Viettävätkö kreikkalaiset eläkepäivänsä yksin?

 

Kuluneella viikolla velkojat palasivat Ateenaan tarkastamaan, toteuttaako Kreikka lupaamansa toimenpiteet. Kreikassa mellakoitiin. Eläkeläiset haluavat eläkkeensä. Kreikan eläkejärjestelmä on kuitenkin ylimitoitettu ja samalla alirahoitettu.

Kreikan velkojat, eli Euroopan keskuspankkista (EKP), Euroopan Unionista (EU) ja Kansainvälinen valuuttarahastosta (IMF) koostuva Troikka, vaatii 1,8 miljardin euron leikkauksia kreikkalaisten eläkemenoihin tänä vuonna. Troikka haluaisi sisällyttää matemaattiset lainalaisuudet kreikkalaiseen taloudenpitoon.

Kreikan poliittinen johto, eli Syriza puolue Tsipraksen johdolla, ei kuitenkaan uskalla tai halua leikkauttaa eläkkeitä 12. kertaa. Siksi he ovat nostaneet työntekijöiden eläkemaksuja 0,5 ja työnantajien eläkemaksuja prosentilla. Entistä korkeammat työnkustannukset eivät kuitenkaan auta lähes 25 prosentin työttömyyteen ja jarruttavat Kreikan talouden elpymistä. Siksi Troikka, joka luonnollisesti toivoo kreikan talouden elpymistä on vaatinut, että eläkeyhtälön mahdottomuus korjataan nimenomaan menopuolelta.

Eläkemaksujen nostot eivät myöskään ole maksajien mieleen. Eläkkeiden leikkaukset eivät puolestaan tyydytä eläkeläisiä. Näin antiikin matematiikan tyyssijassa poliittinen kattilapaine kasvaa eläkejärjestelmän tulo- ja menopuolen tyytymättömyyden mukana.  Tämä kuluvalla viikolla mellakoinniksi yltynyt ruohopalo sattaa hyvinkin sytyttää akuutin Kreikka -kriisin uudestaan.

Tällä kertaa tilanne on kuitenkin toinen. Viime kesään asti eskaloitunut kriisi johti lopulta siihen, että Kreikka joutui hyväksymään huomattavasti tiukemmat ehdot uudelle lainapaketille kuin mitä neuvotteluiden alussa oli ollut pöydällä. EU maiden mitta oli tullut täyteen ja pöytään lyötiin ehdot, jotka olisivat pitäneet johtaa Kreikan eroon eurosta. Toisin kävi. Silloinen valtionvarainministeri Varoufakis erosi ja Tsipras hyväksytti ehdot. Kreikan bluffi tuli katsottua.

Nyt tiedämme, että EU maat ovat valmiita antamaan Kreikan mennä menojaan. EU:n poliittisesta solidaarisuudesta on, Merkelin ja Hollanden jälkihoidosta huolimatta, katkennut selkä. Tiedämme myös, että Tsipras puolueineen on valmis hyväksymään mitä lainaehtoja vaan, kunhan pysyvät vallassa. Juuri siinä se ongelma onkin. Vaikka Tsipras viime vuoden syyskuussa haki tukea valitsemalleen tielle järjestämällä vaalit, vaalivoitto oli enää hyvin niukka.

Seuraavaa vallanperiä, oppositiopuolueen Kyriakos Mitsotakis, puhuu matemaattisia mahdottomuuksia. Hän tietää miten ylisuuria eläkkeitä maksetaan tyhjästä. Tähän hätää kärsivät äänestäjät luonnollisesti haluavat uskoa. Mikään ei kuitenkaan muutu, vaikka valta vaihtuisi. Matemaattiset lainalaisuudet kestävät aikaa ja poliitikoiden lupauksia huomattavan hyvin. Niihin ei kiukuttelukaan auta.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.02.2016 15:44

Riittääkö Martinilla uskoa Suomen eläkejärjestelmään, jolla on muistaakseni lupauksia jaettavasta rahasta jotain vajaa 500 miljardia ja säästöjä 150 miljardia?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.02.2016 22:26

Marko,
huomioithan, että maksettava eläkkeiden määrä per vuosi suhteessa kertymään ja varojen tuottoon per vuosi on se merkittävä asia.

En ole koskaan ymmärtänyt sen laskemista mitä vuosien aikana on luvattu tulevaisuudessa maksaa eläkkeitä. Samalla aina unohdetaan mainita, että ai niin, kerätäänhän niitä eläkkeitä jatkuvasti lisää ja tuottojakin tulee.
Kaiken lisäksi maksettava määräkin on ihan poliittinen päätös kuten kerättävät maksutkin.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.02.2016 11:57

Siksi kiinnostaa asiantuntijan näkemys, koska maksajien määrä on laskussa ja Suomen talous on kuraa seuraavat 10 vuotta vaikka ne viimeiset 15 vuotta odotetut uudistukset tehtäisiin tänään. Kuten tapaus Kreikka osoittaa, eläkkeisiin kajoaminen on poliittinen itsemurha ja verotuksen nostaminen ei enää kartuta tässä maassa tuloja, koska se samalla tuhoaa taloutta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.02.2016 12:43

Suomessa on käytössä jakojärjestelmän ja rahastoivan järjestelmän kombinaatio. Kun rahat rahastoivasta järjestelmästä ei riitä, hyödynnetään jakojärjestelmää, missä (suurin) osa nykyisistä eläkkeistä rahoitetaan “suoravelotuksella” eläkemaksujen muodossa. Vain viidesosa kerätyistä varoista rahastoidaan. Näin eläkejärjestelmä hyödyntää korkoa-korolle ilmiötä varsin laiskasti. En ole eläkejärjestelmän asiantuntija, mutta olet mielestäni täysin oikeassa siinä, että järjestelmän alirahoittaminen on suuri poliittinen riski – kuten Kreikassa nyt nähdään. Kuuntelin taannoin Suvi-Anne Siimestä joka piti aiheesta esityksen, jonka viesti oli, että rahat riittävät mainiosti. Meillä ei siis ole huolta suomessa… No, jos eläkeyhtiöiden vakavaraisuuspääoma suhteessa vastuuvelkaan on noin 28%, on loput käytännössä haettava suoravelotuksena eläkemaksujen muodossa. Kun eläkeläisiä on enemmän… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.02.2016 13:54

Tuossa eläkkeen säästämisessä itse on vaan semmonen riski, että eläkeiän koittaessa sinulle kerrotaan ettet tarvi mitään eläkettä, kun omaat jo noin pullean rahastopotin.