Siirry pääsisältöön

Viiden yhtiön pikakatsaus – Nordnet juhlii 500 000 asiakasta kaupankäyntikampanjalla

Nordnetillä on nyt yli 500 000 pohjoismaista asiakasta. Merkkipäivää juhlistetaan tarjoamalla viisi osaketta ilman välityspalkkioita tiistaina 1.3.2016. Lue esittelyt valituista yhtiöistä alla tai tutustu kampanjaan.

Nokia

Nokia on ollut jo vuosikausien ajan suomalaisten piensijoittajien ylivoimaisesti omistetuin osake. Yhtiö nousi 1990-luvulla maailmanmaineeseen läpimurrollaan matkaviestinteollisuudessa. Nokian vaikutus Suomen bruttokansantuotteeseen oli parhaimmillaan useita prosenttiyksikköjä alihankintaketju huomioiden.

Valitettavasti Applen, Samsungin ja muiden älylaitevalmistajien muutettua kilpailukenttää dramaattisesti vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen Nokia romahti ydinliiketoiminnassaan globaalisti.

Nokia on joutunut sopeutumaan. Viime vuosina se on myynyt kuihtuvan matkaviestinyksikkönsä Microsoftille, myynyt paikkatietopalvelu Heren saksalaisille autonvalmistajille ja ostanut Siemensiltä toisen puoliskon yhteisestä NSN-verkkoyhtiöstä. Parhaillaan Nokia on yhdistymässä Alcatel-Lucentin kanssa. Tämä yritysjärjestelyiden sarja lienee 2010-luvun onnistunein Helsingin pörssin viitekehyksessä.

Noin neljä vuotta sitten Nokian osakekannan markkina-arvo oli vain reilut viisi miljardia euroa. Tänään se on noin 30 miljardia euroa, ja yhtiö on tehnyt kolmessa vuodessa yritysjärjestelyitä yhteenlaskettuna jopa 25 miljardin euron arvosta. Nokia on taitavan hallituksensa johdolla luonut nahkansa ja kasvuvisionsa uudelleen, tervehdyttänyt taseensa ja tuloskuntonsa sekä palannut osingonmaksajaksi, jopa osakekohtaisen osingonjaon kasvattajaksi.

Tuoreen tilinpäätöstiedotteen perusteella verkkomarkkinoiden kasvuvauhti on vaarassa hiipua lyhyellä tähtäimellä Kiinan talouskasvun epävarmuuden heittämän varjon takia, mutta epäilemättä Nokian epäorgaaninen kasvunäkymä eli käynnissä oleva yhdistyminen Alcatel-Lucentin kanssa tarjoaa loistavan mahdollisuuden omistaja-arvon kasvuun ilman ulkoista markkinatilanteen vetoapua.

H&M

Vuosi toisensa jälkeen Hennes & Mauritz löytyy Nordnetin asiakkaiden suosituimpien osakkeiden listan kärjestä. Yhtiön ensimmäinen vaateliike avattiin Västeråsiin Ruotsiin, ja tänä päivänä H&M on yksi maailman suurimmista ketjuista. Yhtiön muita merkkejä ovat muun muassa H&M Home, COS, Monki, Weekday, Cheap Monday ja & Other Stories. H&M:n suurimmat markkinat ovat Iso-Britannia, Saksa, Ranksa, Ruotsi ja USA.

Yhtiön menestyksen takana on kannattavuuden ja kasvun onnistunut yhdistelmä. Liiketoimintakonsepti on osoittanut toimivuutensa, ja sitä on laajennettu viime aikoina esimerkiksi urheiluvaatetukseen lisämyynnin saamiseksi. Voittomarginaalien ylläpitäminen käy kuitenkin yhä vaikeammaksi ja se näkyy myös H&M:n osakkeen hintakehityksessä. Toisaalta heikko euro suhteessa dollariin on nostanut yhtiön valmistuskustannuksia lyhyessä juoksussa, mutta tilanteen pitäisi tasapainottua ajan kuluessa. Viimeisten kahden vuoden aikana H&M:n osakkeen hinta ei ole pysynyt Tukholman pörssin yleisindeksin nousutahdissa. Yhtiö on kuitenkin edelleen tarjonnut korkeaa, vakaata ja asteittain kasvavaa osinkotuottoa.

Entä mikä vaikuttaa H&M:n osakkeen hintaan tulevaisuudessa? Jää nähtäväksi, pystyykö yhtiö ylläpitämään marginaalinsa, jatkamaan kasvuaan ja samalla kasvattamaan tulostasoaan. Onnistuessaan tämä johtaisi myös kasvavaan osinkovirtaan, mikä toimisi kurssinousun moottorina pitkässä juoksussa. Vertailuryhmässään esimerkiksi Zara-ketjusta tunnettuun Inditexiin nähden H&M on tällä hetkellä selvästi maltillisemmin arvostettu osake.

Apple

Apple on kasvanut tietokoneita autotallissa väsäilevästä pienyhtiöstä yhdeksi globaaleista digitaalisen teknologian megayhtiöistä. Applen liikevaihto oli lähes 234 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2015 ja työtekijöitä sillä on noin 110 000.

Yhtiön lippulaivatuotteita ovat iPhone, iPad, Mac, Apple Watch ja iCloud. Nämä ovat muodostaneet yhtiölle laajan ja lojaalin asiakaskunnan, jotka ovat valmiita maksamaan paitsi käytettävyydestä, myös yhtiön voittomarginaaleja nostavasta tavaramerkistä.

Applen osake on listattu New Yorkin pörssissä. Tarkasteltaessa Applen sijoitetun pääoman tuottoa ja vapaan kassavirran muodostusta, näyttävät tunnusluvut poikkeuksellisen hyviltä. Kysymys kuitenkin kuuluu, kykeneekö yhtiö jatkuvasti uusiutumaan menestyksekkäästi nopeasti muuttuvalla toimialalla.

Viime aikoina Applen osakkeen kurssikehitys on kokenut hienoista taantumista. Yhtiön ”liialliset käteisvarat” vailla investointikohteita ja asiakaskunnan kasvukäyrän rappeutuminen nähdään uhkina menestykselle. Toimialan kilpailutilanne on myös jatkuvasti kova ja kasvu nähdään nyt paitsi uhattuna myös liian maltillisena.

Applea harkitsevan sijoittajan on syytä ottaa tarkasteluun paitsi yhtiön osakkeen kurssikäyrä, myös maltillisesti arvioitu pitkän aikavälin liiketoiminnan kannattavuuskehitys. Näin sijoittaja voi välttyä sijoittamasta osakkeeseen tilanteessa, jossa tuloksentekokyky on kestämättömän korkealla tasolla. Olennaista on vastata kysymykseen, onko innovaatio ja vankka asiakassuosio Applen geeneissä.

Statoil

Statoil on suurin Oslon pörssiin listattu yhtiö, ja sen markkina-arvo on 375 miljardia Norjan kruunua. Yhtiö operoi 37 maassa 40 vuoden kokemuksella, tuottaen yli 2 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä.

Norjan valtio omistaa 67 % yhtiön osakkeista. Statoilin strategia on minimoida kulut hyödyntäen tulevaisuuden tilaisuudet, kertoo Eldar Sætre, joka on yhtiön toimitusjohtaja. Hän myös korostaa, että Statoil on hyvissä asemissa luomaan omistaja-arvon kasvua, vaikka öljyn ja muiden raaka-aineiden hinnat ovatkin juuri nyt alamaissa.

Statoil on onnistunut kustannussäästöissä, joilla se pyrkii luomaan 2,5 miljardin Yhdysvaltain dollarin suuruiset säästöt jo alkaneena vuonna 2016. Toisaalta yhtiö on budjetoinut käyttävänsä investointeihin 13 miljardia dollaria vuonna 2016, jotta kehitysprojektit ovat toteutuskelpoisia Näin Statoil on valmiina odotettuun öljyn markkinahinnan nousuun.

On odotettavissa, että Statoil pitää yllä kiisteltyä osinkostrategiaansa markkinatilanteesta huolimatta. Osingonjako kvartaaleittain tarjoaa houkuttelevaa osinkotuottoa Statoilin osakkeen nykyhinnalla. Tulevaisuus näyttää, millainen on öljyn markkinatilanne ja luoko se tilaisuuden suurille yhtiöille hyvän tilaisuuden asemoitua tulevaisuuden kasvua varten.

Novo Nordisk

Joka päivä ei näe tilannetta, jossa Tanskan pörssin yhtiön osakekurssi tippuu yli 15 prosenttia lyhyessä ajassa. Näin kuitenkin kävi Novo Nordiskille tilinpäätöksen julkistuksen jälkeen.

Novo Nordisk on globaali lääketeollisuuden yritys, ja se tunnetaan diabeteshoidon edelläkävijänä. Yhtiön ilmiömäinen kehitys on jatkunut pitkään, joten odotusten ylitys oli nyt hankalampaa kuin koskaan ennen. Ehkä juuri kehityksen vauhdikkuus iski yhtiötä omaan nilkkaan.

Korkean mutta petetyn tuloskasvuodotuksen, hermoilevien sijoittajien ja lähitulevaisuuden epävarman tilanteen yhdistelmä ajoi sijoittajat epäröimään viimeiset 10 vuotta hyvin kehittyneen yhtiön kohtaloa Tanskassa. Sijoittajien skeptisyys on osin ymmärrettävää. Mikään voittokulku ei voi jatkua loputtomiin.

Novo Nordisk on kuitenkin ottanut vakaan jalansijan diabeteshoidon kehittämisessä, mikä luo pitkän tähtäimen kasvupotentiaalia. Matkassa on aina mutkia, mutta vaikuttaa siltä, että mahdollisuudet ovat yhä suuremmat kuin riskit. Novo Nordisk toimii rajatussa segmentissä Tanskassa, ja sillä on maailmanluokan osaamista.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Jokaisen yhtiön kohdalla on olemassa täysi riski osingonjaon tulevaisuudesta. Aristokraatin titteli perustuu historialliseen suorituskykyyn. Merkinnässä esitetyt osinkotuottoprosentit ovat helmikuun alusta sen mukaisilla ennusteilla laskettuja, eikä niitä päivitetä myöhemmin. Niiden lopulliseen toteutumiseen sisältyy riski. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
8 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.02.2016 10:17

Mntjaa. Mitä teen viidellä osakkeella. Jään pohtimaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.02.2016 12:13

Jaa. Se onkin viiden yhtiön osakkeet?

Nimetön
Nimetön
24.02.2016 23:42

Odottelen edelleen maajohtajan lupaamaa kirjoitusta hinnoittelusta. Kohta puhallellaan kaksvuotiskynttilöitä?

Nimetön
Nimetön
25.02.2016 11:11

Miksi vain nämä 5 yhtiötä kuuluu kampanjaan? Näistä yhtiöistä tuskin yksikään menisi läpi Oksaharjun omasta seulasta, poikkeuksena ehkä H&M. Laittakaapa vastaava kampanja pystyyn vaikka kaikille USA:n osinkoaristokraateille, niin joku saattaisi olla tyytyväinenkin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.02.2016 12:46

Miksi et lue Novo Nordiskia laatuyhtiöksi? Sehän on listan kirkkain timantti. Novo ja H&M läpäisisivät jopa Buffetin laatuseulan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.02.2016 09:18

Novo Nordisk on toki varsin laadukas yhtiö, mutta mielestäni lääke- ja terveydenhuoltobisneksestä löytyy laadukkaampiakin yhtiöitä kuten Johnson&Johnson ja Abbott Laboratories, joihin sijoitan mieluummin. Novo näyttäisi tekevän n. 80 % liikevaihdostaan diabetesbisneksellä, joka toki voi olla hyväkin bisnes pitemmän päälle, mutta näen kuitenkin jonkinlaisena riskinä jos merkittävä osa yrityksen bisneksestä lepää käytännössä ns. yhden kortin varassa. Esim. JNJ:lla ja ABT:lla bisnekset on selvästi laajemmin hajautettu, ja ne kestävät todistetusti myös globaalit talouskriisit ja karhumarkkinat (näin voi toki olla myös Novolla mutta en ole yhtä vakuuttunut). Myöskään Novon tämänhetkinen osinkotuotto (1,83 %) ei ole minulle riittävällä tasolla vaikka kasvuvauhti pitemmällä aikavälillä voi… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
26.02.2016 18:45

OP antaa maaliskuussa ilmaisen kaupankäynnin. Otan sen.

Nimetön
Nimetön
29.02.2016 21:07

Kiitos vaan Nordnet, tuleeko miltsistä kokonaista 8 osaketta tarjolle? Vähän vaisu tarjous, USA päivää odotellessa.