Käsi sydämelle: miten paljon käytät rahaa tarpeettomiin tavaroihin, suoratoistopalveluihin tai ruokatilauksiin? Moni tietää omasta kokemuksesta, että tällaisiin arkisiin kuluihin hupenee helposti yllättävän paljon rahaa, mutta mitä jos nämä “pikkurahat” sittenkin säästäisi?
Jos esimerkiksi kuukausisäästät 200 euroa joka kuukausi, voi koossa olla komeat 10 000 euroa jo neljässä vuodessa. 16 vuoden säästämisellä koossa voi olla jo 100 000 euroa! Arkipäiväisiin asioihin kuluttaminen voi tuntua hyvältä hetken aikaa, mutta mitä jos käyttäisitkin rahaa johonkin, mitä oikeasti haluat – vain hieman myöhemmin?
Tässä viisi vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun säästämisessä!
1. Aseta säästötavoite
Olipa kyseessä sitten matka, auto, asunto tai vain rikkaampi tulevaisuus, jonkinlaisen säästötavoitteen asettaminen kannattaa. Likimääräinen tavoitesumma ja -aikaväli antavat sinulle konkreettisemman tavoitteen.
Kun olet päättänyt tavoitteesta, on tärkeää miettiä keinoja: miten pääset tavoitteeseen? Sinun ei tarvitse laatia budjettia, mutta tavoitteen saavuttamisessa auttaa, jos pystyt tunnistamaan arkisia kuluja, jotka voit helposti jättää pois. Ehkä voit tehdä itse ruokaa sen kotiin tilaamisen sijaan, tai lopettaa tupakoinnin? Kuluja alentamalla ja ennen kaikkea säännöllisellä säästämisellä pääset jo hyvään alkuun.
2. Ajattele pitkällä tähtäimellä
Matka maapallon ympäri neljän vuoden päästä, vai take away -kahvi heti? Useimmat eivät miettisi pitkään näiden kahden välillä, vaan valitsisivat silmänräpäyksessä ensimmäisen vaihtoehdon. Käytännössä ihmiset ovat kuitenkin taipuvaisia valitsemaan pienen, välittömän palkkion sen sijaan, että valitsisivat pitkällä tulevaisuudessa häämöttävän suuren palkkion. Tämä taipumus on taustalla mm. siinä, että Nordnetin teettämän tutkimuksen mukaan vain 28 % suomalaisista kertoo, että heillä on tarpeeksi omia säästöjä tehdäkseen elämässään isomman muutoksen.Kyse on perimäämme kytkeytyneestä taipumuksesta, jota vastaan on ehkä hieman taisteltava, jotta pitkäjänteisessä säästämisessä pääsee alkuun. Se kuitenkin kannattaa.
3. Määritä kuukausittainen säästötavoite – ja pidä se
Moni on sitä mieltä, että säästäminen ei onnistu tiukan taloustilanteen vuoksi. Fakta kuitenkin on, että jo pienet kuukausisäästösummat voivat ajan myötä kasvaa suureksi summaksi – kuin varkain. Itse tiedät parhaiten, miten paljon pystyt säästämään – oleellisinta on, että lohkaiset säännöllisesti tietyn summan säästöön. Yksi hyvä nyrkkisääntö on laittaa 5–10 % nettopalkasta säästöön. Tätä määrää voi halutessaan myös myöhemmin kasvattaa.
4. Älä anna ajanpuutteen estää aloittamista
Sijoittaminen ei myöskään tarkoita sitä, että sinun pitäisi viettää tuhottomasti aikaasi osakemarkkinoita seuraten. Osakemarkkinoille säästäminen ei ole lainkaan niin monimutkaista, kuin moni luulee tai antaa ymmärtää.
Nordnet pyrkii tekemään sijoittamisesta ja säästämisestä mahdollisimman helppoa myös heille, jotka eivät halua viettää aikaa osakemarkkinoita seuraten ja osakeyhtiöiden osavuosikatsauksia lukien. Nordnetin asiakkaana on helppoa aloittaa säästäminen – emme peri tilinavauksesta maksuja, emmekä veloita myöskään pankkitunnus- tai säilytysmaksuja. Rahastosäästämiseen pääsee myös kiinni jo 15 euron summilla, ilman merkintä- tai lunastusmaksuja.
5. Aloita jo tänään
Nordnet-koulun materiaalien ja verkkokurssien avulla pääset vauhtiin sijoittamisessa, olitpa sitten kiinnostunut osakkeista, rahastoista, ETF:istä tai muista sijiotustuotteista. Nordnetin sosiaalisesta sijoitusverkostosta Sharevillestä löydät 300 000 pohjoismaista sijoittajaa, joiden kanssa voit vaihtaa ajatuksia eri sijoituskohteista.
Mitä siis vielä odotat? Aloita säästäminen jo tänään!
Aloita rahastosäästäminen
Rahastokuukausisäästäminen on helppo tapa aloittaa säästäminen. Kokeile nyt Nordnetin uutta palvelua, jossa saat apua sopivien rahastojen löytämiseen.
Nordnetissä rahastoissa ei ole lainkaan merkintä- ja lunastuspalkkiota tai säilytysmaksuja, rahastoasiakkuus ja verkkopankkitunnukset on 0 €, eli maksat ainoastaan rahastoyhtiön veloittamat hallinnointipalkkiot.
Huomioi, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.
Artikkeli julkaistu alunperin 6/2017 ja päivitetty 1/2021.