivät luisuun, mutta heinä-elokuun vaihteessa iski silmitön paniikki ja osakkeiden hinnat syöksyivät hurjaa vauhtia alaspäin. Painorajoitetulla indeksillä mitattuna pohjataso, 3.176, saavutettiin 4.10.2011. Viimeisen neljänneksen aikana kurssit heittelehtivät rajusti, mutta trendi oli kuitenkin vaakasuora, eli pörssissä oli selvästi alkanut konsolidoitumisvaihe, joka normaalisti edeltää pörssikäännettä.

Tammikuu on alkanut hyvin vahvasti pörssissä. Perjantain (20.1.2012) indeksilukema oli 19 prosenttia lokakuun pohjatason yläpuolella. Optimisti ehkä sanoisi, että pörssikäänne on nyt käsillä, sillä muutos on ollut poikkeuksellisen selvä. Muutamia esimerkkejä suuryritysryhmästä: Konecranes, Outokumpu, Rautaruukki ja Stora Enso ovat kaikki vahvistuneet yli 30 prosenttia yhden ainoan kuukauden aikana. Talvivaara on noussut lähes uskomattomat 71 prosenttia, joskin lähtötaso oli erittäin matala.

Kommentissamme Pörssi 2012 ennustimme, että kurssitaso olisi kuluvan vuoden lopussa merkittävästi korkeampi kuin vuoden alussa. Käänteen ajankohtaan emme ottaneet kantaa. Olisi toki miellyttävää, mikäli käänne olisi tullut nopeammin kuin kukaan osasi edes kuvitella. Viime viikkoinahan pankkien ja pankkiiriliikkeiden analyytikot ja osakestrategit ovat lähes yhdellä suulla vakuuttaneet, ettei pörsseissä ole mitään toivoa lähimmän vuoden aikana.

Mutta palatkaamme omaan eksperttisalkkuumme: tammikuussa 2007 saimme käyttöömme 100.000 euroa oikeaa rahaa. Eksperttipalvelun ylivoimaisuus muihin vastaaviin “mallisalkkuihin” on, että tässä todella tehdään oikeita sijoituksia oikealla rahalla eli Nordnetin varoilla. Vastuu painaa siis hartoitamme, puhumattakaan riskistä joutua julkisesti häpeäpaaluun, sillä kaikki sijoitukset voivat epäonnistua. Muiden arvopaperialan yritysten mallisalkut perustuvat “leikkisijoituksiin” eli virtuaalirahaan, joihin ei liity minkäänlaista vastuuta tai riskiä.

Viime perjantaina 20.1.2012 eksperttisalkun arvo oli runsaat 114.000 euro. Viiden vuoden tuotto ei oli suuren suuri. Siitä huolimatta olemme tyytyväisiä, että summa on kasvanut kahdesta pörssiromahduksesta huolimatta. Saavutus on hyväksyttävissä myös osingot sisältävään tuottoindeksiin verrattuna. Indeksin mukaisesta keskimääräisestä salkuista olisi alkupääomasta ollut jäljellä vain 85.000 euroa. Indeksiylitys on siis varsin selvä siitä huolimatta, että vertailu indeksiin on meidän kannaltamme hieman epäreilu, koska joudumme maksamaan veroa osingoistamme. Indeksissähän veroja ei oteta huomioon.

Olemme tehneet hyvin vähän muutoksia salkun koostumukseen. Itse asiassa tilanteemme on varmaan tuttu kaikille muillekin sijoittajille. Sormet syyhysivät ostopuolelle loppuvuonna, mutta ostot olisi pitänyt rahoittaa myymällä salkussa olevia osakkeita naurettaviin hintoihin. Myyntikohteita olisi kyllä löytynyt, mutta ei hyväksyttävissä olevia hintoja. Pikku hiljaa alkaa olla mahdollista myydä jotain kohtuullisen järkeviin hintoihin, mutta halpaa ostettavaa tuskin enää löytyy. Joka tapauksessa toivomme, että pääsisimme kuluvana vuonna muuttamaan hieman salkun kokoonpanoa.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Tutkija23 Tammikuu, 2012

“…Sormet syyhysivät ostopuolelle loppuvuonna, mutta ostot olisi pitänyt rahoittaa myymällä salkussa olevia osakkeita naurettaviin hintoihin. Myyntikohteita olisi kyllä löytynyt, mutta ei hyväksyttävissä olevia hintoja. Pikku hiljaa alkaa olla mahdollista myydä jotain kohtuullisen järkeviin hintoihin, mutta halpaa ostettavaa tuskin enää löytyy…”

Eikös em. lähtökohta myyntiajankohdan valinnalle ole hiukan väärä. Olen ymmärtänyt, että arvosijoittajana pitäisi etupäässä katsoa tulevaa tuottopotentiaalia. Eli pyrkiä valitsemaan salkkuunsa ne osakkeet, jotka vaikuttavat sillä hetkellä todelliseen arvoonsa verrattuna eniten alihinnoitelluilta ja pitää niitä niin kauan, kunnes alihinnoittelu on markkinoilla purkautunut.

Jos viidessä vuodessa on todennut tehneensä huonon valinnan ja omasta mielestä jokin toinen yritys täyttää paremmin oston kriteerit, niin eikö silloin kuitenkin olisi järkevintä myydä (vaikka tappiolla), kuin jäädä katsomaan vierestä sen ostamatta jääneen osakkeen arvonnousua, kun salkkuun jäänyt hankinta jatkaa samalla “mätänemistään”?

Toki optimaallinen tilanne on pitää rahat käteisenä siihen saakka,kun tulee se todellinen oston paikka. ja myydä taas huipulla, jolloin “kässimiehenä” on kiva lasketella. Tämä vain tuskin onnistuu toistuvasti keltään ja aina lopulta päätyy tilanteeseen, että rahat on kiinni salkussa myös matalasuhdanteen pohjilla.

Jos tällöin ei ole rohkeutta vaihtaa salkun sisältöä, jää ikuisesti vangiksi kuvaamaanne tilanteeseen suhdannetilanteesta riippumatta: Aina kun osakkeet olisivat ostohinnoissa ei mitään voi alihintaan myydä pois ja taas kun jotain olisi myytävissä voitolla, niin ostettavat ovat jo karanneet käsistä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit